Dřevo na uzení – jak vybrat to nejlepší

Dřevo na uzení – jak vybrat to nejlepší

Redakce | Úterý, 11. červen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Uzení potravin je velmi oblíbená metoda konzervace masa a sýrů, která dodává jídlu charakteristickou chuť a aroma. Zvolit správné dřevo je klíčové pro dosažení dokonalého výsledku. Pojďme se společně podívat na to, jak různé druhy dřeva používané k uzení ovlivňují typickou chuť uzeného pokrmu a které dřevo je nejlepší pro dosažení uspokojení vašich chuťových pohárků.

Jak správně udit


Na samotný začátek je nutné říct, že abyste nejlepší dřevo na uzení nespálili pro nic za nic, je dobré vědět, jak udit. Nejdůležitější je intenzita hoření a teplota, při které dochází k samotnému procesu. Moderní udírny jsou napájeny také elektřinou a plynem, nemusíte tudíž pracovat jen se dřevem. Většinou jsou umístěny na zahradě a nebo je můžete mít v zahradním domku či altánku. Na druhou stranu dřevo velmi doporučujeme, protože úžasnou očouzenou chuť dodává pokrmu z velké části právě správně zvolená dřevina.

Čeho se při uzení vyvarovat?


  • Před samotným uzením nezapomeňte dřevo odkornit – odstranit kůru. Nejen že na ní ulpívají nečistoty v podobě mechu, lišejníku apod, ale maso nebo sýr by z udírny vyšel hořký, zejména při použití dubu a olše.
  • Na uzení používejte jen suché dřevo. Z toho vám totiž bude perfektně odcházet kouř a postupně udit vaše dobroty. Pro klasické uzení není nutné mít 25 % vlhkost, jako pro palivové dřevo. Téměř žádnou vlhkost uvítáte zejména při uzení studeným kouřem, kdy je potřeba udržovat nízkou teplotu od 15 °C do 30 °C.
  • Používejte jen čisté dřevo, které není napadeno plísněmi nebo neobsahuje pesticidy atd. Zkratka, vybírejte si jen to, o kterém víte, kde rostlo.
  • Utněte přístupu vzduchu tipec. Pro uzení masa je nutné, aby nepřišlo do styku s plamenem. Ten by ho mohl velmi rychle spálit.
  • Na uzení nepoužívejte jehličnaté stromy. Během procesu by obsah udírny zhořknul. Piliny z jehličnanu (vyjma borovice), můžete použít pro rozdělání ohně.

DrevoaStavby.cz Jak správně udit

Zdroj: Pixabay

Jaké dřevo na uzení


Jednoznačná odpověď neexistuje. Je však několik obecně vhodných druhů, a to konkrétně tvrdé dřevo – dub, buk a olše. Naopak ovocné stromy, jako jsou například švestka, hrušeň či jabloň, jsou skvělé pro dotažení chuti v druhé polovině uzení. Pokud byste používali primárně ovocné dřevo, byl by výsledek příliš sladký. Mezi další vhodné patří akátové dřevo, topol, ořech a skvělá je také bříza na uzení.

Druhy dřeva a jejich použití při uzení

HOVĚZÍ MASO

  • dubové dřevo
  • vlašský ořech
  • jabloň

DRŮBEŽÍ MASO


  • javorové dřevo
  • olšové dřevo
  • hrušeň
  • jabloň

VEPŘOVÉ MASO

  • jabloň
  • bílý ořech
  • hrušeň
  • olšové dřevo
  • dubové dřevo
  • javorové dřevo
  • švestkové dřevo

ZVĚŘINA

  • vlašský ořech
  • olšové dřevo
  • hrušeň

DrevoaStavby.cz Jak vybrat dřevo na uzení dřevo

Zdroj: Pixabay

RYBY

  • olšové dřevo
  • dubové dřevo

SÝRY

  • javorové dřevo

ZELENINA

  • javorové dřevo

Jak dovézt domácí uzení k dokonalosti


Prvním tipem, kterým můžete povznést uzení na další úroveň, je připravit si dřevo na uzení sami. Víte, kde roste, čím ho „krmíte" a nemusíte se ták bát, že by obsahovalo nežádoucí látky. Špalky rozštípněte na půl a uskladněte tak, aby mohly rok či dva vysychat. Práci si můžete usnadnit horizontální, vertikální nebo poloautomatickou štípačkou na dřevo. Velký výběr mají třeba v tomto e-shopu.

Jelikož uzení není jen tak, je potřeba na něj připravit nejen udírnu, ale i sebe. Proto použijte speciální pracovní oblečení, které předejde případnému propálení vašich oblíbených kalhot při rozdělávání ohně. Používejte pracovní rukavice, díky nimž si nezadřete třísku a budete se tak chránit proti popálení.

DrevoaStavby.cz Jak vybrat dřevo na uzení rukavice Brudra

Zdroj: BRUDRA

Nezapomeňte, že uzení je dlouhý proces a je dost pravděpodobné, že budete muset absolvovat procházku k udírně také v noci. Praktickým pomocníkem, jak ohlídat voňavé maso a sýry je rozhodně baterka, a ještě lépe čelovka – s tou budete mít volné ruce a můžete manipulovat se dřevem. Tak co, už se chystáte udit? Věříme, že po přečtení našeho článku již víte, jak ovlivnit výslednou chuť masa vhodně zvoleným palivovým dřevem.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

  • Oheň v dřevostavbě hoří jinak

    Oheň v dřevostavbě hoří jinak

    Mezi velmi diskutovaná témata stavebnictví v poslední době bezesporu patří i úprava norem ohledně výšky budov v souvislosti s požárně-bezpečnostní ochranou. I v našich časopisech…

  • Holandské dřeváky si jednoduše zamilujete!

    Holandské dřeváky si jednoduše zamilujete!

    Hledáte originální obuv, která je zdravotně nezávadná a ještě ke všemu pohodlná? Zkuste na nohu obout kvalitní holandské dřeváky od společnosti UNIS-N! Vybírat můžete ze široké…

  • Škola mistrů

    Škola mistrů

    Za každou stavbou, v každém domě, kde stojí pevné stěny a mezi nimi útulné pokoje, stojí neviditelní mistři. S precizností a oddaností tvoří základy našich domovů a pracovišť. V…

  • Navštivte nejstarší známou dřevěnou stavbu na světě!

    Navštivte nejstarší známou dřevěnou stavbu na světě!

    Díky archeologům a jejich objevu z roku 2018 dnes můžeme na vlastní oči obdivovat téměř 7300 let starou pravěkou studnu, a to právě u nás, v České republice. Jedná se přitom o dosud…

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop