Víkendové domy v Jizerských horách

Víkendové domy v Jizerských horách

Redakce | Pondělí, 19. srpen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Zadání investora bylo jasné a jednoduché. Moderní, high-endové horské rezidence z přírodních materiálů, poskytující svým obyvatelům veškerý komfort. Jak ale říká architekt Pavel Horák ze společnosti Prodesi/Domesi, který domy navrhoval, snadné to rozhodně nebylo. Parcela totiž nebyla klasickou horskou loukou, spíše strání s množstvím skalnatých míst. Náročné proto bylo vymyslet celkový koncept pozemku, ale i detailní usazení všech domů.

Na pozemku stojí tři třípodlažní domy, které drží jednotný styl, zapadají do lokální architektury a prostředí a respektují regulativy místa. Zasadit domy do svažitého terénu se skalnatými místy nebylo vůbec snadné.

Domy mají společný – mezi sebou neohraničený – pozemek, který uprostřed vytváří drobné náměstíčko. Úprava zeleně vychází z přirozené podoby místa – jsou zde zachovány velké balvany, shluky menších kamenů tvoří okrajové části cest a zelených ploch, najdeme tu také vysázené rostliny a keře, patřící na horskou louku. V bezprostřední blízkosti se nachází les.

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horáchDrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 13

 

Podobné prvky, jako se objevují zvenku, dominují také v interiéru: přírodní tóny světlého dřeva jsou v kontrastu k šedé podlaze. Zajímavým ozvláštněním jsou kamenné obklady a zásobníky se dřevem. Vše doplňují akcenty v černé barvě – police, osvětlení, kliky u oken.

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horáchDrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách

 

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 4

 

Jako primární zdroj tepla slouží tepelná čerpadla vzduch-voda. Doplňkovým zdrojem jsou pak krbová kamna umístěná v prostoru interiéru. Ta jsou zároveň dominantním architektonickým prvkem. Zajímavým prvkem jsou „zásobníky“ na dřevo, vsazené do fasád domů ve vchodové části.

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 6DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 8

 

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 5DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 7

 

Třípodlažní domy mají v podzemním podlaží vstupní chodbu, sklad, technickou místnost a wellness zónu. V prvním nadzemním podlaží se nachází kromě kryté garáže a zádveří také obytný prostor s kuchyní a jídelnou. V druhém patře jsou dvě ložnice se šatnami a koupelna s toaletou.

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 11DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 10

 

DrevoaStavby.cz Víkendové dřevostavby v Jizerských horách 9

 

Technické parametry


  • Místo stavby: Jizerské hory
  • Autor: Ing.arch. Pavel Horák (Prodesi/Domesi)
  • Spolupráce na návrhu: Ing. arch. Michael Šilar (Prodesi/Domesi)
  • Projektant: Ing. Josef Tománek, Bc. Jan Švarc, DiS. (Prodesi/Domesi)
  • Rok dokončení: 2023
  • Realizační firma: Domesi, s.r.o., www.prodesidomesi.cz
  • Spolupráce: Codein Studio, s.r.o. (návrh a realizace interiérů)

AUTOR ČLÁNKU: Dana Jakešová pro časopis DŘEVO&stavby


Líbil se Vám článek?
gotop