Podlahové konvektory, sotva viditelné a přesto efektivní

Podlahové konvektory, sotva viditelné a přesto efektivní

Dana Jakoubková | Úterý, 01. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Velká plocha oken a prosklených dveří je vždy potenciálně slabým místem z hlediska ochrany proti chladu. Je ovšem těžké si představit pohled ven přes radiátory vyčnívající z podlahy podél skel. A právě zde je prostor pro nenápadné, přesto – z hlediska vytápění – velmi efektivní podlahové konvektory.

Nedá se říci, že by tyto topné jednotky byly něčím novým a běžnému uživateli absolutně neznámým. Ve skutečnosti se jedná o prvky ústředního vytápění, pouze šikovně integrované do podlahy. Dovedou ovšem poskytnout příjemné klima i v bezprostředním prostoru okna, předcházet rosení skel (kondenzaci), topit levněji než radiátory, perfektně doplnit celoplošné podlahové topení a přitom nepřekážet.

Vzhled konvektoru připomíná dlouhou skříňku s trubkami a žebry uvnitř, umístěnou v betonovém loži, nebo jen zavěšenou „nasucho" pod úrovní podlahy. Jediné, co lze vidět, je elegantní pochozí rošt (mřížka), který je křehký pouze na pohled a který lze designově sladit s podlahovou krytinou.

Princip činnosti konvektoru je poměrně jednoduchý: studený vzduch je nasáván dovnitř, ohřeje se, vystoupá vzhůru, zkopíruje strop a opět klesne k podlaze. Aby bylo možné účinně čelit klesnutí studeného vzduchu k podlaze už na vstupu a vytvořit teplovzdušnou clonu, měl by být konvektor umístěn co nejblíže k ploše skla.

Podlahové konvektory se často používají ve spojení s celoplošným podlahovým vytápěním, aby bylo zajištěno prohřátí maxima objemu místnosti. V závislosti na individuálních požadavcích si můžete vybrat mezi různými verzemi.

Podlahové konvektory rozklad

Rozklad teplovodního konvektoru. Ilustrace: KORADO

Teplovodní


Otopným médiem je voda, která prochází systémem horizontálních topných trubek, na kterých jsou natažena žebra, aby se zvětšila plocha vyzařující teplo. Tento typ je nejpraktičtější, protože umožňuje připojení k libovolnému zdroji (kotel, tepelné čerpadlo ...). Obvykle se vše provádí paralelně, aby byla zajištěna stejná teplota na všech konvektorech v okruhu.

Elektrický


Konvektor má několik topných těles s nerezovými pouzdry. Instalace takového zařízení je jednodušší – stačí zajistit přívod napájecího kabelu. Konvektor rychleji reaguje na potřebu teplotního komfortu (teplovodní konvektor má větší setrvačnost), ovšem pokud nemáme vlastní / levný zdroj energie (fotovoltaika, tepelné čerpadlo ...) může být provoz nákladnější než teplovodní.

Obě verze je možné doplnit pro větší účinnost ventilátorem optimalizovaným proti hluku. Nucená konvekce je třeba především v případě, že konvektory jsou hlavním systémem vytápění, nebo je konvektor využíván i ke chlazení místnosti (topné a chladicí okruhy jsou na sobě nezávislé). Pro místnosti s menší potřebou tepla nebo jen k vytvoření teplotní clony před chladnější prosklenou stěnou postačí konvektor bez ventilátoru, tedy s přirozenou konvekcí, která minimalizuje cirkulaci prachu a dalších alergenů. Kromě toho je mnoho zařízení, bez ohledu na zdroj ohřevu proudu vzduchu, doplněno senzory a termostaty, které poskytují optimální nastavení teploty.

ilustrace k prekresleni

obr: Distribuce chladu a tepla v místnosti bez podlahového konvektoru (vlevo) a s ním (vpravo). Umístěním konvektoru pod prosklenou plochu je chladný vzduch nasáván do konvektoru, ohřátý stoupá vzhůru, vytváří vzduchovou clonu a blokuje spodní tah studeného vzduchu směrem do místnosti. Dále vzduch rotuje přes strop opět k podlaze a k oknu. Tento efekt funguje nejlépe u stropů s výškou 2,4–3 metry. U vyšších ztrácí účinnost. Foto: KORADO

Otázky pro odborníka


Při jaké teplotě vody pracuje podlahový konvektor optimálně?

Obecně platí, že většina podlahových konvektorů s ventilátorem pracuje efektivně již při nižších teplotách vody v rozmezí 35–55 °C. U konvektorů s přirozenou konvekcí (bez ventilátoru) je ideální teplota vody vyšší. Optimální teplota vody pro podlahový konvektor závisí vždy na konkrétním modelu, nastavení a designu. Je však důležité si uvědomit, že optimální teplota vody pro podlahový konvektor nemusí být nutně nejvyšší možná. Příliš vysoká teplota může vést k nadměrné spotřebě energie nebo nepříjemnému přehřívání místnosti. Proto doporučuji dodržovat pokyny výrobce ohledně správného nastavení teploty vody pro konkrétní model.

Pokud je teplotní spád (rozdíl teplot mezi přívodní a zpětnou vodou) nižší, než je teplota uvedená pro optimální provoz konvektoru, jaké existuje řešení?

Je-li to možné, můžete zvýšit teplotní spád tím, že zvýšíte teplotu přívodní vody. To může zlepšit účinnost a výkon konvektoru.

Pokud dostatečného teplotního spádu nelze dosáhnout, je možné přezkoumat celý systém vytápění. Zvážit možnost instalace jiného typu konvektoru, který by byl vhodnější pro danou potřebu a který umí pracovat a předávat teplo i z nízkého teplotního spádu (např. konvektor s ventilátorem).

Obecně však platí, že při nízkých teplotních spádech navrhujeme instalaci konvektorů s ventilátorem, které jsou vhodné pro nízkoteplotní systémy jako tepelná čerpadla, solární systémy a podobně.

Je konvektorové těleso vhodné i pro vytápění koupelny?

V nabídce jsou i konvektory vhodné do vlhkého prostředí, které jsou vyráběné v nerezu a jsou opatřeny odtokem vody, případně jsou ošetřeny speciální povrchovou úpravou. Osobně bych ale raději volil třeba designový koupelnový žebřík.

Lubos Rydlo produktový specialista
Luboš Rydlo
KORADO a.s.

Podlahové konvektory 1

Foto: KORADO

Výhody podlahového konvektoru z pohledu


... uživatelského

  • Šetří místo i náklady.
  • Okamžitě vytvoří clonu teplého vzduchu podél studených skleněných ploch.
  • Brání kondenzaci vlhkosti na skle.
  • Rychle se zahřeje – snadno regulovatelný.
  • Pomalý průtok vzduchu – víření prachu minimální (přirozená konvekce).
  • Komfortní vnitřní klima.
  • Snadné čištění – mřížku lze snadno sejmout.

... instalačního

  • Jednoduchá, rychlá a levná montáž.
  • Délka tělesa podle požadavků stavebníka.
  • Možné pokosy, úhly ...
  • Mřížka je po namontování ihned pochozí.

... architektonického

  • Nenápadně se integruje do podlahy.
  • Optika oken zůstává nerušená.
  • Flexibilní v designu – mřížky v různých barvách.

Výhody proti celoplošnému vytápění

  • Nižší vstupní náklady – v porovnání s teplovodním podlahovým topením mají konvektory obvykle nižší pořizovací náklady a náklady na instalaci. Konvektory jsou často jednodušší ve svém designu a vyžadují méně složitých instalačních prací.
  • Rychlá regulace a reakce – konvektor má obvykle rychlejší reakční čas ve srovnání s teplovodním podlahovým topením. To znamená, že konvektor se rychleji ohřívá a ochlazuje v reakci na změny teploty a nastavení – umožňuje rychlejší a přesnější regulaci teploty v místnosti.
  • Flexibilita – konvektor je flexibilnější co do umístění a instalace. Každopádně to umožňuje snazší přizpůsobení designu interiéru a umístění topidla podle potřeb. Můžete ho umístit pod okno, terasové dveře, prosklenou stěnu ... Lze ho vyrobit v atypickém provedení s úpravami rozměrů podle potřeb stavby. Osazený vhodnou krycí mřížkou bude nenápadným, nebo naopak designovým prvkem místnosti. Vždy se však jedná o velmi funkční a výkonné topidlo.
  • Individuální regulace – konvektor umožňuje podle nastavení individuální regulaci stejně jako například klasické deskové radiátory.
  • Levnější a jednodušší údržba – údržba konvektoru je mnohonásobně levnější než nejjednodušší systém podlahového vytápění.

Výhody proti radiátorům


Objem vody v systému podlahového konvektoru představuje zhruba deset procent množství, které by vyžadoval nástěnný radiátor. Dochází tak k markantnímu poklesu provozních nákladů při vyšším tepelném komfortu – ohřívá se malé množství vody za kratší jednotku času a tepelná regulace je rychlejší. Oproti radiátorům vytopí podlahový konvektor místnost mnohem rychleji a spotřebuje méně energie. Konvektor také nevyzařuje teplo do stěny, ale efektivně ho rozvádí po místnosti.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop