Niseko Village: Vyhlídková restaurace v dřevěném hávu
Lucie Němcová | Pondělí, 06. leden 2014 |
Před týmem architektonického studia Design Spirits stál netradiční úkol: rekonstruovat restauraci na vrcholku hory japonského ostrova Hokkaido. Nesnadno přístupný objekt s řadou omezení, co se týče použití materiálu i dostupnosti techniky a pracovníků, navíc ve velmi krátkém termínu. I přes nelehké podmínky a řadu překážek autoři zvládli projekt dotáhnou do podoby, která je minimální inspirativní a opět poukazuje na široké možnosti použití dřeva.
Původní objekt restaurace byl postaven již před osmadvaceti lety ze dřeva a v roce 2010 proběhla jeho první rekonstrukce. Celý projekt opravy trval pouhých čtyřicet pět dní, majitel chtěl totiž otevřít se začátkem nové lyžařské sezóny. Trvalo čtyři dny určit celkový design a materiály, páty den s návrhem souhlasil projektový manažer, mezitím byla připravena dokumentace a po odsouhlasení byl okamžitě vybrán vhodný dodavatel. Neprodleně po té byla záhajena stavba.
Restauraci s kapacitou osmdesáti hostů najdeme na ostrově Hokkaido v Japonsku, poblíž vrcholku hory u města Niseko Village. Je téměř nemožné dostat se k ní autem nebo na lyžařském vleku mimo sezonu. Architekti, projektanti i konstruktéři museli mnohokrát zdolávat svahy vedoucí k restauraci pěšky. Materiály byly na vrchol dopravovány speciálním vozidlem s přívěsem. Občas situaci komplikovaly také deště, které podmáčely půdu a na vrchol se tak dalo stoupat mnohem obtížněji. Situace nezlahčoval ani fakt, že jsou v Japonsku podzimní a zimní dny velmi krátké, slunce zapadá kolem čtvrté hodiny odpoledne. Horské klimatické podmínky a snimi spojený intenzivní vítr neumžňovaly pracovat každý den po mnoho hodin. Díky pomalému nástupu zimy se však i přes zpoždění podařilo restauraci otevřít začátkem prosince.
Jako hlavní prvek interiéru jsou zvoleny vertikálně kladené dřevěné latě, které korespondují s japonskou identitou. Dřevo do interiéru vnáší pocit bepečí a tepla. Tento pocit je tím intenzivnější, čím více návštěvníků se v restauraci nachází. Autoři v interiéru pracují s dělícími příčkami, rošty a podhledy ve tvaru stříšek, které dohromady tvoří zajímavou hru vzorů a průhledů. V restauraci jsou použity tři druhy matriálů - barvy, tapety a dřevo.
Návštěvníci zde mohou spočinout u kávy, oběda či večeře v přestávce mezi lyžováním. Otevřeno je denně, ale pouze během zimní sezóny - od prosince až do dubna.