Výběr nejhezčích a nejinspirativnějších teras u dřevostavby

Výběr nejhezčích a nejinspirativnějších teras u dřevostavby

Dana Jakoubková | Neděle, 21. červenec 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Jistě existují terasy, kde hraje zásadní roli turnaj v připalování steaků nebo to, jak dobře umíte předstírat před sousedem jógu. Na leckteré terase můžete být pár kroků od ledničky, a přesto se cítit jako na dovolené. A pak tu máme terasy, kde se domácí radosti setkávají s bezbřehou kreativitou, a také je to jediné místo v domě, odkud můžete pozorovat Mléčnou dráhu. Pár praktických rad vám může být ku prospěchu a trocha inspirace jistě potěší.

Terasa této dřevostavby je krytá před „zraky" ulice dominantním architektonickým prvkem v podobě sloupů, které dotvářejí dynamiku domu. Navrženy však byly především proto, aby terasu chránily před zapadajícím sluncem a ukryly dešťový svod – i díky nim na domě žádné svody nevidíte. Před deštěm chrání terasu přesah střechy vypočítaný podle dráhy Slunce, aby ve vhodnou dobu zastínil okna

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby 3AE realizace

Slovo architekta


Jako architekt specializující se na rodinné domy ze dřeva si velmi cením role, kterou hrají terasy ve vytváření jedinečného propojení mezi domovem a přírodou. V našich návrzích se snažíme terasy pojímat nejen jako přídavek, ale jako klíčový prvek, který obohacuje celkovou architektonickou kompozici a životní prostředí obyvatel.

Terasa není jen statická přístavba; je to místo, kde se rodinný život rozlévá ven z uzavřených prostorů domova. Při návrhu tedy klademe důraz na její multifunkčnost a adaptabilitu. Myslíme na to, jak bude sloužit rodině v různých ročních obdobích, jaký poskytne prostor pro relaxaci, společenské akce, hry dětí či jen klidné pozorování okolní přírody.

Při integraci terasy do návrhu rodinného domu pečlivě vybíráme materiály, které jsou v souladu s okolním prostředím a zároveň odrážejí charakter domu. Dřevo jako hlavní stavební materiál přináší přirozenost, zatímco jeho udržitelnost podporuje ekologické hodnoty, které jsou pro nás důležité. Volíme lokálně získané dřevo a materiály, které minimalizují dopad na životní prostředí a podporují dlouhodobou udržitelnost.

Vytváříme terasy, které plynule navazují na vnitřní prostory domu. Použitím velkoformátových dveří či skládacích stěn se terasa stane prodloužením obývacího pokoje nebo kuchyně. Udržitelnost je zásadním prvkem v našich návrzích a terasy nejsou výjimkou. Zahrnujeme prvky jako jsou zelené střechy na pergolách, systémy sběru dešťové vody pro zavlažování nebo integrované solární panely, aby terasa nejen zlepšovala prostředí domácnosti, ale také přispívala k její energetické soběstačnosti.

Každý návrh terasy je pro nás osobní záležitostí. To znamená, že každá terasa je jedinečná – od volby rostlin a materiálů až po způsob, jakým jsou integrovány osvětlovací a zahradní prvky –, aby vyhovovala potřebám a přáním dané rodiny. V návrzích teras vidím příležitost nejen pro estetické obohacení domu, ale i pro vytváření prostoru, který podporuje zdravý a udržitelný životní styl. Je to výzva, kterou s nadšením přijímám při každém novém projektu.

Ing. arch. Lukáš Pejsar 3AE s.r.o.
Ing. arch. Lukáš Pejsar
3AE s.r.o.

Co je dobré o terase vědět...


  • Terasa by měla být úměrná měřítku fasády domu, se kterým je spojena
  • Rozumná je šířka odpovídající 2/3 výšky fasády
  • Některé proporce se zdají být nepopiratelně správné, diktované potřebou velikosti nebo funkce nábytku
  • Kolem zahradního nábytku a nádob by měl být dostatek prostoru pro pohodlný pohyb
  • Je třeba zvážit i vztah mezi domem a okolní krajinou
  • Terasa nemusí být vždy spojena s domem
  • Někdy může být umístěna dále od domu ve stínu stromu
  • Severní orientace druhé terasy není od věci; v létě jako bys ji našel
  • Voda dřevu nevadí, pokud má vždy možnost vyschnout (dobře větraná konstrukce)
  • Trvalý kontakt s vlhkem (zeminou) ovšem neunese ani dřevo impregnované
  • Nepřeceňujte barvu dřeva, všechny neošetřené povrchy časem zešednou
  • Pokud jednou natřete, navždy natíráte
  • Terasa by měla mít minimální sklon 2 % (pro odtok vody)
  • Aby se prkna nekroutila, volte šířku maximálně 120 mm, ideálně 80–100 mm
  • Výsušným trhlinám lze předejít položením prkna s obloučky letokruhů nahoru
  • Dřevo za mokra bobtná; spáry by měly zůstat široké minimálně 7 mm
  • Spojovací materiál by měl být z nerezových slitin
  • Negalvanizované hřebíky a vruty by se neměly používat vůbec (do roka uhnijí)
  • Pozinkované pouze pro skryté upevnění
  • Při poškození zinkové vrstvy je koroze a zabarvení dřeva téměř nevyhnutelné
  • Dřeviny bohaté na třísloviny (dub, modřín) při kontaktu s kovem ztmavnou

Terasa „Domu jižního slunce" propojuje se zahradou všechny obytné místnosti včetně koupelny. V zastřešené části je prostor pro venkovní posezení s grilem, částečně chráněný dřevěnou treláží proti povětrnosti. Dále terasa navazuje na koupací jezírko umístěné podle feng-shui v poloze takzvaného primárního paláce (blahodárná energie) a poskytuje prostor pro relaxaci po koupeli. Vizuální tečkou je LED osvětlení terasy v teplé bílé škále, která minimalizuje zájem lezoucího i létajícího hmyzu.

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby terasa ARCHCON atelier

Slovo architekta


Pro vytvoření harmonického a energeticky pozitivního prostředí v domě je důležité i správné uspořádání venkovního prostoru. Při navrhování se řídíme a inspirujeme principy feng-shui. Terasu s radostí navrhujeme jako organické prodloužení obytného prostoru směrem do zahrady. Její pozice proto navazuje na jídelnu, kuchyni nebo obývák.

Uvnitř domu dispozici harmonizujeme pomocí techniky „letící hvězdy" a terasa na sebe přebírá vlastnosti konkrétního sektoru v domě. Například pro sektor, kde vládne kov, volíme kovový stůl, nejlépe kruhový, kovové světlo, bílou a šedou barvu doplňků, zvonkohru nebo keře ve tvaru koule. Díky terase si můžeme v bezpečí domova dopřávat smyslové vjemy přírody. Obklopit se vůní rostlin, která reprezentuje prvek ohně a vášeň. Vnímat zpěv ptáků či zurčení malého vodopádu. Být v kontaktu s rostlinami, ochutnávat bylinky, které zde v blízkosti kuchyně pěstujeme. Cítit závan větru.

Někteří lidé na terasách v teplejších měsících i spí. Pokud se nám podaří navázat na terasu vodní prvek, podpoříme tím Fénixe, který do domu přináší energii, vize, tvořivost a proud života. Podporující prvek nám skvěle vytvoří jezírko doplněné malým vodopádem, který vnáší do prostoru pohyb a je zdrojem přirozeného zvuku. Vodopád v blízkosti terasy skvěle přehluší hluk z ulice. Častým přáním je i vířivka nebo vytvoření malého wellness koutku.

Energii a pohyb do prostoru může přinést i houpačka, motýlí keř, který přiláká hmyz, nebo budka či pítko pro ptáky. Grilování, venkovní krb či ohniště vnáší na terasu prvek ohně. Kolem něj se pak odehrávají přátelská posezení. Někdy tuto funkci terasy přesouváme dále do zahrady – záleží na konkrétním přání majitelů. Na terase upřednostňujeme zaoblené tvary, navazující cestičky zahradou navrhujeme zvlněné – znázorňují řeku či proud. Terasa nabízí obyvatelům příležitost k odpočinku, relaxaci a propojení s přírodou přímo v jejich domově.

Ing. arch. Irena Truhlářová
Ing. arch. Irena Truhlářová
ARCHCON atelier s.r.o.

Obklopení terasy zelení pomůže jejímu přirozenému včlenění do zahrady i krajiny. Skupina nádob osázených sezónními rostlinami nabídne více barev a struktury po celý rok. Pravoúhlý tvrdý okraj podlahy a stropu terasy změkčí treláž s pnoucími rostlinami, které v létě vytvoří příjemný měkký stín. „Podhoz" z kamenů pak propojí trávník se stavbou a učiní celkový pohled na křivky přívětivější

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby prodesi Dobris

Estetické prolínání vnitřních a vnějších prostorů na člověka působí emocionálně a činí je hmatatelnými. Propojení mezi vnitřkem a vnějškem ovšem nevznikne jen otevřením dveří mezi oběma. V tomto případě vychází prvek terasy přímo z hmoty domu v podobě nepřehlédnutelně vykonzolované stříšky, která kopíruje půdorys terasové podlahy.

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby ATRIUM

Terasa tohoto domu má dlouhou genezi. Původní ideu zřídit ji pouze na západní straně vystřídalo řešení rozšířeného ochozu po celém obvodu domu. Je praktické mít možnost dům pohodlně obejít a současně být krytý před deštěm. Z každého pokoje lze také na terasu vyjít a suchou nohou je přístupné i stání pro vozy. Masivní sloupky terasy stavbu vizuálně podtrhují, přičemž korunu jí dává lodní plachta navržená na míru se speciálním kotvením, které vyrovnává jemné rozměrové teplotní změny materiálu

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby  Alfahaus REALIZACE

Počítáte-li s terasou navždy, lze sáhnout po odolné a na údržbu nenáročné betonové dlažbě. Kombinace drenážních a vegetačních kusů různých velikostí je skvělým způsobem, jak vytvořit personalizovaný a vizuálně jedinečný prostor terasy

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby PRESSBETON terasa

Foto: PRESSBETON

Terasa nemusí být jen platformou přilepenou k domu. Může mít i více výškových úrovní, z nichž každá má svůj osobitý charakter a využití. Změny úrovně v zahradě zvyšují vizuální drama a tam, kde je to vhodné, jsou skvělým doplňkem konceptu zahrady. Vyvýšená terasa dokáže vytvořit dynamickou kompozici a skutečně otevřít průhled do zahrady a také může vytvořit hrdou platformu pro dům a vést pohled k jeho pěkné architektuře směrem od zahrady. V tomto případě šli architekti ještě dál a terasu integrovali do kompaktní hmoty domu způsobem, který prakticky stírá hranice mezi uvnitř a vně, přičemž obklad světlými cembonitovými (Cembrit) deskami tento efekt ještě zdůrazňuje.

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby terasa PRODESI-DOMESI

Terasa může být místem, které podnítí vlnu inspirace. Zkuste se ponořit do galaxie, jejíž nesmírnost vám umožní donekonečna kontemplovat a generovat brilantní
myšlenky

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby  prodesi kangaroo

Pokud chceme vyskládat podlahu terasy z kamene, má smysl získávat materiál lokální, abychom dosáhli efektu „zakořenění" v okolí. Stejně tak by kámen měl ladit s domem. Tvrdý prvek je vhodné obklopit a změkčit zelení, proto ideálně smažeme přechodové hranice různě vysokou vegetací. V tomto případě se s rustikálním vzhledem domu kámen krásně doplňuje, splývá se zelení v přirozený celek a vše spolu vytváří kouzelně staromilské prostředí.

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby alfahaus

Harmonický výsledek je souhrou na jedné straně mezi interiérem a exteriérem domu, na straně druhé mezi budovou a krajinou. Je třeba postupovat jemně či lépe organicky. Nejlepším způsobem, jak propojit obývák s terasou, je použít stejný design podlah uvnitř i venku. V tomto případě ale stačilo sladit barvu venkovní podlahy s omítkou, nábytek s kovovými prvky střechy a fasády a celé to pěkně usadit do obrysů z místního kamene a přirozené topografie terénu.

DrevoaStavby.cz Jak na nejhezčí terasu u dřevostavby REALIZACE ATRIUM


DaS 3-24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
gotop