Ochrana dřeva v exteriéru – snadná obnova bez složitého broušení

Ochrana dřeva v exteriéru – snadná obnova bez složitého broušení

Komerční sdělení | Pátek, 14. červen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Vlastníte dřevostavbu, zahradní domek, pergolu nebo dřevěný plot? Dříve či později řešíte otázku čím vše natřít, aby dřevo dlouho sloužilo svému účelu, zůstalo co nejdéle pěkné a bylo co možná nejlépe ošetřeno vůči všem povětrnostním vlivům, které na něj působí. Detecha, tradiční český výrobce, letos představuje nový produkt Karbolineum olej.

Trh nabízí mnoho variant nátěrů. Ty se liší nejen svými vlastnostmi, ale i účelem jejich použití. Můžete vybírat ze silnovrstvých nebo slabovrstvých laků a lazur, vosků nebo dnes tolik moderních olejů v barevném i bezbarvém provedení.

Hned na začátku je potřeba si zhodnotit, jak moc bude dřevo mechanicky namáháno, jaké vlivy a jak často na něj budou působit a v neposlední řadě je potřeba popřemýšlet, jak složitá bude obnova nátěru při renovaci. Pokud si vyberete hned na začátku správný typ nátěru, ušetříte si hodně práce, starostí i peněz.

Nabídneme vám dvě varianty. Karbolineum extra tenkovrstvou lazuru, která je na trhu stálicí a novinku letošního jara Karbolineum olej. Obě varianty jsou určené zejména do exteriéru, výborně penetrují do dřeva, které tak dlouhodobě chrání a při renovaci nátěr snadno obnovíte pouhým přetřením. Odpadá tak nepříjemná práce se složitým broušením starých vrstev nátěrů.

Detecha Karbolineum extra


Jedná se o tenkovrstvou syntetickou lazuru 3v1, která má své pevné místo na trhu již desítky let. Za tu dobu si její receptura prošla četnými inovacemi. Důvodem bylo dodržení stále zpřísňujících se legislativních podmínek, při kterých postupně docházelo k vylepšení receptury a rozšíření nabídky barevné škály odstínů s ohledem na zachování především funkčních vlastností nátěru.

Současné Karbolineum extra má vynikající penetrační schopnost a zároveň tvoří i vrchní ochranný nátěr, který spolehlivě zajistí dlouhobodobou ochranu natřeného povrchu. Nátěrový film je ošetřen proti napadení mechy, plísněmi, řasami a houbami a není tedy potřeba pod něj použít už žádný biocidní impregnační nátěr. Počet aplikovaných vrstev závisí na savosti dřeva. Obecně platí natírat do chvíle, kdy dřevo ještě lazuru přijímá a nátěr se vsakuje.

V případně nového méně savého dřeva postačí někdy jedna vrstva nátěru. Na starším již rozeschlém dřevě bude spotřeba větší. Karbolineum zvýrazní přirozenou kresbu dřeva a dodá mu požadovaný odstín. Velkou výhodou je, že postupně přirozeně stárne se dřevem. Lazura ani po letech nepraská ani se neloupe a velmi snadno se obnoví pouhým přetřením bez nutnosti předchozího broušení. Doba obnovy nátěru je velmi individuální záležitost, která závisí na typu a stáří dřeva, namáhání, umístění a na místních klimatických podmínkách.

Karbolineum extra tzv. ,,Karbolka" jak se jí hovorově říká, je dnes díky svým jedinečným vlastnostem nejpoužívanějším přípravkem pro nátěry šindelových střech historických objektů a památek lidové architektury.

DrevoaStavby.cz DETECHA KARBOLINEUM EXTRA 3,5 kg

Zdroj: Detecha

NOVINKA Detecha Karbolineum olej


Detecha, tradiční český výrobce, letos představuje nový produkt Karbolineum olej. Tento výrobek je určen těm, kteří vlastní dřevěnou terasu a zahradní nábytek a jsou ochotni věnovat více času na častější renovace, aby dřevo zůstalo déle jako nové. Olej lze použít jak pro venkovní tak i vnitřní použití. Jde o směs přírodních olejů a vosků v organickém rozpouštědle s výbornými impregnačními schopnosti a velkou vydatností.

Olej umožňuje dřevu dýchat, takže nedochází k hromadění vlhkosti pod nátěrem a rychlé degradaci dřeva. Olejová složka zabraňuje nežádoucímu vyschnutí dřeva a prodlužuje jeho životnost. Natřený povrch velmi dobře odpuzuje vodu. Výsledný vzhled po natření je matný až hedvábně lesklý, kresba dřeva se zvýrazní.

Bezbarvý odstín není UV odolný. Olej neobsahuje biocidy. Pro venkovní použití je vhodné podklad ošetřit bezbarvým Karbolineem extra nebo některým biocidním napouštědlem.

Přednosti


  • Natřený povrch odpuzuje vodu.
  • Netvoří lakový film.
  • Nepraská a neloupe se. Snadno se obnovuje.
  • Povrch je protiskluzový.
  • Vzhledem k vysokému obsahu sušiny postačí aplikovat pouze jednu vrstvu oleje.

DrevoaStavby.cz DETECHA karbolineum olej 2 kg

Zdroj: Detecha

  • Použití: Nové i obnovovací nátěry dřevěných podlah, balkónů, teras, podlahových roštů, zahradního nábytku a zahradních konstrukcí ze dřeva. Na tuzemské i exotické dřeviny jako je např. mahagon, cedr, teak Nevhodný na silně smolnatá dřeva.
  • Spotřeba: 1 kg na 20 – 30 m2 v jedné vrstvě dle savosti podkladu
  • Ředidlo: neředí se, je připraven k použití. Čištění nářadí ředidlem S 6005 nebo S 6006.
  • Balení: 0,6 kg/0,7 l, 2 kg/2,4 l
  • Odstín: bezbarvý, javor, zlatý dub, cedr

Ochrana dřeva v exteriéru Detecha podlaha

obr.: Před každým natíráním se vyplácí pečlivá příprava podkladu. Při samotné aplikaci vždy dbejte všech doporučení, které výrobce uvádí na plechovce nátěru nebo v technickém listu výrobku. Zdroj: Detecha

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Pečujte o dřevo legendární lazurou

    Pečujte o dřevo legendární lazurou

    Vítejte ve světě, kde tradice potkává inovaci a kde je péče o dřevo považována za umění. Karbolineum Extra představuje lazuru, která je synonymem kvality, odolnosti a estetické…

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop