Navštivte nejstarší známou dřevěnou stavbu na světě!

Navštivte nejstarší známou dřevěnou stavbu na světě!

Redakce | Pátek, 11. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Díky archeologům a jejich objevu z roku 2018 dnes můžeme na vlastní oči obdivovat téměř 7300 let starou pravěkou studnu, a to právě u nás, v České republice. Jedná se přitom o dosud nejstarší známou dřevěnou konstrukci na světě! Přestože podobných neolitických studní již bylo odkryto na čtyři desítky, ta naše dle moderních výzkumných metod vznikala v letech 5256 a 5255 před naším letopočtem, což jí zajišťuje současné prvenství mezi všemi dochovanými dřevěnými stavbami.

Tento důkaz neobyčejných konstrukčních schopností pračlověka byl odkryt před šesti lety u obce Ostrov na Chrudimsku. Jedná se o jeden z nálezů záchranného archeologického výzkumu pod dálnicí D35. Na 91 km délky silnic zde bylo v letech 2017 až 2023 objeveno více než 200 tisíc nálezů. Ty nejzajímavější z nich jsou veřejnosti právě v těchto měsících prezentovány Východočeským muzeem v Pardubicích, a to včetně šperků, nástrojů a keramických nádob z doby bronzové, výbavy bohatých hrobů z dob stěhování národů či meče bojovníka ze svářkového damašku.

Pro nás nejzajímavějším objevem ale zůstává právě ona mimořádně zachovalá dubová studna o půdorysu 80 × 80 cm a hloubce 140 cm. Překvapila totiž vědce svou vyspělou technologií, kdy prakticky do každého kůlu byla na dvou stranách do pravého úhlu vyhloubena drážka a do ní zasazena opracovaná dubová prkna. Tuto techniku archeologové až dosud připisovali pouze nálezům z pozdější doby bronzové nebo římské. Jedná se tak o unikátní důkaz, že už pračlověk uměl dřevo využívat nejen velmi všestranně, ale i překvapivě sofistikovaně.

Dendrochronologie (analýza letokruhů) skutečně dokáže průkazně určit stáří dřeva s přesností na roky. Unikátní mravenčí prací v laboratořích tak potvrdila přesnou dobu kácení dubových kmenů, z nichž byla tato pravěká studna postavena. Datace byla následně potvrzena i sledováním rozpadu izotopů radioaktivního uhlíku a „naše" studna mohla být právem prohlášena za nejstarší dosud objevenou. Až do 4. 1. 2025 ji můžete ve Východočeském muzeu v Pardubicích na vlastní oči spatřit v rámci expozice Exit 91 / Vykopávky.

AUTOR ČLÁNKU: DAGMAR ČECHOVÁ

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop