Jak na úsporné a ekologické vytápění v dřevostavbě

Jak na úsporné a ekologické vytápění v dřevostavbě

Komerční sdělení | Čtvrtek, 24. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby jsou oblíbené zejména pro snadnou a rychlou realizaci, přírodní materiály i velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti splňující standardy nízkoenergetických domů. I když u nich není vnitřní teplota natolik ovlivněna okolním prostředím, přesto je třeba klást důraz na vytápění domu. Jaké vytápění vybrat, které zdroje jsou ekologické, jaké mají výhody a nevýhody a jaké je nejlevnější topení vhodné pro dřevostavbu?

Volbu vytápění domu ovlivňuje několik faktorů, a to zejména velikost vytápěné plochy, (ne)možnost připojení plynu, tepelné ztráty objektu, představa, jak zařídit interiér (s ohledem na podlahové krytiny, instalaci radiátorů atd.), jakož i praktičnost vytápění a samozřejmě finance.

Dřevostavby s důrazem na využití obnovitelných zdrojů energie


Při stavbě domu ze dřeva je kladen důraz na úspornost bydlení a vytvoření stabilního prostředí bez fluktuace teplot. Dřevostavby – jsou-li dobře postaveny a rozvrženy – poskytují přirozenou izolaci a šetří náklady na vytápění, přičemž důraz je kladen na to, aby alespoň část energie pocházela z obnovitelných zdrojů. Otopná soustava by měla mít optimálně nastavený výkon zabraňující přetápění, přičemž energetická náročnost dřevostaveb je dána zejména použitým materiálem (druh dřeva ovlivňuje schopnost izolace), jakož i orientací domu (velké prosklené plochy by měly směřovat na jih, na sever by měla být menší okna).

Zejména u patrových dřevostaveb je třeba naplánovat rekuperaci – díky vzduchotechnickým rozvodům lze odvětrávat celý dům bez nutnosti větrání okny a zároveň odcházející vzduch v zimě ohřívá vzduch přiváděný do interiéru, což šetří náklady na topení.

Jak na úsporné a ekologické vytápění v dřevostavbě  zdroj westbrick.cz

Zdroj:.westbrick

Krb jako tradiční zdroj energie


Topení dřevem v krbu patří k tradičním, nejstylovějším a ekologickým variantám vytápění. Můžete jej využít na přitopení v chladnějších dnech, nebo pro celoroční vytápění – v takovém případě je nejvhodnější zvolit krb s výměníkem pro rozvod teplého vzduchu po celém domě. Dřevo stále patří k levnějším zdrojům a máte-li vlastní zásoby dřeva, ušetříte spoustu peněz. Počítat však musíte s místem na uskladnění připraveného dřeva, jakož i nutností pravidelného přikládání.

Zvolit můžete krbová kamna, jež koupíte v obchodě již od několika tisíc a nainstalujete je do prostoru, nebo krbovou vložku, již je nutno obložit. Vhodným řešením stylového obložení krbu jsou přírodní, ekologické lícové cihly (na českém trhu je nabízí například firma WEST BRICK) s velmi dobrými technickými vlastnostmi. Krbová kamna se pak hodí spíše jako doplňkový zdroj tepla, krbová vložka s výměníkem poslouží k celoročnímu vytápění. Vždy je ale třeba vybrat krb s optimálním výkonem pro nízkoenergetický dům.

Pro topení dřevem v krbu počítejte také s nutností přívodu a odvodu vzduchu a napojení na komín, jakož i s vynášením popela, tvorbou kouře a pravidelným čištěním a revizemi komínu.

Topení elektřinou – elektrické podlahové topení a přímotopy


Další ekologickou variantou vytápění, která neznečišťuje ovzduší, nevyžaduje revize komínu, nevíří prach a má minimální riziko požáru, je topení elektřinou – zapomeňte ale na staré přímotopy či elektrokotle, které sice mají relativně nízké pořizovací náklady, zato ale drahý provoz. Vhodným typem do dřevostavby je:

I když je díky minimálním tepelným ztrátám elektrické vytápění efektivní, vzhledem k vysokým cenám elektřiny je vhodné volit jej spíše jako doplňující zdroj například k vytápění krbem, tepelnému čerpadlu či solárním panelům (oproti tepelnému čerpadlu či solárním panelům je však pořízení el. podlahového topení výrazně levnější).

Kondenzační plynový kotel


I když jsou ceny plynu pořád vysoké, díky levnější počáteční investici se tento konzervativní způsob vytápění stále do určité míry vyplatí. Velmi úsporné, s návratností do 7 let, jsou kondenzační plynové kotle s vysokou, téměř 100 % účinností spalování, jež lze použít k vytápění i ohřevu teplé vody a propojit je s radiátory i podlahovým topením. Nezbytná je plynová přípojka (její vybudování v místě, kde není zaveden plyn, se může prodražit), jakož i pravidelné revize plynového kotle. Nicméně vzhledem ke stále přísnějším pravidlům pro vytápění z hlediska životního prostředí bude pravděpodobně nezbytné doplnit v budoucnu plynové topení o obnovitelný zdroj energie.

Vytápění tepelným čerpadlem


Alternativní zdroj energie představuje kvalitní tepelné čerpadlo, jež získává teplo ze vzduchu, země nebo vody. Při výběru je třeba zohlednit topný faktor čerpadla – čím vyšší je, tím je provoz čerpadla účinnější a ekonomičtější. Nejvhodnější volbou (poměr cena/výkon) je tepelné čerpadlo vzduch-voda – je sice dražší, ale lze jej použít i k ohřevu vody (na rozdíl od čerpadla vzduch-vzduch), doporučuje odborník z firmy Veskom, která se na dodávky tepelných čerpadel specializuje. Zdaleka nejúčinnější jsou čerpadla země-voda, avšak pro ně je vyžadován vrt do země, proto se jejich pořízení pohybuje v řádech statisíců korun.

Výhodou tepelného čerpadla je nejen jeho schopnost vytápění v zimě, ale i ochlazení interiéru v létě. Nevýhodou je počáteční vysoká investice, ale jelikož díky němu ušetříte až desítky tisíc korun ročně, vrátí se vám investice v případě čerpadla vzduch-voda do 10 let. Nicméně i tak je pořízení tohoto systému cca 3–4× dražší než instalace elektrického podlahového vytápění.

Jak na úsporné a ekologické vytápění v dřevostavbě pixabay

Zdroj: Pixabay

Solární systémy


Z hlediska určité energetické nezávislosti jsou nejvhodnější solární systémy – i ty ale mají určitá omezení. Energie ze slunce je sice zdarma a v podstatě nevyčerpatelná, avšak je třeba zajistit dostatečný výkon a umístit solární panely na místa s dostatkem slunečního svitu. Aby mohly sloužit jako jediný zdroj energie, je třeba mít k dispozici i bateriové úložiště, ze kterého bude čerpána energie ve chvíli, kdy panely nevyrábějí energii. Počáteční investice do takového systému je vysoká, a i když jej lze nainstalovat v podstatě na jakoukoliv stavbu, ne každému se panely na střeše líbí.

Doporučení na závěr


Problematika výběru systému vytápění v dřevostavbě je komplexní a ovlivňuje ji řada dalších faktorů, proto je třeba posuzovat ji individuálně a nejlépe poradit se s odborníkem. Ten vám pomůže navrhnout nejvhodnější řešení a spočítá i nejlepší poměr ceny a výkonu, jakož i návratnost investice.

gotop