Helena Petáková | Pondělí, 08. říjen 2012 |
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)
Na fotografii vám představujeme sadu nástrojů, jejichž předchůdci pocházejí přinejmenším už z doby železné, dodnes jsou ale potřebným vybavením řemeslníků, kteří pracují se dřevem - truhlářů, tesařů, bednářů, kolářů nebo výrobců šindelů. Ručně jimi opracovávají trámy stavitelé tradičních srubů a roubenek, používají se ke zhotovování historických dřevěných předmětů, aby výrobky získaly dobovou patinu.
Ale vraťme se k fotografii minulého týdne. „Tož u nás v tom děláme mošt. Napřed pošrotujeme jablka a pak lisujeme a pijeme mošt. A taky ho někdy pálíme," napsala nám Iveta Kulíšková a za svou odpověď získává roční předplatné časopisu sruby&roubenky, vstupenky pro dvě osoby do Botanické zahrady Praha a zároveň postupuje do hry o hlavní ceny viz Pravidla soutěže. Chcete-li s námi také soutěžit a znáte odpověď k úvodní fotografii, vyplňte soutěžní formulář.
Lisů na ovoce je mnoho typů a velikostí
Původní dřevěný vinařský lis z poloviny 19. století je například vystaven v rodinném podniku „Nad sklepy" v Bulharech.
Unikátní galerie dřevěných vinařských lisů je také v Regionální muzeum v Mikulově. Prohlédnout si zde můžeme všechny základní typy vřetenových lisů, lisy s jedním, dvěma i třemi vřeteny, lisy s vřeteny dřevěnými i ocelovými, lisy malé o výšce necelých 70 cm, ale i učiněné obry, čnící téměř do 3 metrů. Nejstarší z nich pochází z roku 1797, nejmladší byl vyroben v roce 1937, jsou zde exempláře z jižní Moravy a ze západního Slovenska. Celkem je možné v Regionálním muzeu shlédnout 15 historických vinařských lisů.
A když už jsme se dostali k dřevěným předmětům souvisejícím s výrobou vína, prohlédněte si ještě jednu raritu Regionálního muzea v Mikulově. Bezkonkurenčně nejstarším sbírkovým předmětem je v jeho vinařské sbírce renesanční obří sud na víno z roku 1643. Jeho stavbu si objednal majitel mikulovského panství Maximilián kníže z Dietrichsteina (1596 - 1655) - do sudu hodlal ukládat víno, vybrané jako daň od poddaných, kteří měli pronajaté jeho vinice. Sud měří na délku 621 cm, průměr hlavy je 447 cm, průměr přes střed neboli břicho 524 cm. Vyroben je z mohutných fošen (dužin) o tloušťce 15 cm, širokých v některých případech až 35 cm.
Víno se do sudu nalévalo horními zátkovými otvory (špuntovnicemi), kterých je v horní části břicha několik. Menší sudy mívají jen jeden otvor. Ve spodní části předního dna jsou mohutná dvířka, vysoká 55 cm a široká 32 cm. Jsou dosti velká na to, aby se po jejich otevření mohl do nitra sudu vsoukat člověk a vyčistit jeho vnitřní stěny. Sud je po obvodu stažen 22 ocelovými obručemi, širokými 8 - 10 cm. Každá je složená ze šesti částí a váží prý 390 kg. Kromě toho zpevňují sud podélná ocelová táhla (celkem 21 kusů), procházející předním a zadním dnem.
Mikulovský obří sud se ihned po svém vzniku stal středem obdivu. První písemná zmínka je z roku 1669. Brzy se také objevily první odhady o velikosti jeho objemu. V roce 2000 objem sudu byl změřen moderními měřícími přístroji a činí 101 400 litrů. Sud byl také zvážen a jeho hmotnost je 26,1 tuny. A ještě jeden údaj – obří vinný sud je osmým největším v Evropě.
Zdroj Informací a fotografií: publikace Poselství dřeva z nakladatelství Golempress a Regionální muzeum v Mikulově.
Vaše komentáře (1)Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”
-
Nová rozhledna v Českém ráji láká na úchvatné výhledy. Jak se k ní dostat a kam od ní dál vyrazit?
V sobotu 11. 11. 2023 byla na Hamštejnském hřebeni v Českém ráji otevřena nová rozhledna, která už na dálku budí pozornost a rychle se stala oblíbeným turistickým cílem. Její…
-
Daniel Miklós: Dřevostavby bych se nebál
Vstupují do budov, z nichž ostatní prchají. Neumí létat, nejsou neviditelní, a přesto působí jako superhrdinové. Když vejdou do davu, mají okamžitou pozornost. Patrně jsou i jediní,…
-
Obor Lesnictví je na vzestupu a má obrovskou budoucnost. Co uchazečům o studium nabízí?
Víte, že ještě za Rakouska-Uherska byli nejvyšší lesní většinou Češi a že má lesnictví u nás už od dob Marie Terezie vysokou úroveň? Pokud ne vy, tak svět to ví určitě. Po…
-
Dřevo na uzení – jak vybrat to nejlepší
Uzení potravin je velmi oblíbená metoda konzervace masa a sýrů, která dodává jídlu charakteristickou chuť a aroma. Zvolit správné dřevo je klíčové pro dosažení dokonalého…