Nenechte si ujít letošní Festival dřeva, který přináší zábavu pro celou rodinu

Nenechte si ujít letošní Festival dřeva, který přináší zábavu pro celou rodinu

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 05. září 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Věděli jste, že se ze dřeva dá vyrobit kvalitní a příjemné oblečení? Znáte rozdíl mezi výrazy hot a čehý nebo co všechno vás naučí na dřevařské průmyslovce? Jen několik z mnoha otázek, na které mají odpověď na největší oborové akci na severní Moravě. V krásném prostředí Ostravských městských lesů se v září smísí vůně čerstvě řezaného dřeva s radostným smíchem dětí i dospělých. Zábava i vzdělávání budou už po devatenácté náplní Festivalu dřeva.

Smyslem Festivalu dřeva je přivést širokou veřejnost a zejména nejmladší generaci k zájmu o les a přírodu jako součást prostředí, ve kterém žijí. Chce zvyšovat pozitivní vnímání lesnictví a podporovat efektivní využívání dřeva jako obnovitelného zdroje. Festival má několik vzájemně se doplňujících základních částí, jejichž společnou a jednotící myšlenkou je ukázat dřevo ve všech jeho podobách, poučnou formou informovat veřejnost o lese, přírodě a přírodních materiálech v životě člověka. Přiblížit využití dřeva v současnosti, ale také historii ukázkou starých tradičních řemesel.

Dřevěná akademie


Jako jedna z částí festivalu podporuje akademie odborné vzdělávání v oblasti lesnicko-dřevařského sektoru a zvyšuje erudovanost i zájem široké veřejnosti o vzdělání v těchto oborech. V rámci své činnosti provádí osvětu zaměřenou na využívání dřeva jako obnovitelného materiálu. Střední odborné školy zaměřené na lesnictví, zpracování dřeva a stavebnictví se na akci prezentují stánky, kde si každý může vyzkoušet práci se dřevem a rozvíjet svoji manuální zručnost či základy práce s nářadím. Malé děti si mohou za pomoci rodičů vyrobit například dřevěné hračky, ty větší třeba získají motivaci pro budoucí studium a povolání.

Akademie je tu proto, abyste mohli růst, učit se a tvořit budoucnost se dřevem v zorném úhlu. Přijďte se podívat, vyzkoušet si práci se dřevem, naučit se nové dovednosti, a hlavně si užít skvělý čas s lidmi, kteří sdílejí vaši vášeň. Každý velký projekt začíná malým krokem. Nechte se inspirovat, objevte své dovednosti a najděte cestu, která vás bude bavit a naplňovat.

Festival dřeva 2024 Dřevěná akademie_program pro děti

Foto: archiv BUVI Promotion

Kdy: Sobota 28. září 2024, 11:00–16:30 hodin

Kde: Areál Lesní školy v Bělském lese, Ostrava-Zábřeh

Pořádá Společnost BUVI Promotion

VSTUP ZDARMA

Proč byste tuto událost neměli vynechat


1) Inspirace na každém kroku

Na Festivalu dřeva se setkáte s mistry řemeslníky, kteří vám ukážou, jak se z obyčejného kusu dřeva může stát umělecké dílo. Sledujte, jak pod jejich zkušenýma rukama vznikají nádherné sochy, nábytek a dekorace, které by mohly zdobit i královské paláce.

2) Objevte nové možnosti vzdělávání

Na Dřevěné akademii budete mít jedinečnou příležitost seznámit se s různými školami, které se specializují na stavebnictví a řemesla. Přijďte zjistit, jaké studijní programy nabízejí, a najděte tu správnou cestu pro budoucnost svých dětí. Budete mít šanci potkat se s učiteli, mistry řemesel a profesionály z oboru, kteří vám rádi představí své školy a odpoví na všechny vaše otázky. Získáte tak cenné rady a inspiraci od těch nejpovolanějších.

Například Střední škola stavební a dřevozpracující v Ostravě si účast na akci pochvaluje. Každoročně zde má stánek a zájem je velký. Za poslední roky zaznamenává škola rostoucí zájem o studium v různých dřevařských oborech. Poznat můžete i příběhy studentů, kteří již našli svou vášeň v řemeslech a stavebnictví, a nechat se inspirovat jejich úspěchy. Možná vám právě jejich cesta ukáže, kam by mohla vést ta vaše.

3) Praktické ukázky a workshopy

Nejlepší způsob, jak se něco naučit, je vyzkoušet to na vlastní kůži. Na Dřevěné akademii budete mít možnost zúčastnit se praktických ukázek a workshopů, kde si vyzkoušíte různé řemeslné techniky a stavební postupy. Vždy můžete najít něco, co vás posune dál a rozšíří vaše dovednosti. A kdo ví, možná objevíte skrytý talent!

4) Inovace a tradice ruku v ruce

Dřevěná akademie není jen o tradičních řemeslech, ale také o moderních technologiích a inovacích ve stavebnictví. Přijďte se podívat, jak se kombinují a jaké možnosti nabízí budoucnost tohoto fascinujícího oboru.

5) Spojení s přírodou

Dřevo je jedním z nejvíce udržitelných a ekologických materiálů. Přijďte se dozvědět, jak můžeme využívat dřevo šetrně a s ohledem na naši planetu. Na festivalu se také dozvíte o nových ekologických projektech a iniciativách, které mění náš svět k lepšímu.

6) Komunita a přátelství

Festival dřeva je místem, kde se setkávají lidé se stejnou vášní a nadšením. Je to příležitost navázat nová přátelství, sdílet zkušenosti a inspirovat se navzájem. Připojte se a staňte se součástí této úžasné komunity.

Festival dřeva 2024 Dřevěná akademie

Foto: archiv BUVI Promotion

PROGRAM PRO CELOU RODINU NA FESTIVALU DŘEVA 2024


  • Hry, soutěže, Udělej si svou ptačí budku
  • Dřevosochaři, řezbáři – ukázky tvorby
  • Jarmark – ukázky řemeslných dovedností
  • Centrum pracovní činnosti Čtyřlístek, Charita
  • Sokolnická show – krása letu dravých ptáků
  • Prezentace zahradní a lesní techniky
  • Koňské taxi, povoz s kočím
  • Ukázky práce tažného koně v lese
  • Těžba, zalesňování, celý proces péče o les
  • Dětská stezka s odměnou
  • Trvale udržitelné hospodaření v lesích
  • Lesní pedagogika
  • Hudební vystoupení
  • Eurojack Show – elita českého dřevorubeckého sportu

časopis DŘEVOstavby 4-24 je_v_prodeji

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 4-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop