Pracovní plošiny pro práci na stavbě

Pracovní plošiny pro práci na stavbě

Komerční sdělení | Úterý, 01. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Správně zvolená pracovní plošina usnadní jakoukoli konstrukční či údržbovou práci ve výškách. Dokáže nahradit lešení, je bezpečná, praktická a snadno se ovládá, takže s její pomocí zvládnete řadu výškových prací na rodinných i bytových domech. Pojďme se proto podívat, jaké plošiny existují, k čemu se hodí a jaké parametry při výběru plošiny zohlednit.

K čemu jsou vysokozdvižné plošiny vhodné


S pomocí pracovní plošiny se dostanete na místa ve výškách, která jsou jinak těžko dostupná, a jedná se o rychlejší a efektivnější způsob než stavba lešení. Využijete je při stavebních pracích, instalacích i údržbě objektů, ať už jde o čištění střechy či okapů, opravu či pokládku střešní krytiny, výměnu střechy, natěračské práce, mytí oken, zateplení fasády, instalatérské činnosti, údržbu vzrostlých stromů atd.

Jakou pracovní plošinu vybrat


Než se pustíte do výběru plošiny, měli byste si promyslet, k čemu ji potřebujete, v jakém terénu (zpevněný/nezpevněný, členitý/rovinatý) a jak často ji budete používat, jak vysoko by měla dosahovat, jak ji budete přepravovat a zda ji potřebujete pro práce uvnitř budovy, nebo v exteriéru. Důležité také je rozmyslet si, zda ji chcete vlastnit, či si ji pouze zapůjčit – vzhledem k tomu, že je pořízení nákladné, vyplatí se vám v případě jednorázových či krátkodobých činností pronájem pracovních plošin, doporučuje odborník z firmy Sico Rent.

Konstrukce plošiny určuje účel použití


Po ujasnění předchozích otázek přichází na řadu výběr konstrukce. Zvolit lze následující:

Obrázek 2, zdroj podmostovky.cz

Zdroj: podmostovky.cz

Nůžková plošina


Nůžková konstrukce plošiny umožňuje přímý vertikální zdvih pracovního koše, takže je ideální pro práci na místech nacházejících se přímo nad plošinou. Využijete je pro rekonstrukce, montáže i stavby, díky relativní skladnosti optimálně poslouží ve vnitřních prostorách.

Kloubová plošina


Pracujete-li na špatně dostupných místech či místech s překážkami, je kloubová plošina ideální, jelikož dokáže překlenout překážky ve výšce a dopravit koš do míst, kam by to jiné plošiny nezvládly. Vhodná je i pro práci v úzkých prostorách nad střechou budovy.

Teleskopická plošina


Tento typ je optimální do průmyslových provozů či na místa, kde je potřebný co největší možný horizontální dosah. Teleskopická plošina se zvládne dostat do míst vzdálených horizontálně i několik desítek metrů a vyniká i velmi dobrým vertikálním dosahem.

Kloubovo-teleskopická plošina


Spojuje výhody kloubové a teleskopické plošiny, a představuje tak vysoce flexibilní řešení.

Sloupová plošina


Jedná se o jakýsi výtah, bezpečnější a efektivnější alternativu žebříku. Hodí se pro použití v interiéru (instalace a opravy osvětlení, dokončovací stavební práce, opravy vzduchotechniky atd.) či práci ve skladech.

Tzv. Podmostovky


Jedná se o podmostové plošiny nebo také mostní prohlížečky, které se používají primárně k inspekci a renovačním pracím na spodních a bočních částech mostní konstrukce. U dřevostaveb tento typ spíše nevyužijete. Více o nich zde.

Typ pohonu a způsob přepravy pracovních plošin


Vysokozdvižné plošiny buď nemají vlastní pohon, nebo disponují dieselovým či akumulátorovým pohonem. Dieselový pohon má vyšší výkon a je vhodný pro práci v exteriéru, aku pohon naopak oceníte v interiéru. Samohybné plošiny umožňují práci kdekoliv, jsou nezávislé na přívodu energie.

Kromě samotného pohonu lze plošiny rozdělit také podle způsobu jejich přepravy:

  • Vysokozdvižná plošina za auto neboli přívěsná plošina se připojuje k vozidlu s tažným zařízením. Jedná se o snadný a rychlý způsob přesunu plošiny.
  • Plošina přepravovaná na podvozku – přepravuje se na automobilovém podvozku, dostanete se s ní jen tam, kam zajede i samotné auto.
  • Terénní plošina – většinou kloubová či nůžková plošina s vlastním dieselovým motorem určená pro práci v terénu, zvládne stát i na mírném sklonu.
  • Pásová plošina – stejně jako terénní plošina je vhodná do exteriéru, ne však do členitého terénu. Jedná se taktéž o nůžkovou či kloubovou plošinu.

Obrázek 3, zdroj podmostovky.cz

Zdroj: podmostovky.cz

Parametry, které při výběru zvedací plošiny nepodceňujte


Při výběru pracovní plošiny je třeba zohlednit ještě další parametry:

  • Pracovní výška – sděluje, do jaké výšky s plošinou dosáhnete. Pamatovat musíte na to, že čím větší pracovní výška je, tím kvalitnější ukotvení plošina potřebuje.
  • Stranový dosah – s košem pracovní plošiny lze pohybovat nejen do výšky, ale i do strany. Pohyb do boku je však omezen, aby se plošina nepřevrátila.
  • Nosnost koše – před pořízením plošiny je třeba zohlednit, jakou nosnost potřebujete (počet pracovníků pracujících na plošině + materiál).
  • Hmotnost stroje – určuje, kde lze s plošinou pracovat. Lehčí plošiny jsou vhodné i na měkké terény či práci v zahradách, těžší plošiny potřebují betonový či asfaltový povrch.
  • Průjezdná výška a šířka – abyste se dostali s plošinou na místo určení, musíte zkontrolovat, jaká výška a šířka je třeba pro průjezd plošiny.
  • Podvozek a světlá výška – různé plošiny mají různé podvozky, kdy některé jsou vhodné pro umístění na travnatých površích a jiné na asfaltu. Pro použití v terénu byste měli volit podvozek s většími koly a plošinu by mělo být možné ukotvit i na nezpevněném povrchu. Důležitou roli hraje i světlá výška, tedy to, jak vysoko je podvozek nad úrovní terénu.

Doporučení pro výběr a obsluhu pracovní plošiny


Ať už se rozhodnete plošinu koupit, nebo pronajmout, vždy byste měli prvně zvážit všechny faktory ovlivňující výběr vhodného typu. Pronájem plošiny se vyplatí, pokud budete používat plošinu jen krátkodobě, nebo pokud provádíte rozmanité činnosti, na které se vám hodí různé typy plošin. I když se rozhodnete pro koupi, doporučujeme nejprve využít možnost pronájmu pracovní plošiny a vyzkoušet si ji na daném místě, abyste zjistili, zda vám bude vyhovovat. Při práci s pracovní plošinou nezapomeňte dodržovat bezpečnost práce ve výškách.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop