Na samotě v cedrové roubence, ale s velkoměstem za zády

Na samotě v cedrové roubence, ale s velkoměstem za zády

Redakce | Středa, 18. září 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Bydlení v Praze má Dana ráda, miluje však i přírodu. Hledala proto místo, kam by mohla jezdit, a střídat tak bydlení v metropoli s časem stráveným na chalupě, někde mimo ruch velkoměsta, současně ale v jeho dosahu. Nakonec „zakotvila" v malebném údolí Berounky, kde si nechala postavit moderní roubenku. Časem se do domu plánuje přestěhovat natrvalo.

Místo, kde by mohla prožívat víkendy i část všedních dnů a kde by mohla příležitostně trávit společný čas také s dcerou, synem a jejich partnery, hledala majitelka roubenky, kterou jsme navštívili, více než rok. Jezdila kolem Prahy a hledala hezkou lokalitu někde v přírodě, která by byla komfortní i z pohledu dopravní dostupnosti. „Viděla jsem mnoho pozemků, ale nelíbily se mi. Až mě kamarádka upozornila na jeden v údolí Berounky, na němž stála malá a velmi zanedbaná chata,“ vypráví Dana.

Nacházel se v místě, kde ještě před rokem nebyla ani kanalizace a zpevněná cesta. V poměrně odlehlém koutě, téměř na samotě. Místo si zamilovala na první pohled, i když bylo jasné, že původní chatu nepůjde zachránit a ona se bude muset pustit do stavby. Neodradilo ji to, naopak to vzala jako výzvu. Začala vybírat dodavatelskou firmu a typový dům, který by se dal upravit podle jejích představ. Připravovat se začal také pozemek, vyřizovalo se stavební povolení. To však trvalo téměř rok a čtvrt. Společně s dcerou tím pádem měly dostatek času do detailu promyslet, co vše by měl dům splňovat. Bohužel se během té doby také ukázalo, že vybraná firma nebyla ideální volbou.

Výběr firmy i domu až na „druhé kolo“


Kolotoč nastal nanovo. A tentokrát na to šly jinak. Myšlenku na typový dům úplně vypustily a vše si vymyslely samy. „Dcera má výborné prostorové vnímání. Já zase zkušenosti z několika bytů a domů, protože jsem se v životě několikrát stěhovala,“ říká Dana. Věděla také, že chce stavbu ze dřeva. „Chtěla jsem totiž mít dům, kde se budu cítit jako na dovolené někde v přírodě. A přátelé v Rakousku mají už 30 let dům z kanadského cedru, kde jsem viděla, jak se v domě ze dřeva žije,“ popisuje majitelka. Právě ten ji nejvíce inspiroval.

Začala proto intenzivně hledat firmy, které dodávají cedrové stavby, a do užšího výběru se dostaly dvě z nich. Pak už rozhodly detaily. „Do vybrané firmy jsme se jely podívat. Dokonce nám nabídli možnost přespat v penzionu postaveném z cedru, abychom si atmosféru takové stavby mohly nacítit,“ vzpomíná Dana. Návrh domu, který dala rodina dohromady sama, předali projektantovi dodavatelské firmy. A ten mu dal potřebnou podobu a dopracoval všechny detaily, doslova až do poslední zásuvky. Zbývalo vyřešit změnu projektu se stavebním úřadem. Protože ale stavba nebyla větší než původně uvažovaný dům, vše proběhlo hladce a mohlo se začít stavět.

DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedruDrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 8

 

DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 4DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 15

 

Slovo dodavatele


Když přijde investor s jasnou představou, je spolupráce výrazně snazší. Paní Dana měla dokonce detailně rozkreslený návrh, který náš projektant dotáhl do konečné podoby nutné pro stavební řízení a přidal i pár atraktivních detailů, které investorka ocenila. Bezproblémový byl také samotný průběh výstavby, tedy až na složitosti spojené s těžší dostupností místa stavby roubenky. Ale s těmi se nám podařilo vypořádat. Dokončovací práce a interiér už si paní Dana řešila sama. Jsem rád, že se jí v domě i po několika letech pořád dobře žije. Právě takové zpětné vazby dávají naší práci smysl.

Alan Karela
Alan Karela
CEDAR HOME s.r.o.

V hlavní roli dřevo, sklo a kov


Jediným úskalím se stal samotný pozemek, který leží na odlehlejším místě a vede k němu úzká cesta. Nákladní auta a těžká technika se tam dostávaly jen obtížně. Určitou komplikaci představovala i úzká parcela. Jeden ze sousedů byl ale naštěstí vstřícný a dovolil majitelce skládat materiál na jeho poli, které s domem sousedí. Jinak stavba probíhala hladce. Dřevěný skelet byl hotový asi za tři týdny, další práce již trvaly podobně dlouho jako u běžné stavby a kompletně k nastěhování byla roubenka připravená zhruba za rok.

Dlouhé promýšlení a ladění projektu se vyplatilo, výsledkem je velmi příjemné bydlení. Interiéru vládne dřevo, kov a sklo. „Nevěděla jsem ale, že ze skla může být i můstek v patře, to byl nápad projektanta,“ zdůrazňuje Dana. Přízemí domu díky tomu působí velmi vzdušně. Běžná deska by byla viditelnou bariérou, sklo tak ale nepůsobí. „Projektant byl naopak překvapený, že chci okna v antracitové barvě. Pro mě je to ale příjemný kontrast ke dřevu, navíc to působí elegantně,“ popisuje paní domu.

DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 5DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 11

 

DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 12DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 16

 

Dodává, že inspiraci pro tuto barevnou kombinaci čerpala ze Švýcarska a Německa, kde není ničím neobvyklým. Ostatně, různé odstíny šedi jsou v interiéru vidět všude. Šedá je betonová stěrka na podlahách, schodiště i dlaždice v koupelně, stejně tak krb, který dominuje hlavnímu obývacímu prostoru, či závěsy. Další barvy jsou v interiéru použity již jen jako doplňkové, vždy ale s důrazem na to, aby šlo o teplý odstín. Cílem totiž byl hřejivý minimalismus.

Například v obývací části je tak červený koberec a knihovna. Kromě stavby domu si vyžádala mnoho práce a času rovněž zahrada. Budovala se celá znovu, navážela se na ni nová zemina, tvaroval se pozemek. Co ale zůstalo z velké části zachované, jsou stromy, které na parcele rostly desítky let. Díky tomu je u nové roubenky nádherná vzrostlá vegetace, přímo vybízející k relaxaci.

DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 18DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 17

 

DrevoaStavby.cz Moderní patrová roubenka z červeného cedru 20

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2024

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato cedrová roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2024 pod názvem "Na samotě, ale s velkoměstem za zády". Hlasujte do 8.10. 2024 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Užitná plocha: 180 m2
  • Zastavěná plocha: 116 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: roubená konstrukce z cedrových trámů tl. 246 mm
  • Ošetření stěn: bez ošetření
  • Střešní krytina: pálená keramická taška
  • Zdroj energie / teplo: teplovodní podlahové topení
  • Větrání: přirozené, okny
  • Podlahy: dlažba, betonová stěrka, třívrstvý lepený dub
  • Autor arch. návrhu a projektu: CEDAR HOME s.r.o.
  • Realizace: 2022, CEDAR HOME s.r.o., www.cedar-home.cz

nový časopis srubyROUBENKY 3-24

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 3/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

AUTOR ČLÁNKU: Dana Jakešová pro časopis sruby&ROUBENKY

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop