Jak předejít prasknutí skla a zajistit jeho bezpečnost

Jak předejít prasknutí skla a zajistit jeho bezpečnost

Komerční sdělení | Pátek, 25. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Sklo je klíčovým materiálem ve stavebnictví, využívaným nejen pro okna, ale také pro skleněné stěny a příčky. Aby však zůstalo funkční a bezpečné, je nutné vybrat vhodný typ a vyhnout se chybám při jeho užívání. Prasknutí skla může mít vážné následky, proto je důležité správně posoudit jeho vlastnosti již při návrhu zasklení.

Jednou z častých příčin prasknutí je teplotní šok (termální lom), ke kterému dochází při nerovnoměrném zahřívání povrchu skla, jenž způsobuje pnutí. Prasklina obvykle začíná na hraně skla a postupně se šíří dál. Různé typy skel mají odlišnou tepelnou odolnost, což ovlivňuje jejich schopnost odolávat prasknutí.

Je nezbytné brát v úvahu všechny faktory ovlivňující odolnost zasklení. K prasknutí může dojít, pokud je sklo vystaveno pnutí, například když je jeho část zastíněna stromem nebo budovou. Podobný efekt mohou způsobit také částečně spuštěné žaluzie, které vedou k nerovnoměrnému zahřívání skleněných částí. Důležitou roli hraje také venkovní teplota; pokud náhle klesne, může okno prasknout.

„Teplotní šok může způsobit i topení umístěné v těsné blízkosti okna nebo hromada sněhu na jeho části," říká Roman Dufek, obchodně-technický zástupce z Glassolutions. Mezi další rizika patří klimatizace směřující k oknu nebo tmavé závěsy, polepy či přiléhající předměty. Všechny tyto okolnosti mohou přispět k teplotnímu šoku, zejména u běžného skla, které snese maximální teplotní rozdíl 40 °C.

Typy skel a jejich vlastnosti


Float sklo

Běžné plavené sklo s nízkou teplotní odolností, která se pohybuje mezi 25 až 40 °C. Je náchylné na prasknutí při náhlých teplotních změnách. Při rozbití vznikají ostré

Tepelně tvrzené sklo (kalené)

Pružnější sklo s vysokou teplotní odolností až 200 °C, což z něj činí ideální volbu pro oblasti s vysokým rizikem teplotního šoku. Při rozbití se rozpadá na malé neostré kousky.

Vrstvené sklo (VSG)

Skládá se z více vrstev spojených PVB fólií, která drží sklo pohromadě i po rozbití. Teplotní odolnost závisí na skladbě skla. Často se používá jako ochrana proti vloupání, hluku a UV záření.

Jak předejít prasknutí skla a zajistit bezpečnost 2

Foto: Saint Gobain

Riziko prosklených posuvných portálů


Prosklené posuvné portály, často využívané pro vstupy na terasy či zahrady, představují další rizikový faktor. Při otevření vzniká mezi skly prostor s minimálním prouděním vzduchu, kde teplota může v létě dosáhnout až 80 °C, což zvyšuje riziko teplotního šoku.

Pokud jsou protilehlá skla při otevření kalená, mají prostřední vrstvy trojskel broušené hrany a krajní plochy jsou z vrstveného skla SGG STAPID® s PVB fólií, riziko poškození teplotním šokem se výrazně snižuje. „Vrstvená skla spojená PVB fólií zůstávají při rozbití vcelku, což udržuje jejich pevnost a odolnost, dokud nejsou vyměněna," doplňuje Roman Dufek z Glassolutions.

Jak předejít prasknutí skla a zajistit bezpečnost 3

Foto: Saint Gobain

Další příčiny prasknutí


Nárazová trhlina, kterou může způsobit míč nebo jiný předmět, patří mezi další časté důvody poškození skla. Tato prasklina je snadno identifikovatelná díky třeskutému vzoru, který se objeví v místě nárazu. „Sklo může být ohroženo také mechanickým zatížením. Například silný náraz větru nebo tlak vody během povodní může vést k trhlinám a trvalému poškození zasklení," říká Roman Dufek.

Méně časté jsou tlakové trhliny, které se vyskytují převážně u izolačních trojskel. Mohou být způsobeny výraznými tlakovými rozdíly mezi vnějším prostředím a uzavřeným prostorem mezi skly. Důsledkem bývají změny počasí nebo rozdílná nadmořská výška mezi místem výroby a instalací oken. Podcenění tloušťky skla tak může vést k nutnosti kompletní výměny okna.

„Posouzení oken se zvýšeným rizikem během fáze projektování může představovat řešení. Je důležité se zaměřit na okna, která budou vystavena tepelnému namáhání v závislosti na orientaci budovy, a ta navrhnout jako tepelně tvrzená," uzavírá odborník z Glassolutions. U kaleného skla hrozí riziko teplotního šoku až při rozdílu 200 °C a jeho odolnost částečně zvyšuje také opracování hran skla.

Jak předejít prasknutí skla a zajistit bezpečnost 4

 

Foto: Saint Gobain

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop