Vybíráme z Adresáře

Tisk

Střepy přinášejí štěstí

Dagmar Čechová | Středa, 10. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

penove skloSpotřeba energií a surovin stále roste. Většina dosavadních zdrojů je však vyčerpatelná, proto je stále nutnější věnovat pozornost obnovitelným zdrojům. Důraz je čím dál více kladen na ekologii a recyklaci materiálů, a to i ve stavebnictví. Zažité již ne plně vyhovující materiály nahrazují nové, z ekologického hlediska příznivější suroviny. Jedním stavebním prvkem budoucnosti je pěnové sklo. Materiál vyrobený ze skleněných střepů.

BallenstapelTo, že střepy přináší štěstí, ví i recyklační ekologické centrum REC GROUP, které v brzké době do svého portfolia zařadí právě i recyklaci skleněného odpadu. Sklo se tak stane posledním střípkem v mozaice tohoto nejkomplexnějšího zpracovatele odpadů v ČR. Ostatně byl to logický krok.

Společnost REC GROUP vykupuje a sbírá kovový odpad, recykluje pneumatiky, plast, papír, nebezpečný odpad apod. Skládka je však posledním řešením. Odpad se snaží jakýmkoliv efektivním způsobem využít. Co již nejde na výrobu dalších produktů, použije na potěšení návštěvníků svého Ekolandu. Její KOVOZOO, kde jsou vyrobena zvířata z kovového odpadu, láká měsíčně stovky návštěvníků.

Není tedy divu, že se REC GROUP pustil i na pole stavebnictví. Pod značkou A-GLASS bude teprve druhým výrobcem pěnového skla v ČR.

2A1M7217Výrobní technologie spočívá v rozdrcení odpadových střepů na skelnou moučku. Ta je následně smíchána s chemickými činidly, která nepředstavují žádnou ekologickou zátěž pro životní prostředí. Po procesu roztavení pokračuje řízené tavení při teplotách 800°C a následné ochlazení. Tím se vytvoří umělé sopečné sklo, pemza neboli právě pěnové sklo.

Vnitřní stavba se skládá z malých uzavřených skleněných buněk, které drží pevně u sebe. Díky tomu sklo dokonale zabraňuje prostupnosti chladného či teplého vzduchu z okolí, který by mohl negativně ovlivnit teplotu izolovaných prostor. Zrno také absolutně nepropustí vodu. Tím je vyloučen vznik kapilár a následné promrzání materiálu. Oproti polystyrenu plní dvě funkce v jednom. Slouží nejen jako izolace, ale zároveň jako nosný prvek. Při zatížení zátěžovou deskou při tlakovém napětí 250 kPa si „sedá" o 1 - 3mm.

DSCN1091Nespornou výhodou pěnového skla je jeho nehořlavost. Na rozdíl od extrudovaného polystyrenu, zařazeného do tř. hořlavosti C1, se může pěnové sklo pyšnit třídou A1. Bod měknutí pěnového skla je nad 700°C. Proto je nedostačující polystyren stále častěji nahrazován právě pěnovým sklem, které je odolné i vůči chemickým a mechanickým vlivům (povětrnostní podmínky, organické a anorganické chemikálie). Majitelé rodinných domů jsou často zoufalí, když se jim ve fasádě uhnízdí hmyz, hlodavci nebo izolaci naruší datlové. Pěnové sklo je odolné i vůči nim, zvířatům prostě nechutná. Je velmi lehké a na manipulaci s ním není třeba velkých strojů. Objemová hmotnost sypaného materiálu je jen 150kg/m3, což představuje 1/10 až 1/20 váhy kamenného štěrku. Je 100% ekologické a může být zpětně recyklovatelné na původní skleněný materiál.

IMG 1974S výrobou začne společnost REC GROUP příští rok na jaře. A jistě se můžeme těšit nejen na kvalitní stavební materiál, ale i na nové atrakce v jejich Ekolandu, vyrobené ze skla, ať už odpadového, nebo pěnového.

text a foto: REC GROUP


Líbil se Vám článek?
gotop