Jakých největších chyb se dopouštíme při návrhu kuchyně

Jakých největších chyb se dopouštíme při návrhu kuchyně

Dana Jakoubková | Úterý, 08. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud se ve společnosti dopustíte „faux pas" neboli prohřešku proti pravidlům, je to přinejmenším trapas. Když se vám ale něco podobného povede při návrhu kuchyně, bude to mnohem horší. Můžete přijít nejen o vizuální přitažlivost, ale – a to je zásadní i o funkčnost a bezpečnost. Zde je osm největších chyb, kterých se můžete dopustit a jejichž přehlížení může mít těžko napravitelné následky.

1. Mikrovlnka nad pečicí troubou je moc vysoko


Jednou z velkých chyb u kuchyňských linek je umístění pečicí a mikrovlnné trouby nad sebou. Problematická situace nastává v případě, kdy spodní hrana pečicí trouby lícuje s pracovní deskou. Dostupnost trouby je zcela v pořádku, ale mikrovlnka se tak dostává příliš vysoko a osoby menší výšky nebo děti do ní jen s obtížemi dosáhnou a rozhodně nemohou pohodlně vyndat nádobu s horkým pokrmem. Může snadno dojít k úrazu – opaření. Řešením je umístění pečicí trouby níž, například o 20 centimetrů.

1-mikrovlnka-je-moc-vysoko

Foto: Vlad Salikhov, Zdroj: Dreamstime

Strategické rozvržení spotřebičů a skříněk je zásadní pro funkčnost a vizuální přitažlivost jakéhokoli designu kuchyně.

2. Myčka v rohu sestavy = kolize s ostatními dvířky


Jestliže je myčka umístěna v rohu kuchyňské sestavy, nelze při jejím otevření současně otevřít druhou skříňku a tím si bráníme při úklidu čistého nádobí. Otevřená dvířka myčky také brání v dostupnosti horních skříněk nad ní. Uživatel tak musí nejdříve nádobí vyndat, myčku zavřít a pak nádobí teprve uklidit, čímž si přidělává práci.

2-mycka-v-rohu-sestavy

Foto: Scalinger, Zdroj: Dreamstime

3. Dřez hned vedle sporáku / varné desky


Jedná se o základní chybu při řešení kuchyňské linky, kdy se porušuje hlavní ergonomické pravidlo pracovního trojúhelníku. Vedle varné desky není navíc odkládací místo na horké nádoby, hlavní pracovní plocha je daleko, omastek odstřikuje na čisté nádoby vedle dřezu a tak dále.

3-drez-hned-vedle-sporaku

Foto: Mike Higginson, Zdroj: Dreamstime

4. Lednice na špatně dostupném místě


Lednice je frekventovaný spotřebič a je třeba, aby byla dostupná nejen osobě, která právě vaří, ale i všem v domácnosti. Tvoří jeden vrchol pracovního trojúhelníku, to znamená, že musí být v dobrém dosahu a tedy přímo v kuchyni, nikoli na chodbě a podobně. Při vaření však nesmí dojít ke kolizi mezi osobou, která vaří a která si jde třeba jen pro pití.

4-lednice-na-spatne-dostupnem-miste

Foto: Jrockar, Zdroj: Dreamstime

Vaše vysněná kuchyně není o tom, co je nové a trendy, ale co odpovídá provozu vaší domácnosti.

5. Nedostatek místa pro jídelní stůl


Jídelní stůl je základ. Když je nedostatečně velký, je stolování nepohodlné a při hoštění návštěvy až trapné.

5-nedostatek-mista-pro-jidelni-stul

Foto: Irina88w, Zdroj: Dreamstime

Rada: Řešte prostor jako celek, nikoli jen návrh samotné linky!

6. Příliš široká horní dvířka na panty


Jedná se o moderní, přesto hloupé a nepraktické řešení. Jestliže jsou dvířka na panty širší než 30 centimetrů, zasahují při otevření až za rovinu pracovní plochy a úraz hlavy je jen otázkou minut. Obecně jsou mnohem praktičtější dvířka výklopná, kde je úraz hlavy maximálně eliminován.

6-prilis-siroka-horni-dvirka-na-panty

Foto: Irina88w, Zdroj: Dreamstime

Trojúhelníkový princip ergonomie kuchyně


  • Žádná strana trojúhelníku by neměla být kratší než 1,2 m nebo delší než 2,7 m
  • Součet všech tří stran trojúhelníku by měl mít hodnotu mezi 4 a 7,9 metru.
  • Skříňky, ostrůvky nebo jiné překážky by neměly protínat žádnou stranu trojúhelníku o více než 30 cm.
  • Prostorem uvnitř trojúhelníku by neměly pocházet jiné komunikační zóny.
  • Princip trojúhelníku platí pro jakýkoli typ kuchyně (U, L, na přímce...).

Trojúhelníkový princip ergonomie kuchyně

Vizualizace: Iva Bastlová

7. Špatně řešené komunikační zóny v kuchyni


Nedostatek místa na průchody kolem stolu, kolem nábytku a podobně (například nevhodný průchod kolem linky do jiného pokoje) je nejen nepohodlný, ale i nebezpečný (drobné úrazy například o vystouplé úchytky či rohy nábytku...). Navíc prostor působí velice stísněně.

7-spatne-resene-komuikacni-zony

Foto: Irina88w, Zdroj: Dreamstime

Rada: Jestliže se do prostoru nevejde bar nebo ostrůvek, tak ho tam prostě nedávejte!

8. Problematické osvětlení v kuchyni


Nedostatečné osvětlení nebo směr či intenzita světla nad pracovní deskou je velkým problémem. Většinou se na osvětlení pod horními skříňkami nezapomíná, ale volí se často špatná barva světla, nebo jeho intenzita (i přesvícení). Často se také zapomíná na svítidla nad místy, kde nejsou horní skříňky – například nad dřezem u okna.

8-problematicke-osvetleni-v-kuchyni

Foto: Robin Mackenzie, Zdroj: Dreamstime

Článek připravily: Dana Jakoubková ve spolupráci s přední českou interiérovou designérkou Ivou Bastlovou


casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop