Rodinná idylka na břehu řeky Sázavy ve finské chatě Kontio

Rodinná idylka na břehu řeky Sázavy ve finské chatě Kontio

Markéta Kristová | Středa, 03. červenec 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Kamila a Roman, rodina s dvěma syny, Kubou a Ondrou, vždy snili o útočišti, kde by mohli trávit klidné víkendy a uniknout z každodenního kolotoče práce – škola - hokej. Jejich hledání skončilo překvapivě blízko domova, na břehu malebné řeky Sázavy, kde narazili na krásný pozemek, který se stal místem pro jejich vytouženou chatu Kontio.

Příběh začal touhou po klidném útočišti, které by jim poskytlo odpočinek od každodenního shonu. „Měli jsme vždy rádi přírodu a chtěli jsme místo, kde bychom mohli uniknout do klidného prostředí," sdílí Kamila. „Naše cesta k chatě Kontio začala jako hledání úniku, ale nakonec se stala místem, které jsme si zamilovali jako náš druhý domov."

Pro Kamilu a Romana, kteří sami cestovali po Finsku a zamilovali si tamní atmosféru chat a saun, bylo rozhodnutí postavit finskou chatu na břehu Sázavy jasnou volbou. Chtěli jsme spojit pohodlí moderního bydlení s kouzlem finského venkova," vysvětluje Roman. „Finské chaty mají jedinečnou atmosféru a kvalitu, která nás okouzlila." Nehledě na blízkost jejich domova, bylo místo na břehu Sázavy ideální pro jejich potřeby. „Chceme, aby naše děti zažívaly přírodu a venkovní aktivity," říká Roman. „Být na břehu řeky dává našim synům příležitost k rybaření, kajakářství a dalším sportům, které milují."

„Navíc oba kluci hrají hokej a nemáme vždy příliš času na výlety mimo město," vysvětluje Kamila. Mít chatu na břehu řeky Sázavy znamená, že můžeme strávit kvalitní čas společně jako rodina, aniž bychom museli cestovat daleko." Pro rodinu Kamily a Romana není chatový život pouhým únikem - je to způsob, jak si vytvořit společné vzpomínky a udržovat spojení s přírodou. A pro ně je chata Kontio na břehu řeky Sázavy právě tím místem, které jim to všechno poskytuje.

Chata z polární borovice = udržitelnost ve stavebnictví


Kamila se vždy zajímala o udržitelnost a ekologické hledisko ve svém životě. Proto když přišlo na výběr materiálu pro stavbu chaty Kontio, bylo rozhodnutí jednoduché. Výběr dodavatele pro stavbu chaty byl jasný a to nejen proto, že manželé už vlastní rodinný dům od stejného výrobce, finské firmy Kontio, která vyrábí domy z jemnoleté borovice rostlé v polárních oblastech severního Finska.

„Pro mě je důležité, aby náš domov byl šetrný k životnímu prostředí," říká Kamila. „Volba finské polární borovice byla pro nás ideální, protože tento druh dřeva je známý svou trvanlivostí a odolností vůči vnějším podmínkám navíc má polární borovice nepopiratelné zdravotní benefity a vnitřní prostředí je prostě úžasné. Takto když to říkám to může znít jako nějaká marketingová mantra, jenže je to skutečnost. Nejlepší je, takový dům nebo chatu vyzkoušet, navštívit. Náš rodinný dům z polární borovice je 11 let starý, stále krásně voní dřevem a je to prostě krásné bydlení."

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio SázavaDrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava

 

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio SázavaDrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava

 

Dřevo je úžasný přírodní materiál, který má svou energii


V domě i v chatě této rodiny je dřevo přiznané prakticky všude. Severský design, který je charakteristický pro chaty v severní Evropě, se v chatě Kontio odráží ve své čistotě a jednoduchosti. „Miluji minimalismus a čisté linie severského designu," dodává Kamila. „Náš interiér je prostý, ale elegantní, s důrazem na přírodní materiály a tlumené barvy, které vytvářejí pocit klidu a harmonie."

Jedním z hlavních důvodů, proč se Kamila rozhodla pro chatu ze dřeva, byla i udržitelnost. „Je pro mě důležité, aby naše stavba měla co nejmenší negativní dopad na životní prostředí," vysvětluje Kamila. „Finská polární borovice je obnovitelný zdroj a její použití znamená, že přispíváme ke snižování uhlíkové stopy."

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava

 

Návrh interiéru podle paní majitelky


Kamila se rozhodla, že využije dny, kdy se chatu nevyužívá k vlastnímu odpočinku, a začne ji pronajímat. „Naše finskä chata, jak ji nazývám, je pro mě takovým malým projektem."

Při navrhování domu se Kamila nechala inspirovat modelem domu výrobce, který si spolu s manželem upravili podle svých přání. Přízemí rozšířili oproti původnímu modelu a ložnice zabrala kousek terasy, která je pod jedním krovem. Celá chata je orientována směrem k řece, což umožňuje rodině relaxovat na terase za každého počasí a obdivovat krásu okolní krajiny. Kamila a Roman si tyto okamžiky klidu velice užívají.

V přízemí najdeme hlavní obytnou místnost s kuchyňským koutem, který vytvořil truhlář na zakázku, a velký jídelní stůl, který se dá rozložit na oválný až na délku 1,8 metru. Sedací souprava od českého výrobce Jech prostor krásně doplňuje. Veškerá osvětlení značky Nordlux z kolekce Strap jsou v antracitové barvě a dokonale ladí s jemnou lazurou s bílým pigmentu v interiéru. Útulnost interiéru umocňují záclony a závěsy navržené paní Drozdovou z firmy Juuu.

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio SázavaDrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava

 

V ložnici v přízemí najdeme manželskou postel, dřevěné křeslo v cihlové barvě a velkou vestavěnou skříň, která nabízí dostatek úložného prostoru. Do koupelny Kamila zvolila jednoduché antracitové zařizovací předměty od výrobce Dorint, který dodal i dlažbu a obklady. Kombinace tmavých zařizovacích předmětů a dřeva vytváří vkusný a nadčasový interiér.

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava

 

Pro syny je připraveno spací patro s velkorysou podlahovou plochou 27 metrů čtverečních. Zde najdeme vysokou matraci na míru, příjemné osvětlení a koberec, na kterém synové mohou odpočívat. Na patře se nachází krásná prkenná borovicová podlaha, která dodává prostoru útulnost. Exteriér chaty je ošetřen lazurou s šedým pigmentem, kterou Kamila vybrala záměrně, protože prodlužuje interval obnovy na přibližně 15 let. Střešní krytinu zvolili manželé plechovou od severské značky Ruukki.

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava 23DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava 12

 

Přízemí chaty je vybaveno podlahovým vytápěním ovládaným na dálku, což umožňuje rodině zatopit si z pohodlí domova a přijet do chaty, kde je velmi příjemně. Doplňkové vytápění zajišťují krbová kamna, která dodávají chatě tu správnou atmosféru.

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava 17DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava 25

 

Pro rodinu Kamily a Romana je život v souladu s přírodou na břehu řeky Sázavy přesně to, co potřebují. Mají město na dosah a přesto si mohou užívat klid přírody. Můžete mít to nejlepší z obou světů - pracovat ve městě a přijet do chaty, kde si na terase s pohledem na řeku můžete odpočinout a načerpat energii. Tento způsob života je pro ně ideální kombinací moderního komfortu a klidu venkovského prostředí.

DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava 16DrevoaStavby.cz Finská chata Kontio Sázava 26

 

Technické parametry


  • Autor fotek: Jiří Hurt
  • Zastavěná plocha: 93 m2
  • Užitná plocha: 66 m2 přízemí, 27 m2 spací patro
  • Dispozice: 2+kk se spacím patrem
  • Venkovní a vnitřní nátěr: lazura Teknos, Pavel Ehl, natrito.cz
  • Konstrukční systém: celoroubená konstrukce Kontio lepený hranol 180*170, vnitřní příčky sloupkové s opláštěním palubkami ve stejném profilu jako trámová stěna, izolace střechy mezi krokve, plechová střešní krytina Ruukki
  • Zdroj energie / teplo: podlahové vytápění, krbová kamna
  • Větrání: přirozené větrání okny
  • Projekt a návrh domu: model Kontio Nalle s individuálními úpravami
  • Realizace stavby: Finutea s.r.o., www.kontio.cz , www.finskachata.cz

Líbil se Vám článek?
gotop