Dana Jakoubková | Úterý, 08. červen 2021 |
Pokud se ve společnosti dopustíte „faux pas" neboli prohřešku proti pravidlům, je to přinejmenším trapas. Když se vám ale něco podobného povede při návrhu kuchyně, bude to mnohem horší. Můžete přijít nejen o vizuální přitažlivost, ale – a to je zásadní i o funkčnost a bezpečnost. Zde je osm největších chyb, kterých se můžete dopustit a jejichž přehlížení může mít těžko napravitelné následky.
1. Mikrovlnka nad pečicí troubou je moc vysoko
Jednou z velkých chyb u kuchyňských linek je umístění pečicí a mikrovlnné trouby nad sebou. Problematická situace nastává v případě, kdy spodní hrana pečicí trouby lícuje s pracovní deskou. Dostupnost trouby je zcela v pořádku, ale mikrovlnka se tak dostává příliš vysoko a osoby menší výšky nebo děti do ní jen s obtížemi dosáhnou a rozhodně nemohou pohodlně vyndat nádobu s horkým pokrmem. Může snadno dojít k úrazu – opaření. Řešením je umístění pečicí trouby níž, například o 20 centimetrů.
Foto: Vlad Salikhov, Zdroj: Dreamstime
Strategické rozvržení spotřebičů a skříněk je zásadní pro funkčnost a vizuální přitažlivost jakéhokoli designu kuchyně.
2. Myčka v rohu sestavy = kolize s ostatními dvířky
Jestliže je myčka umístěna v rohu kuchyňské sestavy, nelze při jejím otevření současně otevřít druhou skříňku a tím si bráníme při úklidu čistého nádobí. Otevřená dvířka myčky také brání v dostupnosti horních skříněk nad ní. Uživatel tak musí nejdříve nádobí vyndat, myčku zavřít a pak nádobí teprve uklidit, čímž si přidělává práci.
Foto: Scalinger, Zdroj: Dreamstime
3. Dřez hned vedle sporáku / varné desky
Jedná se o základní chybu při řešení kuchyňské linky, kdy se porušuje hlavní ergonomické pravidlo pracovního trojúhelníku. Vedle varné desky není navíc odkládací místo na horké nádoby, hlavní pracovní plocha je daleko, omastek odstřikuje na čisté nádoby vedle dřezu a tak dále.
Foto: Mike Higginson, Zdroj: Dreamstime
4. Lednice na špatně dostupném místě
Lednice je frekventovaný spotřebič a je třeba, aby byla dostupná nejen osobě, která právě vaří, ale i všem v domácnosti. Tvoří jeden vrchol pracovního trojúhelníku, to znamená, že musí být v dobrém dosahu a tedy přímo v kuchyni, nikoli na chodbě a podobně. Při vaření však nesmí dojít ke kolizi mezi osobou, která vaří a která si jde třeba jen pro pití.
Foto: Jrockar, Zdroj: Dreamstime
Vaše vysněná kuchyně není o tom, co je nové a trendy, ale co odpovídá provozu vaší domácnosti.
5. Nedostatek místa pro jídelní stůl
Jídelní stůl je základ. Když je nedostatečně velký, je stolování nepohodlné a při hoštění návštěvy až trapné.
Foto: Irina88w, Zdroj: Dreamstime
Rada: Řešte prostor jako celek, nikoli jen návrh samotné linky!
6. Příliš široká horní dvířka na panty
Jedná se o moderní, přesto hloupé a nepraktické řešení. Jestliže jsou dvířka na panty širší než 30 centimetrů, zasahují při otevření až za rovinu pracovní plochy a úraz hlavy je jen otázkou minut. Obecně jsou mnohem praktičtější dvířka výklopná, kde je úraz hlavy maximálně eliminován.
Foto: Irina88w, Zdroj: Dreamstime
Trojúhelníkový princip ergonomie kuchyně
- Žádná strana trojúhelníku by neměla být kratší než 1,2 m nebo delší než 2,7 m
- Součet všech tří stran trojúhelníku by měl mít hodnotu mezi 4 a 7,9 metru.
- Skříňky, ostrůvky nebo jiné překážky by neměly protínat žádnou stranu trojúhelníku o více než 30 cm.
- Prostorem uvnitř trojúhelníku by neměly pocházet jiné komunikační zóny.
- Princip trojúhelníku platí pro jakýkoli typ kuchyně (U, L, na přímce...).
Vizualizace: Iva Bastlová
7. Špatně řešené komunikační zóny v kuchyni
Nedostatek místa na průchody kolem stolu, kolem nábytku a podobně (například nevhodný průchod kolem linky do jiného pokoje) je nejen nepohodlný, ale i nebezpečný (drobné úrazy například o vystouplé úchytky či rohy nábytku...). Navíc prostor působí velice stísněně.
Foto: Irina88w, Zdroj: Dreamstime
Rada: Jestliže se do prostoru nevejde bar nebo ostrůvek, tak ho tam prostě nedávejte!
8. Problematické osvětlení v kuchyni
Nedostatečné osvětlení nebo směr či intenzita světla nad pracovní deskou je velkým problémem. Většinou se na osvětlení pod horními skříňkami nezapomíná, ale volí se často špatná barva světla, nebo jeho intenzita (i přesvícení). Často se také zapomíná na svítidla nad místy, kde nejsou horní skříňky – například nad dřezem u okna.
Foto: Robin Mackenzie, Zdroj: Dreamstime
Článek připravily: Dana Jakoubková ve spolupráci s přední českou interiérovou designérkou Ivou Bastlovou
Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč
koupit časopis
Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”
-
Užitečné tipy, jak zařídit interiér srubu či roubenky ve stylu moderní venkov
Možná právě plánujete stavbu nebo rekonstrukci roubenky či srubu a trochu váháte, jak skloubit moderní životní styl s kouzlem tradiční dřevěné stavby. Tyto typické symboly…
-
Vana, nebo sprchový kout? Známe výhody i nevýhody obou těchto možností
Pojďme se společně s firmou WellMall, která se specializuje na prodej koupelnového vybavení, podívat, jaké jsou výhody i nevýhody vany a sprchového kouta v koupelně.
-
Nechte si od mistrů truhlářů vyrobit na míru kuchyň z masivu
Kuchyně na míru od společnosti UNIS-N vdechne vašemu interiéru osobitý styl. Nábytek se vyrábí z kvalitního masivního dřeva a s vysokým podílem ruční práce. Nejen, že získáte…
-
Nové sprchové žlaby Kaldewei ve spojení designu a kvalitního provedení
Když se spojí efektní design s průkopnickým duchem prémiové značky, vznikne něco zcela neobyčejného. Jako jeden z předních výrobců koupelnového vybavení a vyhlášený odborník na…