13. ročník soutěže Rigips Trophy ukázal popularitu suché výstavby

13. ročník soutěže Rigips Trophy ukázal popularitu suché výstavby

Komerční sdělení | Pátek, 07. červen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Již 13. ročník soutěže Rigips Trophy ukazuje, že suchá výstavba v Česku stále nabývá na popularitě. Ze 42 staveb vybrala odborná porota tři hlavní vítěze, ocenila nejlepší projekty v šesti soutěžních kategoriích a rozdala mnoho speciálních cen. Galavečerem s vyhlášením výsledků, který se konal ve čtvrtek 30. května ve smíchovském Paspově sále, provázel Ondřej Havelka a hudebně ho doplnili jeho Melody Makers. Nejzdařilejšími počiny posledních dvou let se staly Kulturní dům v Milovicích, Návštěvnické centrum KRNAP a neobyčejný bytový dům Fragment v pražském Karlíně.

Sádrokarton u nás stále více konkuruje tradičním stavebním materiálům. Důkazem toho je i soutěž Rigips Trophy, která každé dva roky oceňuje realizační firmy za vynikající řemeslné zpracování sádrokartonu. „Kvalita přihlášených projektů a jejich nároky na estetické zpracování se každým rokem zvyšuje. Je z toho patrné, že sádrokartonová technologie se stále posouvá vpřed a v oblasti výstavby díky své rychlosti a flexibilitě vítězí," říká Radek Šafář, obchodní ředitel značky Rigips, která je pořadatelem soutěže.

Do tradičního klání se mohly hlásit nejrůznější projekty od rodinných domů a hotelů přes školy až po zdravotnická či kulturní zařízení. „Odborná porota letos vybírala ze 42 projektů, u nichž posuzovala především kvalitu řemeslného zpracování sádrokartonu, ale také originalitu a technologickou a technickou úroveň. Své favority pak vybírala i veřejnost, a to v online hlasování i na místě během galavečera," vysvětluje Nikola Hoffman, generální ředitel Rigipsu.

Porota letos nejvíce ocenila renovaci Kulturního domu ve středočeských Milovicích realizovanou Vítězslavem Kopeckým. Šachovnicově uspořádaný podhled s „3D" efektem vynesl tomuto projektu první místo v kategorii „společenská a kulturní zařízení" i absolutní vítězství mezi přihlášenými projekty. „Budova kulturního domu byla v Milovicích postavena za socialismu s pomocí sovětské armády. Z původní stavby ale nyní zůstal jen skelet, všechno ostatní je v podstatě nové," říká Vítězslav Kopecký.

Mimo jiné byly v sále použity modré akustické desky, které sálu dodaly perfektní akustické vlastnosti. „Byli jsme s Melody Makers mezi prvními, kdo v milovickém kulturním domě po renovaci vystupoval. Doporučil bych jej každému hudebníkovi, protože akustika je v něm nyní opravdu prvotřídní," zmínil během galavečera Ondřej Havelka. Zástupce realizační firmy zmiňuje, že kladné ohlasy jsou slyšet i mezi místními, kteří nově zrenovovaný kulturní dům rádi navštěvují.

DrevoaStavby.cz Rigips popularita suché výstavby_sál

Foto: RIGIPS

Že se dá sádrokarton dobře skloubit i s historickými objekty, dokládá pozoruhodná rekonstrukce Návštěvnického centra Krkonošského národního parku ve Vrchlabí. Ta v soutěži obsadila druhé místo. Projekt realizovaný společností Fialkovsky s.r.o. je pro návštěvníky zajímavý zejména světelnými rampami zakomponovanými do ostrovních a vícestupňových podhledů, jež doplňují místní expozici. Na třetím místě se pak umístil moderní bytový dům Fragment v pražském Karlíně, který realizovala společnost Trigema a. s. Oba dva tyto projekty se společně s absolutním vítězem zúčastní mezinárodního kola soutěže, které proběhne 9.-11. dubna 2025 v Paříži.

DrevoaStavby.cz Rigips popularita suché výstavby_Muzeum_Vrchlabi_

Foto: RIGIPS

Své ceny rozdala i široká veřejnost. V online hlasování s výrazným náskokem v podobě více než patnácti set hlasů zvítězila administrativní budova společnosti Hyundai v severomoravských Nošovicích, oplývající elegancí zvenku i uvnitř. Za realizací tohoto projektu stojí realizační firma Z & Ř STAVBY s.r.o. Svého favorita vybírali také diváci v sále. Stalo se jím Návštěvnické centrum KRNAP, které si odneslo i celkové stříbro.

Slavnostním vyhlášením v Paspově sále, který je součástí smíchovského pivovaru Staropramen, provázel všestranný umělec, zpěvák a tanečník Ondřej Havelka, který galavečer spolu se svou kapelou Melody Makers doplnil hudbou ve stylu 40. let.

DrevoaStavby.cz Rigips popularita suché výstavby_Rigips_Trophy

Foto: RIGIPS

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop