Michal Šperling: <small>Jezírka pomáhají nejen s očistou těla ale i duše</small>

Michal Šperling: Jezírka pomáhají nejen s očistou těla ale i duše

Redakce | Úterý, 06. srpen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Vyjít ven z domu, udělat pár kroků přes trávník a skočit do vody. Jako ve volné přírodě. Právě takovou atmosféru dokáže zahradě přírodní jezírko dát. Je ale tím pravým ořechovým opravdu pro každého? A jak náročná je jeho stavba? Na to jsme se zeptali Michala Šperlinga, který se projektování a stavbě jezírek věnuje už řadu let.

O Michalu Šperlingovi...


  • Michal má rád vodu. Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v oboru vodní stavby.
  • Je zakladatelem sdružení Kořenovky, které se od roku 2008 specializuje na projekty a realizace přírodních koupacích jezírek, koupališť i tůní, ale také na výstavbu kořenových čistíren, mokřadních střech, fasád, záhonů a návrhy celkového hospodaření s vodou v domě.
  • Spolupracuje na výzkumných projektech a pracuje na šíření osvěty o kořenových čistírnách a přírodních koupacích jezírkách s přírodním čištěním. S týmem svých kolegů pořádá odborné konference o jezerech a přednáší o této problematice napříč celou Českou republikou.
  • Ve volném čase zachraňuje staré historické domy a rád vyhledává přírodu – podniká dlouhé túry po českých i zahraničních horách, obdivuje krásy krajiny ze sedla horského kola nebo za řídítky terénní koloběžky, v zimě zase s chutí vytahuje běžky.

Michal Šperling

Foto: Michal Šperling se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Michal Šperling napsal o jezírkách i knihu. Shrnuje v ní, jak a kde jej vybudovat, jaké technologie použít či nepoužít, co si k němu vysadit a na co při péči o něj myslet. Kniha je navíc doplněna rozhovory s odborníky z oboru v čele se zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem.

Kniha Přírodní koupací jezírka

Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Pohled na jezírko v zahradě a představa koupání v něm jsou velmi lákávé. Přesto, je to varianta vhodná skutečně pro každého? Co může člověka odradit?


Někoho může odradit teplota vody. Jezírko totiž na rozdíl od bazénu uměle nevyhřejete – byl by to krok proti přírodě a nebylo by to ani žádoucí, a to kvůli vyššímu množení mikroorganismů. Bude tak vždy hodně záležet na počasí. Počítat je třeba i s tím, že spolu s vámi bude koupel sdílet i vodní hmyz, pulci či žáby. Naopak komárům se tam nedaří.

Pro někoho by mohla být zklamáním také barva vody. Naprosto křišťálová voda jako v bazénu v jezírku nikdy nebude. Příroda je příroda a občasná řasa nebo nečistota k němu zkrátka patří. Odstín mohou ovlivnit i přírodní barviva, například listy dubu ji zbarvují do tmava. A realitou je rovněž jemný biofilm, který se vytváří na stěnách jezírka, což ale bude nepříjemné jen na schodech – mohou být kluzké. Řešením je buď jeho odstranění, anebo doplnění zábradlí, které slouží jako opora.

Pokud toto všechno klientům odcitujete a oni budou váhat, co jim doporučíte?


Ideální je podívat se na některé již hotové jezírko a vykoupat se v něm. Jedině tak zjistíte, zda jde o variantu vhodnou i pro vás.

Už tedy víme, že jezírko chceme, teď ještě zjistit, zda v naší zahradě půjde realizovat. Co musí taková zahrada splňovat?


Základním předpokladem pro výstavbu jezírka je dostatečně velká plocha pro jeho umístění. Ideální velikost plavací zóny je 4 × 10 metrů, je však třeba počítat s dvoumetrovým prostorem na všechny strany, kde je umístěn kačírek a rostliny – právě zde probíhají biologické procesy, které přirozeně čistí vodu bez nutnosti používání chemie.

Celkem je tedy obvyklá velikost jezírka 9 × 14 metrů, ale samozřejmě se vždy individuálně přizpůsobuje dané zahradě. Za minimální plochu vodní hladiny považujeme  60 m2. Většina jezírek má koupací část hlubokou 2,2 metru a mělkou zónu o hloubce 60 centimetrů.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 4B

obr.: Většina jezírek má koupací část hlubokou 2,2 metru a mělkou zónu o hloubce 60 centimetrů. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Poradíte si i s menší plochou?


Ano, formou přírodního bazénu – biobazénu, kdy je okolo plavací zóny třeba jen půl metru rostlin. K tomu už je potřeba přidat biologické čištění, například tedy kořenovou čistírnu.

Kam jezírko v zahradě umístit?


Tady bude dost záležet na velikosti zahrady. Je-li malá, a většinu času tak budete trávit na terase domu, pak dává smysl, aby na ni jezero v podstatě navazovalo. V rozlehlé zahradě ho můžete „vytáhnout" dále od domu a vytvořit tak druhou relaxační zónu. Může tam být třeba altán, ohniště a podobně.

A co terén zahrady? Musí být plocha pro jezírko rovná?


Vůbec ne. Naopak, mírný svah se může stát i výhodou. V případě roviny se vykopaná zemina musí odvézt, což představuje náklady navíc, anebo se vytvoří val. Jestliže však máte pozemek ve svahu, vykopaná zemina se použije na násep. U svažitého terénu je však nutné myslet na zpevnění svahu a vybudování odtokové rýhy umístěné nad jezírkem, která při deštích odvádí povrchovou vodu mimo nádrž.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 8

Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Přírodní jezírko – platí to úplně, nebo jsou pro jeho provoz přece jen nějaké technologie potřeba?


Možné jsou obě varianty. Ten, kdo důvěřuje síle přírody, může mít jezírko zcela bez technologií. Na kořenech vodních a bahenních rostlin a na štěrku v mělké části sídlí bakterie, které vodu přirozeně čistí. Kdo preferuje jednodušší údržbu, může využít i některé technologie. Biologický způsob čištění zajišťuje přidaná vertikální kořenová čistička.

Mechanické nečistoty, jako je pyl, prach, listí a další organický materiál, sbírá z hladiny takzvaný skimmer. Nečistoty lze odstranit také za pomoci jezírkového vysavače. Více kyslíku do jezírka přivádějí aerátory. Některé firmy využívají i technologie v podobě čerpadel, filtrů anebo UV lamp, které dokáží „pozabíjet" volně plavající řasy a mikroorganismy. Z mého pohledu se ovšem tento přístup příliš neslučuje s filozofií souladu s přírodou.

Je na jezírko potřeba nějaké povolení?


Jelikož u přírodního zahradního jezírka nedochází k zasakování vody ani k vypouštění do vodoteče, není definované jako vodní dílo. Přesto doporučujeme před jeho výstavbou informovat majitele sousedních pozemků a na místním stavebním úřadě předložit situační výkres plánované výstavby.

Jak probíhá samotná stavba?


Nejdříve je potřeba si říct vše, o čem jsme mluvili. Kde bude jezírko umístěné, jaký bude mít tvar, velikost, jaké technologie se použijí. Na základě toho vznikne projekt, podle kterého se na zahradě vytyčí, kde přesně bude jezero stát. Pak může začít bagrování. Lepší samozřejmě je, pokud se na pozemek dá dostat velkým bagrem, výkopové práce jsou pak hotové mnohem rychleji než při využití malého.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 1_Zamereni jezirka podle projektu a prvni vykopove prace

obr.: Zaměření jezírka podle projektu a první výkopové práce. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Výkop je dobré plánovat podle počasí, aby nepršelo. A určitě se nevyplatí kopat díru předem. Následně se výkop vykládá nejprve geotextilií, aby ochránila fólii před kamínky a nerovnostmi a nedošlo k jejímu odírání, nebo dokonce protržení.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 2

obr.: Výkopek se vykládá geotextilií a následně je položena hydroizolační fólie a dojde k napuštění části jezírka. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Poté následuje položení hydroizolační fólie. My nejčastěji používáme fólii z polyethylenu, případně ze syntetického kaučuku, které jsou ekologické a lze je jednoduše recyklovat. Většina jezírkářů používá PVC fólie, které se snadno svařují a dobře se s nimi pracuje, ale z hlediska životního prostředí je to velmi nevhodný materiál, od kterého už se na západ od nás prakticky úplně upustilo. Z důvodů uvolňování toxických látek do vody a pozdější případné velmi složité likvidace. Když je budoucí jezírko vyložené fólií, přichází na řadu jeho napuštění vodou.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 4_Pobrezni zona se zasype kacirkem nebo sterkem, pripadne je doplnena o placaky

obr.: Pobřežní zóna se zasype kačírkem nebo štěrkem, případně je doplněna o placáky. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 5_Osazeni vodnimi rostlinami

obr.: Osázení vodními rostlinami. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Vodou z řadu, ze studny, nebo může být i dešťová?


Správně jsou všechny tři možnosti. Napouštět jezero lze vodou ze studny, je možné si ji také nechat dovézt cisternou. A bát se není třeba ani té dešťové, naopak to má své výhody.

Jak využití dešťové vody funguje v praxi?


Jezírko se napojí na svod z okapu. Voda ale nejprve putuje do sedimentační jímky, kde se zbaví střešních splavenin, a až poté, už beze všech mechanických nečistot, putuje do vodní nádrže. Tak se jezero přirozeně dopouští, aniž by bylo třeba hladinu uměle navyšovat. Zároveň je pak dostatek vody i na to, aby se z jezírka za pomoci čerpadla zalévaly třeba okolní zeleninové záhony.

Máme tedy napuštěné „holé" jezero. Co dál?


Když je jezírko naplněno, přichází na řadu stavba okraje plavací části. Nejčastěji používáme dřevo, zejména smrk, protože pod vodou nehnije. Do trámů se často dělá i příprava na molo a do hluboké části se umisťují schody či žebřík. Pak se přidávají případné doplňky, jako je oběhový systém, kořenová čistírna či aerace, aby jezírko bylo provzdušněné.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 3_Stavba okraje plavacii casti

obr.: Stavba okraje plavací části. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Kolem jezírek je vždy vidět také kačírek a štěrk. K čemu slouží?


Pokud jezírko nemá žádnou technologii, štěrk v mělčích zónách slouží jako nosič pro mikroorganismy, které čistí vodu. A žádné jezírko se neobejde bez rostlin.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 6 jez

obr.: Finální propojení stavby jezírka se zahradou (nejčastěji se vysazuje travní koberec).  Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Kam a jaké rostliny se sází?


Podle druhu se rostliny sází do skupinek. Například kyprej má rád mělčinu, sítina či kosatec zase hlubší vodu. Mokřadním rostlinám nevadí ani kolísavá hladina, přizpůsobí se. Není to tedy úplně jednoduché.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 9

obr.: Mělká část jezírka se osazuje mokřadními rostlinami. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Myslíte, že šikovný kutil zvládne jezírko postavit svépomocí, nebo byste tuto variantu nedoporučoval?


Doporučuji konzultovat to se zkušeným odborníkem. Na základě takové konzultace by měl vzniknout projekt. A pokud si chce někdo podle projektu jezírko stavět sám, může mu odborník dělat jen dozor a vypomoct třeba s položením fólie a dodávkou rostlin. Určitě nedoporučujeme kopat díru dopředu, před konzultací s odborníkem, může to způsobit více škody než užitku.

Jak se o jezírko starat, aby bylo pořád krásné?


Na jaře bude potřebovat větší péči. Na začátku koupací sezony je jezírko potřeba „nastartovat" a zbavit nečistot. S přípravou je možné začít už od února či v březnu. Je třeba vysát kal ze dna. S tím dokážou pomoct speciální vodní vysavače. Využít můžete také silnější hadici a princip spojených nádob. Hadici napustíte vodou a přehodíte jeden konec ven přes okraj jezírka. Druhý konec hadice umístíte ke dnu a přejíždíte jím v hlubině. Díky principu spojených nádob se voda s kalem nasává do hadice a samospádem vytéká z jezírka ven.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem kořenovka v bedně

obr.: S čištěním vody v jezírku může pomoct kořenová čistička umístěná nad terénem v dřevěné bedně. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Také je na jaře třeba posekat vrchní části rostlin. Odstraňování rostlin se provádí srpem, kosou, případně zahradními nůžkami. V průběhu sezony je pak dobré odstraňovat z hladiny spadané nečistoty, jako je listí, stébla trávy nebo hmyz. Na to postačí obyčejná síťka.

Z technologií to za vás vyřeší skimmer, odkud pak jen sesbírané nečistoty vyhodíte. Na průběžné čištění je možné používat i bazénového robota, který odsává nečistoty ze dna. Pokud byste průběžnou údržbu zanedbali, bude potřeba za pár let udělat velkou generální údržbu. Ta spočívá v tom, že se jezero kompletně vypustí, vyčistí a napustí znovu.

Mluvili jsme hlavně o koupání. Co dalšího nám ale jezírko do zahrady přináší?


Díky jezírku se zvýší rozmanitost přírody v okolí, takže se můžete kochat pohledem na rostliny, pozorovat život vážek, obojživelníků i ptáků. Zlepší se také celkové mikroklima zahrady, protože vodní plocha v parných měsících ochladí okolní vzduch.

A ač se to nezdá, mají jezírka příznivý vliv na naše zdraví. Zeleň společně s vodou totiž pozvedá naši náladu, u vody se rychleji zotavujeme z psychického vyčerpání a úzkostí. Psychologové a psychiatři to nazývají takzvanou teorií obnovy pozornosti.

DrevoaStavby.cz Stavba a údržba jezírka s Michalem Šperlingem 6

obr.: Je třeba počítat s tím, že spolu s vámi bude koupel sdílet i vodní hmyz nebo se do něj přiletí napít ptáci. Foto se souhlasem firmy KOŘENOVKY

Autor článku: DANA JAKEŠOVÁ pro časopis DŘEVO&stavby


časopis DŘEVOstavby 4-24 je_v_prodeji

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 4-2024
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop