Helena Petáková | Sobota, 16. červen 2012 |
Poznávací soutěž vstupuje touto fotografií do šestého kola – poznáte, k čemu zařízení sloužilo? Už jsme rozdali pět rodinných permanentek na adventure golf v Horním Bezděkově, pokud správně odpovíte, máte šanci i vy vyzkoušet si sport, který možná neznáte, a postoupit do závěrečného hodnocení, kde hrajeme o víkendové pobyty v hotelu Kokořín a o štípací sekery Fiskars – viz Pravidla soutěže.
Řeznická narážka, plnička nebo také nabíječka jitrnic je odpověď, která zařadila mezi naše výherce paní Libuši Kábrtovou. Určitě její novější typy mnozí z vás už měli v rukou (pokud nepoužíváte k plnění jitrnic mlýnek), protože domácí zabijačky pod vedením zkušeného řezníka jsou na venkově stále oblíbenou kulinářskou událostí. Nabiječka na jitrnice se vyráběla z plechu a ze dřeva. Plechový je vnější válec, ucho pro držení a tryska. Dřevěný je píst s rukojetí, kterým se tlačí obsah směrem k trysce. Nabíječka na fotografii patří do sbírek skanzenu Vysoký Chlumec a pochází z Kňoviček u Sedlčan. Používala se přibližně v první polovině 20. století.
Trocha historie...
Český svaz zpracovatelů masa si před dvěma roky připomněl historické výročí cechu řeznického. Před sedmi sty lety, v době vlády krále Jindřicha Korutanského, se cech oddaně postavil na stranu české šlechty a pomohl svým udatným zásahem vstoupit Janu Lucemburskému a jeho manželce královně Elišce Přemyslovně do Prahy. Řeznickými sekerami se tehdy řezničtí mistři a tovaryši prosekali městskou bránou svatého Františka a významnou měrou tak přispěli k porážce korutanského žoldáckého vojska.
Odměnou řeznickému cechu bylo udělení privilegia používat českého lva ve svém znaku a práva nástupu v čele všech řemesel při slavnostních příležitostech.
Založení řeznického cechu se u nás datuje do 12. století, obdobně jako i ustanovení ostatních stavovských společenství jednotlivých řemesel.
Mistr řezník
Živnost řeznická bývala živností velmi váženou. Ani dnes se správná zabijačka bez řeznického mistra neobejde.
Ten si nejprve musí připravit skupinu nožů a seker: vykosťovací nůž, nůž na krájení syrového masa, nůž na plátkování masa, nůž na krupování a stahování sádla, vykrvovací nůž, sekeru, sekáč na kotlety z pečeně, krkovičky a měkčí kosti, ocílku na broušení nožů, zvonkovou škrabku určenou především na dočišťování prasete při paření a v neposlední řadě také pilku.
A hospodář zase musí mít připravené necky (naši předkové říkali troky), tzv. triangl na zavěšení spařeného prasete, dostatek hrnců a pekáčů, kolébkovou sekačku na ovar, hmoždíř s tloukem, dřevěný vál (štoček), měchačky, naběračky a nabíječky na jitrnice a jelita a sušák na ně.
Unikátní soubor těchto předmětů si můžete prohlédnout v Muzeu řeznického řemesla v Náměšti nad Oslavou
Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”
-
Letošní Den otevřených dřevostaveb opět přilákal téměř tisíc zájemců o dřevostavby
11. ročník tradičního Dne otevřených dřevostaveb letos opět pořádala Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD). Potěšilo nás, že zájem o moderní bydlení ve dřevostavbách…
-
Český soběstačný dům aneb první solární kniha na světě právě vychází!
Patříte mezi ty, kterým záleží na tom, jakou stopu za sebou na planetě Zemi zanechají? Milujete přírodu a slovo udržitelnost vám není cizí? Pak dávejte pozor! Nová a unikátní kniha…
I starý dům může být úsporný! Využijte program Oprav dům po babičce
-
Designér se musí pořád vzdělávat. Ideální příležitost najde na KONFERENCI INTERIÉRY
Práce interiérového designéra není jen o kreslení a modelování. Tento profesionál musí znát ergonomii, typologii a vyznat se v materiálech. Právě materiálů, různých komponentů a…