Jak na PENB s vytápěním uhlíkovými fóliemi?

Jak na PENB s vytápěním uhlíkovými fóliemi?

Komerční sdělení | Středa, 25. září 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Uhlíkové topné fólie představují efektivní a bezúdržbový systém vytápění, který funguje na principu přímé přeměny elektrické energie na teplo. Neprodukují žádné emise, což je činí ideálním řešením pro moderní, ekologické a energeticky úsporné budovy. Přesto legislativa spojená s PENB certifikací klade na tento typ vytápění přísné požadavky.

Co je PENB?


Průkaz energetické náročnosti budov (PENB) je nezbytný dokument při stavbě, rekonstrukci, prodeji nebo pronájmu nemovitosti v České republice. Budovy jsou podle své energetické náročnosti v rámci tohoto průkazu zařazeny do kategorií od A (nejúspornější) po G (nejméně úsporná).

Podle české legislativy musí všechny nové budovy i ty, které procházejí významnými rekonstrukcemi, získat PENB štítek. Tento průkaz je důležitý nejen z hlediska právních předpisů, ale i pro možnost získání dotací.

PENB

Foto: LARX

Vytápění elektřinou a PENB štítek


Vytápění výrazně ovlivňuje energetickou náročnost budovy a tím i její hodnocení v rámci PENB. Tradiční způsoby vytápění, jako jsou plynové kotle nebo tuhá paliva, mají vyšší emise CO2 a nižší efektivitu. Modernější technologie, jako tepelná čerpadla či elektrické vytápění, nabízejí lepší efektivitu a nižší dopad na životní prostředí.

Přestože by se dalo očekávat, že elektrické vytápění bude považováno za ekologicky přijatelnou volbu, česká legislativa stanovuje pro vytápění elektřinou nevýhodný faktor neobnovitelné primární energie. To vede k tomu, že u některých staveb mohou nastat problémy při plnění PENB požadavků. Při návrhu projektu je proto třeba zohlednit nejen efektivitu vytápění a komfort, ale také požadavky legislativy.

Jak na PENB s uhlíkovými fóliemi?


Pokud plánujete vytápět pomocí uhlíkových fólií, existuje několik způsobů, jak snížit faktor neobnovitelné primární energie a tím vyhovět požadavkům PENB:

  • Zlepšení zateplení – Kvalitní izolace výrazně snižuje energetickou náročnost budovy a je klíčová pro efektivní provoz elektrického podlahového vytápění.
  • Kombinace s jiným zdrojem tepla – Například krb nebo kamna mohou sloužit jako doplňkový zdroj tepla pro pokrytí tepelných ztrát.
  • Vzduchotechnika se zpětným získáváním tepla (rekuperace) – Tento systém může být doplněn o přitápění tepelným čerpadlem.
  • Fotovoltaika a další obnovitelné zdroje – Kombinace uhlíkových fólií s fotovoltaikou je stále populárnější řešení díky pokrokům v technologii.

I přes legislativní překážky jsou tyto problémy snadno řešitelné a elektrické vytápění uhlíkovými fóliemi zůstává jednou z nejefektivnějších voleb pro dobře izolované budovy.

gotop