Přesah střechy = tenká hranice mezi wow a ouha

Přesah střechy = tenká hranice mezi wow a ouha

Dana Jakoubková | Úterý, 01. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Prvek střechy; často přehlížený, přitom klíčový. Jeho důležitost se propisuje do ochrany budovy, energetické efektivity i životnosti materiálů. Někde má parametry fotbalového stadionu, jinde je první obětí úsilí o zjednodušení geometrie domu. V leckteré domácnosti je navíc, zvláště o Vánocích, krutě zneužíván světelnou technikou. Pochopitelně; každá architektonická výstřednost má svá pro i proti. Tak se pojďme podívat, které aspekty přesah střechy ovlivňuje a proč by měl být pečlivě zvážen již v rané fázi návrhu domu.

Přesah je základním prvkem střech po tisíce let napříč kulturami. Ve starověkém Řecku a Egyptě chránil majitele domů především před sluncem. Jako součást čínské dřevěné architektury udržoval dešťovou vodu mimo budovu. V českých chalupách chránil spolu s lomenicí okna, dveře a kamenné zápraží před obojím. Rané „modely" střešního přesahu sloužily výhradně k funkčním účelům. Poměrně brzy k nim ale architekti začali přidávat ozdobné prvky, liniím střech hloubku a vtiskli jim tak osobitý vzhled.

Vzhledem k tomu, že moderní stavební materiály zvládají počasí lépe než dříve, je ochrana fasády a střešní konstrukce méně důležitá. S omítkou na vnější fasádě, odolnou vůči povětrnostním vlivům a nečistotám, lze snadno dosáhnout minimalizace přesahu střechy. Všichni ale víme, že například hnaný déšť, sníh a vítr dokážou zanést do fasády nečistoty zcela nerovnoměrným způsobem, takže i v tomto případě má přesah své opodstatnění. Navíc neslouží pouze jako ochrana před klimatickou nepřízní, ale zlepšuje i energetickou účinnost staveb, můžete si pod něj složit dřevo, postavit kolo nebo jen ponechat boty.

A zatímco střecha bez přesahu ušetří finance na konstrukci a krytinu, velkorysá hloubka přesahu (70–100 cm zajišťuje dostatečnou ochranu i ve výjimečných povětrnostních podmínkách) na montovaném domě zase znamená úsporu za povrchovou úpravu dřevěné fasády, oken a dveří.

Přesah střechy dřevostavba BRAMAC

obr.: Hlavním důvodem návrhu přesahu střechy je ochrana fasády, oken a dveří domu před působením povětrnostních vlivů. To znamená, že chrání nejen okapovou stranu domu (především před vodou stékající ze střechy), ale s přesahem je třeba počítat i na straně štítové, zatížené především hnanými srážkami. Konstrukčně může jít o přesah s přiznanými nosnými prvky nebo krytý obkladem, ať už dřevěným podhledem, nebo cementovláknitým a plechovým podbitím. Foto: BRAMAC

VÍTE, ŽE... Přesah střechy se nezapočítává do zastavěné plochy domu. Rozhodující je půdorys svislých konstrukcí (stěn).

Střecha bez přesahu


Při hledání technických řešení pro střechu bez přesahu se můžeme setkat s různými přístupy. Lze je vidět jako příležitost k originálnímu řešení s potenciálem k dokonalému výsledku, nebo vnímat spíše jako možnou komplikaci. Názory se mohou různit, ale není žádný důvod odsuzovat střechu bez přesahu z funkčního hlediska, protože při dnešních technologiích a materiálech lze zajistit odvodnění střechy a ochranu stěn i v tomto případě.

A proto střechu bez přesahu vídáme v čistě moderních nebo minimalistických architektonických návrzích často, přičemž výběr materiálů je spíše otázkou designu a vkusu. Z praktického hlediska může být rizikovým zakončení střechy speciálním „kastlíkem" pro zajištění vodotěsnosti (aby nedocházelo k prosakování vlhkosti do fasády) místo klasického žlabu.

Jelikož střecha bez přesahu nabízí sice neotřelý vzhled domu, ale jen omezenou ochranu fasády před deštěm a sluncem, měla by být promyšlena s ohledem na celkovou koncepci domu, jeho umístění, orientaci a další faktory možná pečlivěji než její protipól. Důležitost precizního provedení detailů je namístě stejně jako pár otázek, které bychom si měli předem položit:

  • Jsem připraven na to, že voda, sníh, kroupy, slunce... na domě mohou zanechat svoji stopu?
  • Opravdu je neprovětrávaná fasáda tím nejlepším řešením?
  • Bude mi vadit, že bude povrchově neošetřená dřevěná fasáda vizuálně nejednotná?
  • Chce se mi každých pět roků fasádu natírat?
  • Umím si představit, kolik takový jeden nátěr stojí peněz?
  • Jaké jsou možnosti ochrany nedřevěné fasády před vlivem povětrnostních podmínek?
  • Mám vyřešenou bezpečnost pro případ sesouvání sněhu a ledu ze střechy přímo před vchod, velkoformátová okna, na terasu a podobně?
  • Je domyšleno stínění oken, potažmo interiéru, pokud ho neplní přesah střechy?
  • Bude přístup pro údržbu do prostoru skrytých okapů a svodů?
  • Je třeba zajistit patu domu proti vodě, která steče z fasády?

U domu bez přesahu střechy s dřevěným obkladem je zásadní odvětrání fasády. Ačkoli to obecně platí pro všechny dřevěné obklady, pro tento typ střechy je to mnohem důležitější. Vzhledem k tomu, že dřevěná fasáda je přímo vystavena povětrnostním vlivům, vysychání musí probíhat okamžitě a bez omezení. Takové provětrávání musí mít hloubku roštu 24 až 40 milimetrů. Aby se zabránilo uhnízdění hmyzu v roštu, měla by být fasáda zcela uzavřena.

Přesah střechy dřevostavba Prodesi-Domesi-detail

obr.: Aby nové bydlení zapadlo do tradiční architektury historické obce, je důležité dodržovat zásady založené na logických a osvědčených konstrukčních a materiálových postupech při stavbě domu. V tomto případě se novostavba vzhledem hrdě hlásí k venkovskému původu a chybějícího přesahu střechy si vlastně ani nevšimnete (je minimalistický jen kvůli okapu a ve štítu žádný). Samozřejmě je možná i úplná absence přesahu, v tom případě je pro čistý vzhled možno odvodnění zcela schovat pod styk střechy s fasádou, ovšem za precizního zpracování všech konstrukčních detailů. Dřevěná fasáda sice dostává na frak, ale protože je z dubu a položená na provětrávaném roštu, rozhodně majitele přežije.
Architektonický návrh: Ing. arch. Václav Zahradníček, Ing. arch. Hana Viskupičová / Prodesi/Domesi Realizace: Domesi, Foto: Martin Zeman
Prohlédněte si tento dům

Slovo odborníka


Přesah střechy je důležité naplánovat již ve fázi projektu, protože jeho dodatečná instalace je složitá a nákladná. Volba krytiny pro střechu s přesahem se neliší od střechy bez přesahu. Pro oba typy střech se výběr střešní krytiny řídí stejnými kritérii: nosnou konstrukcí střechy, střešním sklonem, zvýšenými požadavky na střechu, hmotností krytiny a v neposlední řadě i vzhledem.

Také skladba střešního pláště je stejná. Přesah střechy má mnoho výhod, které při správném návrhu oceníme v běžném životě (ochrana proti dešti, stínění atd.). Jedinou nevýhodou je o trochu vyšší cena – zvětší se celková plocha střechy, ale výhody, která střecha s přesahem nabízí, to vykompenzují.

Materiály střešní krytiny mají různou hmotnost, a pokud je přesah střechy velký, může to vyžadovat silnější a odolnější materiál nosné konstrukce, která unese dodatečnou váhu. Ať už si vyberete návrh střechy s přesahem, či bez něj, je důležité precizní zpracování detailu v okapní hraně. Jedná se o oblast střešního pláště, která přiléhá k okapnímu žlabu a musí zajistit bezpečný odvod vody, sněhu a ledu ze střešního povrchu.

Magdalena Stolovská
Ing. Magdalena Stolovská
Junior Product Manager BRAMAC BMI střešní a hydroizolační systémy s.r.o.

Přesah střechy dřevostavba PREFA střecha

obr.: Zatímco obvykle má přesah střechy přisazený odvodňovací žlab, který na konci ústí do svodu přiznaného na fasádě, někdy dobře vypadá, když se použije žlab skrytý. To znamená, že zvenku vůbec není vidět. A není vidět ani svod, protože je integrován do fasády. Odvodnění i přesah střechy také může chybět úplně, jako v tomto případě, protože plechová střecha plynule přechází do fasády a končí až u vsaku u paty domu. Funkce přesahu je patrná pouze v architektonicky ztvárněném krytí vchodu domu. Foto: PREFA Aluminiumprodukte

VÝHODY


  • Ochrana proti povětrnostním vlivům: Hlavní a nejdůležitější funkcí přesahu střechy je ochrana budovy před atmosférickými srážkami a slunečním zářením. Přesah střechy tedy vytváří „převis", který chrání do značné míry exteriér budovy, včetně oken, dveří i paty domu, před deštěm a sněhem. Tím pomáhá snižovat riziko poškození materiálů, vniknutí vlhkosti do konstrukce a prodlužuje jejich životnost.
  • Energetická účinnost: V závislosti na návrhu designu přesahu, orientaci budovy, klimatických podmínkách a dalších faktorech může implementace přesahu výrazně přispět k energetické efektivitě budovy. Je-li hloubka přesahu správně vypočítána podle dráhy Slunce, poskytne v létě stín oknům tak, aby paprsky nezasahovaly, nebo jen minimálně, do interiéru. To snižuje tepelné zisky i náklady na chlazení. V zimě může správně navržený přesah naopak přispět k udržení tepla uvnitř tím, že nebude nízkému Slunci okna zakrývat.
  • Ochrana proti UV záření: Přesah může stínit i fasádu a snížit vliv UV záření na její povrchové změny stejně jako na interiérové povrchy a nábytek.
  • Estetický vzhled: Návrh přesahu může doplňovat architektonický styl budovy a zvýrazňovat její vzhled. Vhodně navržený přesah může budovu opticky zvětšit, nebo naopak asociovat dojem kompaktnosti a uzavřenosti. Estetická hodnota přesahu záleží na míře dovednosti a kreativitě architekta nebo projektanta, který střechu navrhuje, a zahrnuje:
  • design a proporce
  • materiály a barevné schéma
  • integraci s architektonickým stylem
  • funkční a estetickou rovnováhu
  • detaily a jejich precizní zpracování


  • Ochrana terasy a chodníčků: Přesah střechy chrání do jisté míry i konstrukce přiléhající k domu v úrovni paty stavby, vstupu do domu a podobně...
  • Nižší náklady na údržbu: Ochrana stěn, oken, dveří... před přímým deštěm a sněhem může znamenat méně častou potřebu údržby a oprav a vést k nižším dlouhodobým nákladům.

Přesah střechy dřevostavba NOVATOP

obr.: Ochoz, který obtáčí tento dům ze tří stran, je krytý přesahem střechy vynesené 150 centimetrů před obvodovou stěnu, nad venkovním posezením dokonce neuvěřitelných 250 cm. Vzhledem k tomu, že je přesah bez jakékoli vertikální podpory, vynesený pouze speciálními CLT deskami NOVATOP pro překlenování velkých rozpětí, získali majitelé k dobru metry, které se nezapočítávají do zastavěné plochy. Zároveň tím vyřešili designový problém s robustním lemem atiky ploché střechy (skladba střechy má téměř půl metru), která tak při pohledu ze zahrady není vidět – je daleko za subtilní linkou hranice přesahu. Významná je i přirozená ochrana dřevěné fasády a velkých okenních ploch před přímým slunečním svitem, který by jinak měl za následek fatální přehřívání domu.
Architektonický návrh: Ing. arch. Aleš Makový, Realizace: Dřevostavby MC Novák, Foto: Ondřej Pavlačík
Prohlédněte si tento dům.

NEVÝHODY


  • Vyšší náklady: Střešní přesah zvedne cenu instalace střešní konstrukce i krytiny.
  • Zvířata: „Převis" může lákat ptáky, vosy, sršně... k postavení hnízda a docela jistě se nevyhnete pavučinám.
  • Mikroklima: Pod zvláště hlubokými přesahy nízkých staveb může v závislosti na orientaci stavby a převládajícím proudění vzduchu v dané lokalitě vzniknout specifické mikroklima – vzduch se buď ani nehne, nebo je naopak velký průvan.
  • Vítr: Hluboký přesah střechy může představovat určité riziko; v případě silného větru se může chovat jako „plachta" (vztlaky a dynamické zatížení), zejména pokud není správně navržen nebo konstruován.
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop