Obor Lesnictví je na vzestupu a má obrovskou budoucnost. Co uchazečům o studium nabízí?

Obor Lesnictví je na vzestupu a má obrovskou budoucnost. Co uchazečům o studium nabízí?

Dana Jakoubková | Úterý, 11. červen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Víte, že ještě za Rakouska-Uherska byli nejvyšší lesní většinou Češi a že má lesnictví u nás už od dob Marie Terezie vysokou úroveň? Pokud ne vy, tak svět to ví určitě. Po absolventech českých lesnických škol je totiž v zahraničí sháňka a Česká lesnická akademie v Trutnově patří k těm nejlepším.

Škola má historii tak bohatou, že bychom cestou zpět ke kořenům museli urazit 169 let, což ji činí nejstarší lesnickou školou u nás. V současnosti nabízí odborné maturitní obory: Lesnictví, Ekologie a životní prostředí, Mechanizace a služby a učňovský obor Lesní mechanizátor. Škola má vlastní výzkumnou stanici a tři střelnice.

Velkou výhodu mají studenti při získávání řidičského oprávnění za zvýhodněnou cenu, a to přímo v areálu školy, kde se autoškola nachází. Škola také úzce spolupracuje s lesnickými fakultami i zahraničními lesnickými školami a nabízí zahraniční stáže, praxe a mnoho volnočasových aktivit. Jako jediná lesnická škola v ČR zajišťuje také výuku operátorů těžebně dopravních strojů.

Ředitel školy Ing. Miloš Pochobradský rozhodl o novém vzdělávacím programu, který s sebou přinesl zásadní novinky v tomto oboru. Hlavní a přelomovou změnou je, že byly navýšeny odborné předměty a praxe. V souvislosti s tím také proběhlo 28. března 2024 slavnostní otevření nového moderního výukového střediska pro operátory těžebně dopravních strojů.

DrevoaStavby.cz obor Lesnictví na Lesní akademii v Trutnově učebna

Foto v článku: archiv ČLA Trutnov

Slovo odborníka

Vše kolem nás se vyvíjí a jsem rád, že se počítačová technika a další technologie dostaly do výuky v lesnických oborech. Studenti mohou pomocí softwaru pracovat v digitálním prostředí s lesním hospodářským plánem či lesními mapami. Můžeme tak studentům nabídnout ideální podmínky pro studium oboru, který je pro mladé lidi atraktivní, a pokud je člověk šikovný, dají se v něm vydělat velmi slušné peníze. Naše absolventy poptávají také zahraniční firmy, což svědčí o vysoké úrovni a potenciálu tohoto oboru.

Ing. Miloš Pochobradský
Ing. Miloš Pochobradský
ředitel školy v Trutnově

Operátor harvestoru s maturitou


Odborná výuka v rámci oboru Mechanizace a služby probíhá přibližně takto:

1. ročník

Ze studenta se stává nejprve takový gamer v lese, který kácí stromy pomocí harvestorového simulátoru. Les má přímo před sebou na velké obrazovce, kolem sebe spoustu páček a tlačítek, které se učí používat, a tím postupně získává dovednosti související s bezchybným ovládáním stroje.

DrevoaStavby.cz obor Lesnictví na Lesní akademii v Trutnově studenti při výuce

Foto v článku: archiv ČLA Trutnov

2. ročník

Student se učí technologické postupy a dále získává znalosti potřebné k práci se softwarem a hardwarem u těchto strojů.

3. a 4. ročník

Student se seznamuje s reálnými stroji, kterými škola disponuje. Patří mezi ně například harvestor a vyvážecí traktor značek John Deere a Valmet nebo vyvážecí traktor Ponsse a Terri. Ve druhém pololetí již tráví většinu praxe na strojích a zdokonaluje své technické dovednosti spolu s prohlubováním znalostí ze servisu a oprav.

DrevoaStavby.cz obor Lesnictví na Lesní akademii v Trutnově lesní technika v lese

Foto v článku: archiv ČLA Trutnov


Mohlo by vás zajímat:

DrevoaStavby.cz Studijní obor dřevostavby
 

Učňovský obor Lesní mechanizátor


Tento obor je na škole vyučován s více než šedesátiletou tradicí. Mnoho absolventů je úspěšných ve svém oboru, někteří i mimo něj, a získané dovednosti se dají využít i ve spoustě jiných povolání. Tříletý učňovský obor je zakončen závěrečnou zkouškou a absolvent získá výuční list. V rámci školy je také možný přestup na maturitní obor.

Obecně má lesní mechanizátor velkou budoucnost, protože kvalifikovaných pracovníků v naší přírodě je stále málo a poptávka po kvalifikovaných dělnických profesích v lesnictví a ochraně přírody je obrovská. V rámci studia můžete získat i několik oprávnění, jako například řidičská oprávnění potřebná pro řízení automobilu, traktoru či náklaďáku, myslivecké zkoušky, zbrojní průkaz, osvědčení pro práci s křovinořezem či motorovou pilou.

Zajímavostí je, že roste zájem o studium i ze strany dívek, které aktuálně na škole také studují. Obor je zaměřen především na odborný výcvik a praxi, které probíhají převážně na školním polesí, a to i na území Krkonošského národního parku. Studenti učňovského oboru mohou získat stipendium, a to zejména díky podpoře státního podniku Lesy České republiky. Stipendium je určeno na úhradu bydlení a stravy. Další stipendium je určeno na nákup ochranných pracovních oděvů. Šikovný student tedy může studovat téměř zadarmo, což je obrovská výhoda podpory tohoto oboru.

DrevoaStavby.cz obor Lesnictví na Lesní akademii v Trutnově studenti

Foto v článku: archiv ČLA Trutnov

Studenti se samo sebou učí jezdit traktorem, pracovat s lanovými systémy, vyvážecími vleky, hydraulickými jeřáby, železnými koňmi, křovinořezy, motorovými pilami, pásovou pilou, štípacími automaty, dřevoobráběcím nářadím a tak dále. Novinkou v tomto oboru je i práce se živým koněm. Ve třetím ročníku mohou studenti buď pokračovat jako lesní mechanizátoři, anebo ti nejlepší pokračovat jeden rok v oboru „H", který představuje velmi atraktivní obor harvestorák.

V tomto roce si mohou studenti navíc rozšířit kvalifikaci na operátora harvestoru nebo vyvážečky, mohou se naučit ovládat mašinu za několik milionů korun, a stát se tak kvalifikovanými a na trhu práce velmi žádanými pracovníky.

DrevoaStavby.cz obor Lesnictví na Lesní akademii v Trutnově práce s koněm v lese

Foto v článku: archiv ČLA Trutnov


Četli jste?

DrevoaStavby.cz Dřevo řemeslem_Tesařina_SŠŘ Jaroměř_úvodní
 

Slovo odborníka

Cíl studovat tuto školu jsem měl již od třinácti let. I když mě moje mamka zrazovala od studia s tím, že nemá moc velkou budoucnost, trval jsem na svém. Když se o tom bavíme dnes, byl to správný a dobrý krok. Lesnictví má největší budoucnost za 300 let. Vlastně jsem velmi rád, že pracuji v této době v oboru, kdy se kvůli klimatické změně a pohledu společnosti mění pohled na les, význam lesnictví a dřeva jako strategické suroviny pro ČR.

Již v minulosti škola v Trutnově na základě vyšší poptávky po ekologii a ochraně přírody zareagovala oborem ekolog, který připravuje odborníky na ochranu přírody a životního prostředí. Dnešní akademie nabízí daleko větší škálu studijních oborů, než tomu bylo za mého studia. Jde třeba o technické obory, jakými jsou harvestorák či operatér, kterých je už dnes v provozu nedostatek a jejich umění je potřeba, pokud chceme v lese hospodařit přírodě blízkým způsobem, nepasečně a s ohledem na šetrnější postupy.

Z dnešního pohledu současným i budoucím studentům závidím. Obor je na vzestupu. Učí se nové trendy v lesnictví i v ochraně přírody. Zázemí pro výuku žáků je už nyní na špičkové úrovni a stále se zlepšuje. Navíc má škola skvělý učitelský sbor, který vede inovativní ředitel a kde učí Zlatý Ámos (cena za nejoblíbenějšího učitele) za rok 2023 – Daniela Krátká.

Navíc škola vytváří skvělé prostředí pro osobní rozvoj žáků a umožňuje maximálně využívat zahraniční zkušenosti, které jsou k nezaplacení – člověk z nich čerpá celý profesní život. Nejsem si jist, zda takovou možnost, v takové kvalitě a šíři, nabízejí jiné střední školy.

Pokud si zatím nejste jisti budoucím povoláním, už neváhejte. Lesnictví je skvělý a zároveň romantický obor s obrovskou historií a budoucností. A Lesnická akademie v Trutnově je skvělá škola.

Ing. Aleš Erber
Ing. Aleš Erber

Absolvent ČLA Trutnov
Akreditovaný poradce Ministerstva zemědělství
Odborný vědecký pracovník Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze,
Správce lesních majetků


DaS 3-24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Na článku pro časopis DŘEVO&stavby se podílela: Veronika Chrobáková
Foto v článku: archiv ČLA Trutnov

DaS 3-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop