Tip na výlet v Trocnově nejen s dětmi

Tip na výlet v Trocnově nejen s dětmi

Redakce | Úterý, 16. červenec 2024 |

Přidat na Seznam.cz

I když všechny stavby ještě voní novotou, vy sami se v jejich stínu ocitnete v úplně jiném století. V pozdním středověku, kdy v Českém království vládl Václav IV. a tady v Trocnově se údajně narodil a vyrůstal Jan Žižka – nejznámější vojevůdce Husitských vojsk. V rozlehlém areálu si můžete prohlédnout a také zažít, jak žili obyčejní lidé i nižší šlechta na přelomu 14. a 15. století.

Trocnov jako takový přežíval v obecném povědomí jako rodiště Jana Žižky v podstatě již od husitských časů a často se stával cílem pěších výprav. V průběhu věků doznávalo toto místo mnoha proměn. V r. 1923 přešlo vlastnictví Trocnova do rukou státu, veřejnosti byl trocnovský areál zpřístupněn v červenci 1960 u příležitosti slavnostního otevření nově zrekonstruovaného Žižkova rodiště.

Památník byl v roce 1978 vyhlášen Národní kulturní památkou. Snaha o lepší využití několikahektarového areálu rodiště sahá až do doby Národního obrození a pokračuje dodnes. Areál postupně dostal parkovou úpravu, vzniklo zde několik pomníků, ale myšlenka na jeho zatraktivnění nezmizela a znovu byla oprášena, když Památník od města Borovany převzal Jihočeský kraj. Ten jej revitalizoval a díky přeshraniční spolupráci s Bavorskem a Horním Rakouskem zde vznikla naučná stezka Milníky Husitství.

Od pracovníků Jihočeského kraje také vzešel záměr nalákat do Trocnova více turistů. První myšlenka vybudovat na území Památníku archeoskanzen přišla v roce 2016 a to, jaké období by vlastně měl mapovat, bylo nasnadě – Jan Žižka se zde měl narodit v roce 1360. O tom, jak to vlastně vypadá, když se staví skanzen, jsem si popovídala s vedoucím edukačního oddělení Jihočeského muzea, panem Lukášem Faktorem.

Jan Žižka z Trocnova


  • (kolem roku 1360 Trocnov – 11. října 1424 u hradu Přibyslavi)
  • Nejznámějšího husitského vojevůdce, předpokládám, nemusím představovat – v hodinách dějepisu se jeho tažení v čele husitů probírá poměrně podrobně. Nicméně přesně máme zmapovaných jen posledních šest let jeho života. Na tom, kým byl a co Jan Žižka dělal, než se postavil do čela husitského povstání, se neshodnou ani odborníci. Dokonce mají často zcela protichůdné názory.
  • Je o něm známo, že býval zbojníkem, žoldnéřem a stavěl se na odpor proti Rožmberkům i katolické církvi. V roce 1419 se postavil do čela Husitských vojsk a dosáhl s nimi nemalých úspěchů díky chytré defenzivní taktice a využití improvizovaných bitevních prvků. Husity dokázal vést i v době, kdy přišel o obě oči.
  • Na co Jan Žižka zemřel, se přesně neví, ale nejpravděpodobněji na sepsi po špatně léčeném zánětlivém onemocnění. V roce 2022 vznikl v režii Petra Jákla film Jan Žižka, který by měl mapovat jeho přerod ze žoldnéře ve vojevůdce.
  • Pokud vás zajímá odborná literatura, vyšla v roce 2019 biografie Jana Žižky od Petra Čorneje – respektovaného znalce husitské doby.

Od myšlenky k realizaci archeoskanzenu


Už v roce 2016 začal na papíře vznikat plán na archeoskanzen i skupina lidí, která na něm pracovala. Inspiraci hledali ve skanzenech u nás i v zahraničí. Pracovníci vyjeli do Rakouska, Německa, Polska, ale také Dánska. Opakovaně navštívili české archeoskanzeny v Modré (nedaleko Uherského Hradiště), Osadu Křivolík (Česká Třebová), Všestary (Hradec Králové), Curii Vítkov (u Chrastavy) a další.

Ke spolupráci byli přizvání nejrůznější odborníci, zejména pan profesor Jiří Škabrada, který je jedním z nejvýznamnějších znalců lidové architektury. Ten pro Jihočeský kraj zpracoval rozsáhlou studii, jak by archeoskanzen měl vypadat. Přípravy celého projektu trvaly čtyři roky, se samotnou stavbou se začalo na jaře roku 2020.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Kolik se spotřebovalo stavebního materiálu?


  • Zdivo z kamene na vápennou maltu – 878,5 m3
  • Dřevo – 513,1 m3
  • Krytina z došků ze žitné slámy – 2270,321 m2
  • Krytina z došků ze žitné slámy z hřebene a nároží – 467,41 m2
  • Krytina ze štípaného šindele – 660,903 m2

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Jak se staví skanzen


Samotná stavba byla rozplánovaná na čtyři roky a probíhala ve třech etapách – v první přišlo na řadu obytné stavení v zemanském dvorci, v dalších bylo dokončeno hospodářské zázemí zemanského dvorce a část vesnické osady. Nakonec vznikla další část vesnice a příjezdová komunikace. Poslední část areálu byla předána Jihočeskému muzeu na podzim 2023 a zkolaudována v lednu 2024. Hlavní podíl na financování měl Jihočeský kraj, část byla zafinancována z přeshraniční spolupráce, a to hlavně předběžný archeologický průzkum a část vybavení interiérů.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Stavbu realizovala firma SB Sedlčany a najít ji byl oříšek, protože požadavkem zadavatele bylo, aby všechny práce probíhaly ručně, podle starých postupů a pokud možno z místních materiálů. Protože jde o zakázku z veřejných peněz, bylo nutné realizátora vysoutěžit a podařilo se to až napočtvrté – byla potřeba firma, která bude mít renomé a zkušenosti a zároveň pracovníky, kteří ovládají stará řemesla.

Stavba samotná proběhla bez problémů, řemeslníci se úkolu ujali se ctí. Celý areál byl dokončen půl roku před termínem. Skvěle si poradili i s nutností nenápadného zakomponování nezbytných moderních prvků – ať už to byly elektrické rozvody, které jsou potřeba jak pro samotný provoz, tak pro budoucí záměr kraje nabídnout areál filmařům, nebo čidla zabezpečovacího systému.

Příjemným překvapením bylo, že se velkou většinu stavebních materiálů opravdu podařilo získat z místních zdrojů – od jílu a kamenů z nedalekého kamenolomu, po stavební dřevo, kterého bylo kvůli kůrovcové kalamitě v okolí dostatek. Díky tomu budovy vznikaly za velmi podobných podmínek jako ve středověku, a podařilo se tak zachovat co největší autenticitu.

Jako problém, se kterým se museli pracovníci potýkat, se nakonec ukázaly doškové střechy. V České republice jsou asi jen dva dodavatelé, kteří je realizují. Těch v Trocnově se ujala firma pana Pavlici. Limitující byl fakt, že daná firma je schopná vyprodukovat jen omezenou plochu došků za rok. Materiál se vozil až z Moravy a dodavatelé museli bojovat i s počasím, kdy kvůli krupobití přišli o část úrody. Nicméně i tyto potíže se podařilo překonat a areál mohl být 1. 4. 2024 plně otevřen pro veřejnost. stodolou, velkou stájí a kolnou.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Druhý je přilehlá vesnická osada, kde je možné navštívit obydlí bezzemka, chalupníka a sedláka s veškerými náležitostmi. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout venkovské bydlení různých sociálních vrstev středověkého venkova, od té nejméně majetné až po nižší šlechtu. Kromě obydlí jsou v areálu k vidění další nezbytnosti tehdejšího života, bez kterých se obyvatelé neobešli – chlebová pec, studna s vahadlem, zvonička, keramické pece, štěpnice a další.

Archeoskanzen kromě náhledu do středověkého života představuje i řadu dobových stavebních postupů. Najdete zde jak stavby z lomového kamene, stavěné na vápennou maltu s vápennou omítkou, tak roubené stavby „v kožichu" (to znamená omítnuté jílovou hlazenicí), stavby z řezaných i tesaných prken a další. Středověk si tu můžete nejen prohlédnout, ale i zažít – kromě komentovaných prohlídek je zde možné absolvovat i workshopy (výroba košnic a ošatek, středověké odívání, výroba kuší, hrnčířství, ...) za velmi příznivou cenu.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Pro školy nabízí pracovníci edukčního oddělení Jihočeského muzea pět různých vzdělávacích programů zaměřených na témata týkající se života ve středověku. Areál také pravidelně ožívá při velkých akcích, které se opakují každý rok, jako je oblíbená akce Válka a vojenství, která letos proběhla 15. 6., nebo vrchol celé sezóny, Trocnovské slavnosti, které se v tomto roce budou konat 7. 9.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Při těchto příležitostech celý areál zabydlí i řemeslníci v dobovém oblečení, kteří ukazují staré technologie i běžné úkony, jako je pečení chleba, a návštěvníci si mohou leccos vyzkoušet. Vše, včetně termínů aktuálních akcí, vstupného a otevírací doby, najdete přehledně na oficiálním webu Jihočeského muzea a sociálních sítích.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Jak se tam dostanete?


  • K Památníku Jana Žižky i archeoskanzenu se bez problémů dostanete autem. K dispozici je parkoviště, občerstvení i další potřebné vybavení pro návštěvníky.
  • Pokud byste si chtěli udělat pěší výlet bez auta, vede tudy několik turistických tras. Nejkratší vedou od vlakových zastávek Trocnov (modrá 2,3 km) a Radostice (červená 1,4 km). Delší trasou můžete vyrazit z Borovan.
  • Pokud plánujete celodenní výšlap, nabízí se turistická stezka z Českých Budějovic nebo Trhových Svinů. Vyrazit můžete i na kole – okolí nabízí celou síť cyklotras. Nedaleko areálu také najdete autobusovou zastávku.

A co bude dál?


Celý areál v kompletní podobě letos zažívá svou první turistickou sezónu, ale jak už to bývá, nějaké další plány na jeho rozšíření jsou. Jaké, to je zatím tajemstvím, ale co mi pan Lukáš Faktor prozradil, je například v plánu obydlet skanzen menšími hospodářskými zvířaty (kozy, ovce, drůbež), pro které se právě dokončují ohrady.

Na vlastní kůži


Archeoskanzen v Trocnově jsme s manželem a dětmi navštívili na začátku května. Smekám a klaním se umu mistrů tesařů, kterým se podařilo ukázat, že staré řemeslo stále žije. Pozornému oku neunikne množství krásných detailů, které člověka přenesou do doby dávno minulé.

Skvělé je také „dobové" vybavení včetně výzbroje a výstroje, které je tvořené replikami historických artefaktů. Není ale potřeba kochat se jen očima – všechno si můžete osahat i vyzkoušet. Jak těžký byl palcát nebo meč? Kolik zručnosti je třeba k obsluze cepu nebo k vytažení vědra ze studny? Jak se spřádal len a čím se barvilo oblečení? Proč byly na sklenicích na víno výstupky?

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice

Jedinou vadou na kráse byl omezený čas jedné hodiny, jež je pro jeden prohlídkový okruh vymezená a která byla pro nasátí atmosféry a obhlédnutí všech staveb příliš krátká.

Dagmar Česká
Dagmar Česká
šéfredaktorka časopisu sruby&ROUBENKY

A kam z archeoskanzenu dál?


Areál Památníku je volně přístupný, pouze se kvůli stavbě nového Návštěvnického a edukačního centra letos nedostanete do muzejní budovy. I tak ale stojí za prohlídku – najdete zde pozůstatky Žižkova a Mikšova dvorce, údajné místo Žižkova narození a také již zmiňovanou naučnou stezku Milníky Husitství. Pokud hledáte další zajímavé cíle v okolí, neměli byste vynechat blízké Borovany, které nabízí zážitky jak pro děti, tak pro dospělé. Vypravit se můžete i do Českých Budějovic.

DrevoaStavby.cz Archeoskanzen Trocnov

Foto se souhlasem: Jihočeské muzeum České Budějovice


nový časopis srubyROUBENKY 3-24

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 3/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

AUTOR ČLÁNKU: Martina Máta Nosková pro časopis sruby&ROUBENKY

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop