Věděli jste, že na jednoho Čecha připadá 14 kg vyřazeného nábytku ročně?

Věděli jste, že na jednoho Čecha připadá 14 kg vyřazeného nábytku ročně?

Markéta Kristová | Čtvrtek, 19. září 2024 |

Přidat na Seznam.cz

V Evropské Unii se ročně vyprodukuje 10 milionů tun nábytkového odpadu, přičemž na jednoho Čecha připadá průměrně 14 kg. Někteří výrobci hledají udržitelná řešení prostřednictvím oběhového hospodářství. Zaměřují se na design s dlouhou životností, opravitelnost a recyklovatelnost. Pronájem nábytku se také ukazuje jako vhodné řešení, které snižuje dopad na životní prostředí a odpovídá měnícím se potřebám lidí.

V dnešní ekonomice lidé vyměňují nábytek čím dál častěji, což staví nábytkářský průmysl před výzvu, jak snížit objem produkovaného odpadu. Podle posledních dat Evropské environmentální kanceláře (EEB) vyprodukují podniky a spotřebitelé v členských státech EU ročně 10 milionů tun nábytkového odpadu. Největší podíl tvoří dřevěný nábytek jako stoly a židle (téměř 3 miliony tun), následovaný kuchyňským nábytkem (2,5 milionu tun) a matracemi (1,75 milionu tun).

Největšími producenty nábytkového odpadu v EU jsou Německo, Francie a Itálie. I Česko ale ročně vyřadí přibližně 150 tisíc tun nábytku. Na jednoho člověka tak připadá v průměru 14 kg nábytkového odpadu ročně. Podle Českého statistického úřadu v roce 2022 Česko vyprodukovalo celkem 39,2 milionů tun odpadu, z čehož 9,8 % tvořil odpad ze dřeva, včetně vyhozeného nábytku.

Jak s nevyužitým nábytkem naložit?


Tuzemští nábytkáři se proto snaží hledat řešení, jak snížit objem vyprodukovaného odpadu a využít potenciál oběhového hospodářství. Jednou z cest je navrhovat nábytek s ohledem na jeho co nejdelší životnost a opravitelnost s možností dalšího využití. „Dlouhodobě usilujeme o to, aby naše výrobky mohly být v aktivním využívání co nejdéle a potom byly snadno recyklovatelné. Využíváme proto přírodní materiály od lokálních dodavatelů bez ekologicky závadných prvků. Návrhy výrobků se neřídí krátkodobými trendy, ale tradicí truhlářské výroby a nadčasovým designem," říká František Čermák, obchodní ředitel společnosti Profil nábytek.

Místo abychom nevyužívaný nebo starý nábytek vyhodili, existují už i další způsoby, jak s potenciálním odpadem naložit. Například tzv. upcykling neboli upcyklace nábytku nabízí výrobcům řadu kreativních způsobů, jak dát starým kusům nový život. „Zákazníkům garantujeme zpětný odběr nábytku, který už nechtějí využívat. Nepotřebný nábytek od nich odkoupíme a použitelný materiál repasujeme, aby se mohl využít pro další potřebné účely. Těší mě, že v tomto směru můžeme spolupracovat se společností Circu.eu, která zavádí principy cirkulární ekonomiky do nábytkářské praxe," vysvětluje Čermák.

Nezávislá platforma cirkulární ekonomiky Circu.eu vyvíjí také skládací a vratné stojany pro jednorázovou propagaci v prodejnách. „Stojany z kartonu v supermarketech totiž často končí v popelnicích, navíc bývají napuštěné chemikáliemi," říká Ladislav Olšbauer, zakladatel Circu.eu. Ta ve spolupráci řetězcem Penny a společností Nestlé na podzim pilotně zavedla systém sdílených prodejních stojanů s cílem nahradit v budoucnu klasické papírové stojany na produkty stojany na opakované použití. Vzhledem k více než 410 prodejnám Penny po celé zemi a počtu používaných stojanů se jedná v případě PENNY o úsporu stovek tun papíru ročně. Přináší to ale i úsporu času zaměstnanců na prodejnách nebo v logistice. „Systém sdílených stojanů se ujal. V Česku to jde sice pomaleji, ale například v Rakousku je o něj velký zájem," dodává Olšbauer.

Vedle designu zaměřeného na dlouhou životnost nábytku se jako další slibné řešení ukazuje pronájem. „Pronajímaný nábytek se využívá mnohokrát a mezi jednotlivými pronájmy ho v případě poškození opravujeme. Životnost pronajatých kusů tak dosahuje mnohem vyšších čísel než v případě koupě a následného vyřazení," dodává Čermák.

Pronájem je vhodný hlavně pro pořadatele pop-up akcí, konferencí, festivalů a přehlídek, kdy je potřeba velké množství nábytku, který ale až do dalšího ročníku nemusí být vůbec využit. Pronájem nábytku v těchto případech vychází levněji, než přímá koupě a umožňuje, aby byl nábytek využit už brzy po skončení akce pro jiné účely.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop