Jsou venkovní žaluzie a rolety vhodné na zimu? Zajisté – chrání okna před námrazou a šetří finance

Jsou venkovní žaluzie a rolety vhodné na zimu? Zajisté – chrání okna před námrazou a šetří finance

Komerční sdělení | Pondělí, 17. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Přemýšlíte nad tím, že si do nového domu pořídíte venkovní žaluzie nebo rolety, ale obáváte se, co s nimi bude v zimě? Starosti hoďte za hlavu. Venkovní žaluzie a rolety se vyrábí z kvalitních materiálů a zima jim rozhodně nevadí. Naopak jsou výtečnou volbou do každého domu, jelikož chrání okna před námrazou a šetří vaše finance za vytápění.

Proč jsou venkovní žaluzie a rolety v zimě důležité?


Když se řeknou rolety nebo žaluzie, lidé si je často spojí s ochranou před slunečními paprsky. Rozhodně se jedná o jednu z nejdůležitějších funkcí rolet. Ovšem venkovní stínění má mnohem více praktických funkcí. V zimě s sebou nesou venkovní žaluzie a rolety velké výhody. Během chladných měsíců dokáží místnost zateplit a chránit před zimou.

Proč řešit stínění na zimu?

  • izolují okna a zabrání nechtěnému úniku tepla,
  • chrání okna před námrazou,
  • v zimě sníží náklady na teplo až o 30 %,
  • vytváří příjemné prostředí pro rodiny,
  • venkovní rolety snižují hluk v místnosti

DrevoaStavby.cz | Venkovní žaluzie a rolety CLIMAX v zimě

obr.: V zimě mají venkovní rolety několik výhod. Například chrání okna před námrazou | Foto: Climax.cz

DrevoaStavby.cz | Dotace na venkovní žaluzie a rolety CLIMAX
 

Jak využívat stínicí techniku v zimě?


Známe to všichni. V zimě se velmi brzy stmívá a vy pak doma musíte již třeba od čtyř hodin odpoledne svítit. Pokud máte v domě mnoho oken nebo velké francouzské okno, najednou se z domu stane výkladní skříň. A to nechce nikdo z nás, jelikož soukromí si každý chrání. Venkovní rolety a žaluzie dokáží vytvořit intimní prostředí a ochrání váš domov před zraky zvědavých sousedů a kolemjdoucích.

Stínění si nechte zpracovat na míru přímo na váš dům. Jednou z nejlepších venkovních žaluzií, která je taktéž cenově dostupná, je žaluzie Z-90 Noval. Lamely těchto žaluzií jsou široké 90 mm a a jsou ve tvaru písmene Z. Spodní strana lamel má plastové těsnění pro ještě lepší a tišší dovření. Zajistí vám vysoký komfort bydlení a je dostupná ve 23 různých barvách.

DrevoaStavby.cz | Venkovní žaluzie a rolety CLIMAX v zimě

obr.: Venkovní žaluzie Z-90 Noval jsou vhodné stínění i na zimní období | Foto: Climax.cz

Údržba o venkovní stínění je snadná


Venkovní žaluzie i rolety vyrobené z hliníku jsou vysoce odolné vůči mechanickému poškození. Vydrží nejen ostré sluneční paprsky, ale také nápor větru a deště. Je ale potřeba se o ně dobře starat, aby plnily svou funkci řadu let. Údržba venkovního stínění není nikterak náročná. V zimě stačí občas stínění zbavit sněhu a omést kartáčkem. Kompletní čištění si nechejte na jaro nebo podzim, kdy není příliš ostré slunce nebo silný mráz.

Na co si dávat v zimě pozor?

  • kontrolujte, zda lamely nepřimrzly k sobě,
  • poslouchejte, zda rolety nebo žaluzie při vytahování nebo stahování pískají,
  • hlídejte, zda se vytahují a spouští vodorovně a plynule

Jestliže chcete prodloužit životnost žaluzií a rolet, opatřete je senzory a čidly. Pokud přijde silný vítr nebo déšť, rolety se raději vytáhnou a schovají. Vy nemusíte na nic myslet, nebo dokonce být doma.

DrevoaStavby.cz | Venkovní žaluzie a rolety CLIMAX v zimě

obr.: Údržba venkovního stínění v zimě je poměrně snadná a časově nenáročná | Foto: Climax.cz

Venkovní stínění aneb co dělat, když k sobě přimrznou lamely?


Riziko u venkovního stínění je v zimě snad jen jedno — lamely k sobě mohou přimrznout. Co rozhodně v takové situaci nedělat? Snažit se je silou odtrhnout nebo polévat vlažnou vodou v domnění, že zmrznutí povolí. Musíte být trpěliví, a vyčkat, až námraza povolí sama od sebe.

Případnému poškození lze zabránit jen tak, že necháte po dobu silných mrazů žaluzie ve stejné poloze. Někdy se však stane, že s roletami potřebujete přeci jen manipulovat. Pokud nejsou přimrzlé k sobě ale jen lehce namrzlé, šetrně námrazu odstraňte.

Zvýšenou pozornost věnujte venkovnímu stínění, které je v koupelně a kuchyni. Když větráte, z okna vychází horká pára a ta na okenních žaluziích poté v chladném počasí zamrzá. Právě z tohoto důvodu venkovní stínění v koupelnách a kuchyni kontrolujte obzvláště pečlivě.

Více informací o stínících systémech CLIMAX→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop