Užitečné tipy, jak zařídit interiér srubu či roubenky ve stylu moderní venkov

Užitečné tipy, jak zařídit interiér srubu či roubenky ve stylu moderní venkov

Redakce | Pondělí, 14. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Možná právě plánujete stavbu nebo rekonstrukci roubenky či srubu a trochu váháte, jak skloubit moderní životní styl s kouzlem tradiční dřevěné stavby. Tyto typické symboly tradičního venkovského života přitahují svým půvabem a atmosférou minulosti, zároveň se ale může zdát obtížné je upravit pro potřeby současného života. Stylů je spousta, od klasického venkovského až po moderní, téměř minimalistický. Ale jak se v nich orientovat a použít je tak, aby vytvořily a podtrhly prostředí, které bude přesně podle vašich představ?

Tentokrát se zaměříme na styl moderní venkov, který nabízí útulnost a teplý pocit tradičního venkova, zároveň ale zahrnuje prvky jednoduchosti a elegance moderního designu.

Materiály v interiéru


Jsme na venkově, takže materiály v sobě musí mít nějakou venkovskost, tzn. přirozenost a hrubost. Měly by být co nejvíce blízké přírodě, ne příliš dokonale opracované člověkem. Hlavním a základním stavebním prvkem v roubenkách a srubech je dřevo. Používá se na podlahy, stěny i nábytek. U tohoto stylu by však dřeviny měly splnit požadavek na modernost. Proto se používají spíše světlé a nesyté, často se setkáme s bělenými nebo šedými úpravami dřeva, které zachovávají jeho viditelnou texturu, ale dodávají mu moderní a svěží vzhled.

Dřeviny by však měly mít hrubý reliéf, klidně praskliny a suky. Pozor pak zejména na proporci dřeva v interiéru – ve stylu moderní venkov nesmí být úplně všude, celkově by mělo tvořit maximálně 60–70 % hlavních prvků. Zbývající část vyplňte jinými materiály, jako jsou textilie, kovy, sklo či keramika, které dodají kontrast a vyváženost. Balanc mezi dřevem a ostatními materiály je klíčový! Příliš mnoho dřeva může působit přeplněně a tmavě, zatímco jeho nedostatek ochudí prostor o teplo a charakter.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov 1

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby.
Autor a realizace interiéru, Sargánek, spol. s r.o.
Foto: Sargánek, spol. s r.o.

Nezapomeňte na přítomnost přírodního kamene, který se do tohoto stylu velmi hodí (čím hrubší, tím lepší). Kromě klasického použití na podlahu chodby či vstupního prostoru, pracovní desku nebo obložení krbu, můžete kámen použít i trochu netradičně, například na obložení celé jedné akcentní stěny, která tak vytvoří výrazný designový prvek, jež se ideálně hodí zejména do obývacího pokoje nebo jídelny. Kameny s drsným, nepravidelným povrchem přinášejí do interiéru rustikální vzhled a krásně se doplňují s jednoduchým nábytkem a zařízením, zatímco hladké a opracované kameny mu dodávají moderní eleganci a dobře se snesou i s rustikálními solitérními kusy nábytku.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby. Autor interiéru Šárka Horáková
Foto: Iveta Kulhavá

Použití kovu ve stylu moderní venkov je skvělým způsobem, jak přidat kontrast, texturu a moderní nádech. Kovové prvky mohou být jak subtilní, tak výrazné a jejich správné zakomponování přinese do prostoru dynamiku a eleganci. Preferujte čisté a jednoduché linie a minimalistický design kovových prvků. A jaký kov je pro tento styl typický? Matné nebo lesklé černé kovové prvky jsou velmi populární a dobře kontrastují s přírodním dřevem a světlými barvami.

Můžete však použít i teplé tóny mědi a mosazi. Ty interiéru dodávají eleganci a vintage nádech. Jsou ideální pro svítidla, vodovodní baterie a dekorativní prvky. Nerezová ocel a kartáčovaný nikl jsou moderní a čisté, vhodné pro kuchyňské spotřebiče, dřezy a další funkční prvky. Povrchové úpravy, které dodávají kovu patinu nebo starožitný vzhled, jsou pak skvělé pro dosažení rustikálního dojmu.

Do stylu moderního venkova můžete použít i pohledový beton, který splňuje požadavek přirozené syrovosti. Patří sem také keramika. Lze ji použít na obklady a dlažby hlavně v koupelnách, klidně i v podobě větších formátů. Keramika se však může objevit i na dalších prvcích a doplňcích, jako jsou vypínače, zásuvky, lampy, vázy nebo džbány. Do moderního stylu se hodí i keramika popraskaná.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov 3

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby. Návrh a realizace: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o., Foto: Jan Koubek

Tvary v interiéru


Protože se jedná o styl moderní, ve velké většině se volí tvary co nejjednodušší. Nábytek má často čisté, rovné linie a minimalistický design. Stoly, židle a police mají jednoduché tvary bez zbytečných ozdob. Oblíbené jsou zaoblené hrany a rohy nábytku, které do interiéru dodávají měkkost a bezpečnost. Ke geometrickým moderním tvarům však patří jakási ležérnost a uvolněnost a nábytek odkazující na venkovskou historii. Typickým příkladem jsou „pomačkané" přírodní textilie a modernizované tradiční kusy nábytku.

V tomto stylu je jasná inspirace přírodou, avšak abstraktně pojatá. Přírodní tvary a motivy, jako jsou listy, květiny, větve nebo jiné organické formy, nejsou moc realistické, objevuje se i měkká geometrie. Na textiliích či tapetách jsou také běžné hrubé textury s patinou. Často používaný květinový motiv může být i realistický (detailně vykreslený), ale je potřeba ho kombinovat s jemnými barvami a rovnějšími moderními předměty. Dalšími tradičními motivy jsou pruhy a kostky. Ty se v tomto stylu používají spíše v abstraktnější podobě, a to opět hlavně na textiliích.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov 7

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby. Návrh a realizace: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o., Foto: Jan Koubek

Podlahy v interiéru


Při výběru podlahového materiálu pro tento styl je důležité kombinovat přírodní materiály s moderními prvky tak, aby byl zachován tradiční venkovský šarm spolu s moderním designovým pojetím. V moderním venkovském stylu se na podlahy používají především přírodní materiály, které podporují autentický vzhled interiéru. Nejčastějším prvkem moderního venkovského interiéru zůstává dřevěná podlaha. Ta může být vyrobena z různých druhů dřeva, jako je dub, borovice, jasan nebo ořech ve variantě masivní dřevěné podlahy nebo lamelové podlahy. Dřevo je často běleno nebo mořeno do světlých tónů. Tento typ úpravy dodává podlaze svěží a moderní vzhled, aniž by ztratila své rustikální kouzlo.

Dalším tradičním materiálem na podlahy je kámen. Podlahy z přírodního kamene mohou být z břidlice, vápence, žuly či travertinu. Často se kombinují různě velké formáty, opracování může být i hrubé, v matné povrchové úpravě. Kámen do prostoru přináší robustnost a texturu. Kamenné dlaždice jsou často používány v kuchyních, chodbách nebo koupelnách.

Častou a praktickou volbou na podlahy je keramická dlažba. Ta nabízí širokou škálu barev, vzorů a textur. Do moderního venkovského stylu je potřeba volit dlaždice s texturou, nejlépe ve světlých neutrálních barvách a větších formátech. Ani ve stylu moderní venkov se do roubenky či srubu na podlahu rozhodně nehodí lesklé povrchy.

Přírodní linoleum, vyrobené z obnovitelných surovin, je další, ekologická volba pro podlahy. Linoleum může být spíš v neutrálních barvách a vzorech, které styl doplní. Do moderního venkovského stylu nepatří vinyl ani laminát v imitaci dřeviny nebo kamene.

Na podlahy můžete k zútulnění a zateplení místnosti použít kusové koberce, které mohou mít tradiční vzor nebo být jednobarevné se strukturou. Volte koberce vlněné, bavlněné, lněné nebo jutové. Vhodným doplňkem je i kožešina.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov 4

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby. Návrh interiéru a foto: Petra Šigutová

Barvy v interiéru


Barvy hrají v moderním venkovském stylu důležitou roli. Jejich správná volba a kombinace pomáhají vytvořit vhodnou atmosféru a útulnost. Teplé, světlé až bledé dřevěné tóny, které se objevují hlavně na podlaze a nábytku, udávají barevný základ interiéru. Velké plochy jsou ponejvíce v přírodních neutrálních barvách s nádechem do krémova, béžova, zelena nebo světle šeda. To vytváří světlé vzdušné prostředí a poskytuje základ pro přidání dalších barevných prvků a akcentů.

Jasnou volbou jsou přírodní tóny, jako jsou teplé hnědé, zemité barvy, jemné olivové nebo pastelové odstíny. Ty totiž k venkovu patří a jejich volbou nic nezkazíte. Můžete je použít na drobném nábytku, židlích, stěnách nebo dekoracích. Pro přidání kontrastu a hloubky můžete zvolit středně tmavé akcentní barvy. Aktuálně vedou tlumené polohy modré, od tyrkysové po hrncově modrou.

Další barvy, které se klidně mohou objevit na větších plochách, jsou olivově zelená nebo mintová. Velmi dobře interiér doplňují i odstíny červenohnědé nebo starorůžové. Všechny je ale nejlepší volit jemné, ne moc tmavé a spíše v odsycených, tlumených odstínech. Často se v tomto stylu objevuje černá, ať už v lince, nebo v menší ploše. Tento prvek je většinou znakem industriálního vlivu. Jedná se hlavně o černé kovové prvky na nábytku nebo svítidlech.

Osvětlení v interiéru


Do interiéru v moderním venkovském stylu je vhodné zvolit osvětlení, které bude kombinovat prvky tradičního venkovského stylu s modernou. Důraz klademe na použitý materiál, který by měl být opět přírodní. Svítidla mohou být kovová, porcelánová, dřevěná, textilní i skleněná, měla by však mít moderní tvar a vzhled. U jednoduchých geometrických tvarů volte spíše kulatá nebo oválná svítidla, ta ve tvaru čtverce a obdélníku jsou příliš tvrdá a moderní. Nebojte se přírodních materiálů, jako jsou ratan, bambus nebo dřevo, dokážou do interiéru vnést příjemnou organickou atmosféru.

Při volbě jednoduchého tvaru svítidla je lepší zvolit materiál s hrubší strukturou, patinou a nezapomenout na drobné detaily, jako je správná barva závěsné šňůry. Není třeba se bát ani podsvícení skříněk a polic LED pásky, které jsou praktické a zároveň mohou být i estetické. Jen je třeba zvolit teplou barvu světla a nepřehnat to s jejich množstvím. Určitě nezapomeňte na stolní a stojací lampy, které svými stínítky dokážou rozptýlit světlo do místnosti a vytvořit příjemnou atmosféru.

Máte-li rádi živé světlo, dodekorujte interiér pomocí svícnů a svíček. Ať už použijete centrálně umístěný velký svícen, nebo svíčky ve skleněných nádobách či vázách s jednoduchým designem, myslete na to, že střídmost se vyplácí. Investujte do kvalitních svíček, které vypadají lépe a vydrží déle. Tady obzvlášť platí, že méně je někdy více.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov 6

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby. Architektonický návrh: Helena Bukovanská, Projekt a hrubá stavba: CEDAR HOME s.r.o., Foto: Martin Zeman

Okna a dveře v interiéru


Okna a dveře bývají obvykle dřevěné, ale je možné zvolit i kovové. Ty pak nemají klasické mřížkové členění, ale jsou hladké, jednoduché. Okna s malými mřížkami dodávají prostoru charakteristický venkovský vzhled a připomínají tradiční venkovské domy. Tato okna mohou být zdobená nebo jednoduchá, v závislosti na charakteru stavby. Dveře se pro tento styl hodí jednoduché, mírně rustikální. Ideální jsou dřevěné dveře s jednoduchým členěním a rámečkem. K takovým pak volíme kliky víc rustikální nebo moderní, ale s kulatými rozetami. Dveře mohou mít hladký nebo hrubší povrch ev. patinu, která připomíná stáří.

Na okna je ideální umístit závěsy z přírodních materiálů. Textilie by rozhodně měly mít texturu, ideální je len či bavlna. Můžete zvolit i napodobeninu lnu, vždy ale bez lesku. Nejlépe vypadají závěsy až na zem, které mohou viset na tyči nebo v modernější variantě v kolejnicích. Snese se i lehká rukodělná nostalgie, tzn. jednoduché mašličky, ale i jednodušší řešení, jako jsou římské rolety. Závěsy mohou mít i vzor, ale spíš abstraktně pojatý.

Jak zařídit interiér dřevostavby ve stylu moderní venkov 5

Podívejte se na více fotografií z interiéru této dřevostavby. Prázdninový dům PURESLeben u jihoštýrského městečka Wuggitz, Foto: PURESLeben

5 tipů pro udržení stylu


  • Udržujte konzistenci v použití barev, materiálů a stylu napříč celým interiérem.
  • Upřednostňujte kvalitní kusy nábytku a dekorací před množstvím. Každý prvek by měl mít svůj účel a přispívat k celkovému vzhledu.
  • Pečlivě vyvažujte rustikální a moderní prvky tak, aby spolu harmonizovaly.
  • Dodejte interiéru osobitost pomocí rodinných fotografií, uměleckých děl nebo ručně vyráběných dekorací.
  • Inspirujte se přírodou nejen v materiálech, ale i ve vzorech a tvarech dekorací.

nový časopis srubyROUBENKY 3-24

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 3/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

AUTOR ČLÁNKU: Šárka Horáková pro časopis sruby&ROUBENKY

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop