Vzdělání, kariéra a poslání v oboru dřevostaveb

Vzdělání, kariéra a poslání v oboru dřevostaveb

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 15. srpen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Dlouhodobou iniciativou časopisu DŘEVO&stavby je podpora školního vzdělávání v oborech, které souvisejí s výstavbou dřevostaveb. Ve speciální rubrice prezentujeme od letošního prvního vydání vybrané školy jako inspirativní zdroj k uvažování mladých lidí o budoucí kariéře. Jedním z klíčových prvků této iniciativy je i finanční podpora exkurzí školních skupin studentů do reálných provozů dřevostavitelských firem. Pro studenty představují jedinečnou možnost poznat praktickou stránku výstavby a získat motivaci k setrvání v oboru po úspěšném dokončení studia. Podpora mladých lidí v zájmu o studium oboru dřevostaveb je pro nás srdcovou záležitostí.

Emoce, které v nás vzbuzuje myšlenka na dřevěné stavby, jsou úzce spojené s pocity domova, bezpečí a jistoty. Podporovat mladé lidi, aby se stali mistry v práci s tímto krásným, přírodním materiálem, pro nás znamená dobře zúročenou investici. Pro budoucnost udržitelného stavitelství a inovací v oblasti bydlení a stavebnictví je povzbuzení mladých lidí se zájmem o studium v „oboru dřeva" klíčové. Studium jim nabízí možnost stát se předními experty v pěstování a získávání suroviny, v technice, designu i udržitelnosti.

V době, kdy svět hledá řešení pro klimatickou krizi, mohou právě oni přinést inovativní přístupy a technologie, které změní způsob, jakým přemýšlíme o bydlení a stavění. Podpora studia tohoto oboru také vede k rozvoji lokálních ekonomik. Využívání místních zdrojů dřeva může podpořit lokální průmysl a vytvořit nová pracovní místa, od lesního hospodářství, až po vysoce technologickou výrobu.

Mladí lidé vybavení znalostmi a dovednostmi v oblasti dřeva a dřevostaveb mohou významně přispět k renesanci tradičních řemesel kombinovaných s moderními technologiemi. Motivovat mladé lidi k zájmu o dřevostavby je v neposlední řadě investicí i do jejich osobního rozvoje. Obor nabízí široké možnosti pro kreativitu, inovace a osobní růst. Studenti získají nejen technické a environmentální dovednosti, ale také schopnost kritického myšlení a řešení problémů, které jsou ceněné ve všech oblastech života. Každý student, který se rozhodne vstoupit do světa dřeva, přebírá štafetu touhy po změně.

Podpora mladých tak není jen o budování domů, ale i o budování udržitelnější, inovativnější a ekonomicky stabilnější společnosti pro nás všechny. Věříme v mladou generaci, která má sílu proměnit svět – jednu dřevěnou stavbu po druhé. Děkujeme všem zapojeným školám a vybraným dřevostavitelským firmám za podporu a ochotu spolupracovat na naplňování této změny.

DrevoaStavby.cz SŠŘ JAROMĚŘ

Foto se souhlasem: archiv SŠŘ Jaroměř

Slovo odborníka


Na začátku dubna se žáci prvního, druhého a třetího ročníku oboru tesař naší školy zúčastnili exkurze na stavbu dřevěné skautské klubovny nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem. Tuto stavbu realizuje společnost 3AE s.r.o., známá individuálními architektonickými návrhy a realizacemi nízkoenergetických a pasivních domů. Specializací firmy jsou dřevostavby z CLT panelů NOVATOP, které umožňují konstrukčně odvážné a moderní realizace s rozsáhlým prosklením, přičemž masivní dřevo vyniká jako pohledový prvek interiéru.

Během návštěvy staveniště měli žáci možnost pozorovat montáž jednotlivých konstrukčních prvků stavby a seznámit se s procesem jejich výroby podle architektonických plánů. Zjistili, jak se připravují prostory pro dveře, okna a inženýrské sítě, včetně vzduchotechniky. Kromě toho získali přehled o finálních povrchových úpravách, postupu prací a časovém plánu projektu.

Exkurze na stavbu skautské klubovny byla pro žáky oboru tesař neocenitelnou zkušeností. Přímo na místě měli možnost sledovat realizaci dřevostavby z CLT panelů, dozvěděli se spoustu cenných informací o jejich povrchové úpravě a v reálu viděli realizaci dřevěných masivních obkladů. Tato zkušenost jim nepochybně poskytla hlubší porozumění pro jejich budoucí povolání.

Vrcholem exkurze byla návštěva vzorového domu společnosti 3AE v Čakově, kde žáci obdivovali dokončenou dřevěnou fasádu a terasu z borovice ThermoWood a prohlédli si interiér domu, vybavený nejnovějšími technologiemi chytré domácnosti i systémem rekuperace vzduchu. Návštěva vzorového domu žákům umožnila vidět výsledek práce v kontextu hotového projektu, což jim dalo představu o celkovém procesu stavební realizace od návrhu až po finální konstrukci.

Majitel společnosti jim přiblížil konstrukční detaily a výzvy, které museli překonat, což žákům poskytlo cenný vhled do praktických aspektů tesařského řemesla a ukázalo, jak důležité je propojení teorie s praxí. Celkově exkurze posílila vztah žáků k oboru tesařství a ukázala jim, že práce tesaře je nejen řemeslně náročná, ale také kreativní a inovativní. Spolupráce s firmou 3AE je pro školu dlouhodobě přínosná a otevírá studentům dveře do světa moderního dřevostavitelství, který je plný možností.

Ing, Bronislav Váňa
Ing. Bronislav Váňa
zástupce ředitele Střední škola řemeslná Jaroměř

DrevoaStavby.cz SŠŘ JAROMĚŘ klubovna

Foto se souhlasem: archiv SŠŘ Jaroměř

Slovo odborníka


Práci se studenty vnímáme jako velmi důležitou. Uvědomujeme si, že každý student, který končí mimo obor, je pro něj velkou ztrátou. Na setkání jsme se proto ihned po představení domu a technologie CLT soustředili především na předání informací o tom, na co se mají studenti po dokončení školy soustředit. Konec studia je totiž nejkritičtějším obdobím. Absolventi se často zaměřují spíš na rychle a snadno vydělané peníze mimo obor než na vlastní kariéru v něm. Přitom získáním praxe se absolventům teprve otevírají možnosti dobrého uplatnění i odpovídajícího příjmu.

DrevoaStavby.cz CLT dům v Čakově

obr.: Vzorový dům společnosti 3AE v Čakově. Foto se souhlasem: 3AE s.r.o.

Tesař je „nedostatkovým zbožím“ a je obvykle vysoce ceněn. Obzvláště absolventi kvalitních škol, jako je ta v Jaroměři. Problémem je samotná praxe. Již zapracovaná tesařská parta dokáže obvykle velmi efektivně a kvalitně provádět dohodnutou práci, vůbec ale neví, jak mezi sebe přijmout dalšího člena a předat mu zkušenosti. Přitom se ale většinou mezi sebou tesaři nevnímají jako konkurence – na to je jich na trhu velmi málo. Absolvent také neví, jak samostatně zakázky hledat, neumí je nacenit. To jsou jen základní, ale často nepřekonatelné překážky, které se dají zdolat jen praxí.

Doporučili jsme studentům, aby se snažili vytvořit vlastní partu a začali s malými zakázkami. Pergoly, zahradní domky, jednodušší krovy. Pokusit se první dva roky protlouct. Pokud budou pracovat dobře, je pak snadné nabídnout se na práci firmě, jako je ta naše. Podobně zkušené týmy jsou základem našeho úspěchu a my jsme schopni začít jednou zakázkou na zkoušku. Pokud se parta osvědčí, spolupráce neskončí. Důležitá je pro nás samostatnost tesařského týmu.

Je třeba si uvědomit, že člověk, který celou stavbu koordinuje, nemá prostor pro každodenní vedení party. Je důležité naučit se pracovat efektivně, přemýšlet dopředu a plánovat. To jsou ale zase věci, které se dají získat jen praxí. Děkujeme za možnost potkat studenty a seznámit se s jejich obavami i vizemi. Doufáme, že se nám aspoň trochu podařilo vzbudit v nich touhu nejen školu dokončit, ale také se v oboru uplatnit. Víme, že je čeká mnoho životních zkoušek, než k tomu dojde. Nám nezbývá než jim držet palce.

Ing. Václav Pinďák 3AE nové
Ing. Václav Pinďák
obchodní manažer 3AE, s.r.o.


časopis DŘEVOstavby 4-24 je_v_prodeji

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 4-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop