Jak postavit dětský zahradní domek z palet

Jak postavit dětský zahradní domek z palet

Markéta Kristová | Středa, 25. září 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Zahradní domek by neměl chybět na žádné zahradě – poskytuje přístřeší zahradním strojům a nářadí, nebo skvěle poslouží jako útočiště pro děti. Dřímá-li ve vás kutilský duch, můžete si takový domeček pro děti z palet vyrobit. Na následujících řádcích vám poradíme, jak zvládnout stavbu domku z palet krok po kroku a na co si dát pozor.

Obzvláště malé děti najdou v domečku z palet opravdové zalíbení – poskytne jim totiž prostor, kde si mohou hrát, prožívat spoustu zábavy, radosti, trávit v něm společný čas s kamarády, nebo v něm jednoduše najdou útočiště, když budou chtít uniknout před zraky dospělých. A pokud jim dětský zahradní domek z palet postaví někdo blízký, bude se jim líbit ještě více. A vy tak máte ještě o kousek větší motivaci, proč se pustit do stavby zahradního domku pro děti svépomocí.

Nejprve si připravte plánek na dětský zahradní domek


Než se pustíte do stavby dětského domku, měli byste si důkladně promyslet jeho design a zvážit jeho velikost a rozložení. Opomenout byste neměli také bezpečnostní hlediska, jakož i to, kde bude domeček stát. Při plánování návrhu pamatujte zejména na následující:

  • Velikost uzpůsobte volnému prostoru na vaší zahradě, jakož i počtu dětí, které budou domeček používat.
  • Naplánujte, zda má mít domek také okna, kde budou dveře, jaký bude typ střechy, či zda přidáte ještě nějaké doplňky – například dětský zahradní domek se skluzavkou jistě vzbudí ještě větší nadšení.
  • Pro umístění domečku vyberte rovný a stabilní povrch (postavte jej na trávu či plochu vysypanou pískem, vyhněte se betonu či dlažbě). Zohledněte také vystavení slunečnímu záření, blízkost stromů či inženýrských sítí. Dětský domeček z palet by měl být vždy na tom nejbezpečnějším místě vaší zahrady a měli byste jej mít na dohled.

Zahradní domek z palet  2, zdroj pixabay.com

Zdroj: Pixabay.com

Při stavbě dětského domečku z palet myslete na bezpečnost


Vzhledem k tomu, že domeček budou používat malé děti, je třeba myslet na jejich bezpečnost a nic neopomenout. Na paletách ani jiných dřevěných částech nesmí být žádné třísky ani ostrá, hrubá či špičatá místa, o která by se děti mohly poranit – vše proto důkladně obruste. Všechny hrany by měly být zaoblené. Dřevo používejte ideálně neošetřené, při výběru palet dávejte pozor, zda se jedná o nábytkové palety, které nebyly ošetřeny proti škůdcům či povětrnostním vlivům. Vruty pro šroubování pak volte s kulatou hlavou.

Rychlý a jednoduchý dětský domek z palet


Pokud chcete vyrobit opravdu jednoduchý a rychlý domeček z palet, postačí vám čtyři europalety, kdy jednu použijete jako podlahovou desku a zbývající tři jako obvodové stěny, které pevně přišroubujete pomocí vrutů do dřeva a konstrukci zpevníte spojovacími úhelníky. Na střechu pak můžete použít stavební fólii, maskovací textilii či vlnitý plech. Na podlahu umístěte koberec a super rychlý zahradní domek z palet je na světě.

Zahradní domek z palet  3, zdroj emos.cz

Zdroj: Emos.cz

Propracovaná stavba dětského domečku svépomocí


Chcete-li mít domek z palet opravdu propracovaný, pak můžete vymyslet design dle vašich potřeb, připravit materiál, nasadit rukavice (velký výběr najdete například v internetovém obchodě brudra.cz) a pustit se do práce:

  • Podle velikosti budete potřebovat několik palet, dřevěné latě a lišty, střešní krytinu a příp. i akrylové sklo jako výplň oken.
  • Na podlahu použijte ideálně zátěžovou paletu, která snese větší zátěž a má průchozí podlahovou plochu – jejich počet a velikost uzpůsobte svému plánku. Více palet k sobě důkladně sešroubujte. Zvolíte-li běžné europalety, je třeba meziprostory vyplnit dřevěnými lištami.
  • Na připravenou podlahovou desku přišroubujte pomocí aku šroubováku zadní stěnu, zastabilizujte ji pomocí spojovacích úhelníků.
  • Následně namontujte dvě boční stěny (pro trvale otevřený domeček), příp. i přední stěnu, do které ale budete muset vyříznout průchod, a zpevněte je pomocí úhelníků. Dveře a příp. i okna vyřízněte pomocí přímočaré pily.
  • Střechu můžete ponechat plochou a připevnit na ni pouze fólii či vlnitý plech, případně můžete rozebrat další palety na prkna a vyrobit šikmou střechu: na přední a zadní stranu přišroubujte prkna ve tvaru obráceného V, nahoře štíty spojte L profilem, uprostřed zpevněte bok střechy ještě jedním prknem. Následně můžete na střechu použít zvolenou krytinu – nejvhodnější je vlnitý plech.
  • Máte-li vyříznuté otvory na okna, můžete do nich vsadit akrylové sklo, příp. je nechat volné.
  • Chcete-li mít domeček z palet uzavíratelný, můžete k němu přimontovat dvířka, jež vyrobíte z několika dřevěných latí uzpůsobených velikosti výřezu, spojíte je dvěma příčnými trámky a připevníte na domeček pomocí závěsů. Přidáte-li petlici, bude domeček uzamykatelný.

Praktický tip pro vyvýšený domeček


Jestliže vaše děti touží po vyvýšeném domečku, můžete paletovou konstrukci postavit na čtyři stabilní dřevěné hranoly, které bezpečně ukotvíte do podkladu pomocí kotevních patek. Pod vyvýšeným domečkem pak může být umístěno kryté pískoviště.

Zahradní domek z palet  4, zdroj pixabay.com

Zdroj: Pixabay.com

Finální úpravy dětského domečku z palet


Aby vám domeček sloužil co nejdéle, je vhodné natřít jej lakem či barvou na dřevo určenými pro použití v exteriéru – velmi vhodná je také křídová barva, která je z přírodního materiálu, a pro děti je tak nezávadná. Na podlahu domečku můžete dát koberec a domeček vybavit nábytkem. Před domečkem můžete vyrobit i malou terasu, spojit jej s pískovištěm, nebo k němu přidat skluzavku, a vytvořit tak dokonalý hrací koutek. Velmi působivým prvkem je také osvětlení domečku pomocí venkovních LED světýlek. Fantazii se jednoduše meze nekladou a je jen na vás, jakému designu a doplňkům dáte přednost.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop