Užitečné tipy, aby se v podkroví bydlelo příjemně

Užitečné tipy, aby se v podkroví bydlelo příjemně

Redakce | Středa, 08. květen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Možná máte dům s půdou, kterou jste doposud nevyužívali, a chcete ji přeměnit na nové místnosti. Nebo plánujete kompletně přestavět ty stávající, protože přestaly vyhovovat dispozičně i vybavením. Poslední možností je, že stavíte dům nový, rovnou s obytným podkrovím. Základní pravidla pro zařizování budou v mnohém dost podobná, postup už však dozná několika rozdílů.

Zatímco u domu, který teprve vzniká, můžete vše přizpůsobit vašim představám a potřebám už v projektu, u staršího podkroví bude nutné v ledasčem vycházet ze stávajícího stavu. Například rozložení místností bude nutné přizpůsobit tvaru střechy. Sedlová střecha se dvěma štíty bude v tomto směru přívětivější, jelikož je nejprostornější a v průběhu rekonstrukce řešíte pouze dvě šikmé plochy. U mansardových a valbových střech už je třeba rozvržení interiéru přizpůsobit sklonu všech čtyř stěn, což jednoznačně ubere na prostoru.

Pusťte do interiéru hodně světla


Okna můžete zvolit klasická střešní, která splynou s konstrukcí střechy v jednu rovinu a působí tak velmi elegantně. Zkušenosti ukazují, že nejvhodnější je jejich umístění přibližně 1,2 metru nad úrovní podlahy. Čím větší bude jejich plocha, tím více přirozeného světla se do interiéru dostane. Hlavně v létě pak ale může být spalujících slunečních paprsků příliš.

Nezapomeňte proto vybavit okna stínící technikou, ať již vnitřní nebo vnější. Některé typy stínění disponují termoizolačními nebo zvukově izolačními vlastnostmi, jiné si zase zakládají na propouštění pylu a dalších alergenů v daleko menší míře. Vybírat lze i z variant, které jsou hodně dekorativní, další pro změnu dokonale zatemní místnost.

Samotná střešní okna jsou k dostání s několika způsoby otevírání. Příznivci moderních technologií, mohou sáhnout po oknech s chytrým systémem řízení. Taková okna se například automaticky otevírají (když systém vyhodnotí, že je potřeba vyvětrat), zavírají (s blížící se bouřkou či větrem, nebo když začnou padat první kapky) i zastiňují. Chytrá okna se umí naučit i vaše zvyky, resp. analyzují a zpracovávají vaše každodenní zvyklosti a přizpůsobí se jim.

Není ale třeba zůstávat jen u střešních oken. Pokud to okolnosti dovolují (třeba když se bude společně s podkrovím budovat také terasa nebo balkon), zvažte i v podkroví použití vysokých francouzských oken. Nejenže pustí do místnosti spoustu světla, ale také interiér opticky více propojí s okolím. Nezatracujte ani vikýře.

„Hlouběji" v prostoru nebo třeba v tmavších podkrovních chodbách mohou pomoci s dostatkem denního světla střešní světlovody. „Maximální zachování vzdušnosti a průchodu světla nabízí interiéru rovněž celoskleněné dveře, které mezi dvěma místnostmi vytvoří předěl, ale přitom je nechají vizuálně propojené," dává tip Tomáš Pilský, manažer pro inovace společnosti VEKRA.

DrevoaStavby.cz Střešní okno FAKRODrevoaStavby.cz Střešní okno FAKRO

 

DrevoaStavby.cz Podkroví VEKRA-dvere_Glass_dvoukridle_model_StripeDrevoaStavby.cz Střešní okno v podkroví VEKRA-drevo-francouzske-okno_okno_s_predsazenym_sklenenym_zabradlim

 

Typy střešních oken


Střešní okna se obvykle rozlišují podle způsobu otevírání na:

  • Kyvná střešní okna – otevírají se podél své osy (maximálně v úhlu 180°) tak, že horní část okna zasahuje do místnosti. Patří k nejčastější volbě.
  • Výsuvně-kyvná střešní okna – jsou alternativou ke kyvným oknům ale bez zásahu do interiéru. Hodí se tak například do menších prostor.
  • Výklopná střešní okna – neboli panoramatická se otevírají směrem ven a vůbec nezasahují dovnitř. Nabízí krásný výhled, ale za vyšší cenu.
  • Výklopně-kyvná střešní okna – jedná se o kombinaci předešlých dvou typů s dvojím způsobem otevírání, který funguje pomocí přepínacího mechanismu. Jsou ideální pro střechy s nízkým sklonem.
  • Balkonové střešní okno – velké, dvoukřídlé střešní okno, ve kterém otevřená křídla vytváří balkon.

Zdroj: Fakro

Pozor na kombinování materiálů


K výstavbě v podkroví je dobré přistupovat systémově – tedy nesnažit se spojovat různorodé materiály a řešení, i když by se vám líbily sebevíc. „To znamená, že například k sádrokartonovým podhledům a šikminám přidáme stejné řešení i pro svislé nenosné příčky. Postavíme systémové sádrokartonové dělicí příčky a také předstěny u nosných a štítových stěn, zkrátka nebudeme v podkroví kombinovat různé druhy zdících materiálů nebo izolace," vysvětluje Robert Hošek, garant technické podpory Rigips, Saint-Gobain. Jedině tak totiž předejdete nejčastějšímu nešvaru v podkroví, tedy praskání spár a vzniku trhlin. Předností sádrokartonu je rovněž nízká hmotnost, požární odolnost a vysoký akustický komfort.

DrevoaStavby.cz Střešní okno v podkroví interiérDrevoaStavby.cz Podkroví Rigips Ondrejov

 

Druhy sádrokartonových desek


Všechny SDK desky mají sádrové jádro a povrch ze speciálního, velmi pevného kartonu. Mezi sebou je odlišují příměsi a přísady, které jim propůjčují specifické vlastnosti. V základní orientaci vám pomůže barva kartonu na povrchu desky:

  • bílá – základní druh, neobsahuje žádné příměsi, hodí se pro stavbu příček, sádrokartonových podhledů a na obklady stěn
  • zelená – je impregnovaný, hodí se proto do prostor s vyšší vlhkostí
  • červená – jsou protipožární, obsahují skelná vlákna a inertní přísady, které minimalizují objemové změny desek a prodlužují jejich celistvost při požáru
  • modrá – akustický (protihlukový) sádrokarton
  • desky, které kombinují několik nebo všechny uvedené vlastnosti – např. lze zvolit třeba protipožární sádrokarton do koupelny, který bude současně výborně tlumit hluk

DrevoaStavby.cz Sádrokartonové desky rigips

 

Zdroj: Rigips

Vytápění podkroví


Promyšlený přístup vyžaduje také vytápění. Zásadní roli přitom hraje i vhodný výběr radiátorů a jejich umístění – ideálně pod oknem a v celé jeho šíři. Tím je zajištěna jednak optimální cirkulace vzduchu, jednak takto umístěný radiátor kompenzuje tepelné ztráty. Pokud by byl problém s umístěním na stěnu, lze zvolit volně stojící variantu, kdy se topné těleso instaluje na nožičky. Standardně se používají k topidlům do výšky 60 cm. U vyšších jdou použít také, ale je dobré je ještě fixovat ke stěně v horní části.

A varianta na nožičkách existuje také pro koupelnové žebříky. V nabídce je má například Zehnder či Korado. Elegantním řešením jsou rovněž podlahové konvektory. S jejich inovativním designem a vysokou tepelnou účinností nabízí nejen optimální vytápění, ale také šetří cenný prostor v podkrovních interiérech.

DrevoaStavby.cz TOPENÍ KORADO

 

Izolace střechy


Pro komfort v podkrovních místnostech je klíčové správné zateplení šikmé střechy. V létě totiž bude izolace zabraňovat přehřívání interiéru, v zimě v něm zase udrží teplo. Mezi hojně používané materiály patří izolace z čedičových vláken, která má mimo jiné výborné akustické a požární vlastnosti. Pozor si dávejte zejména na to, aby mezi jednotlivými pásy izolací a mezi izolací a dřevěnými trámy (krokvemi) nevznikaly škvíry. Ty by totiž mohly značně ovlivnit celkovou funkčnost izolace.

Možností je ale více. U rekonstrukcí se často používají pro dodatečné zateplení střechy PIR panely. Třeba panely SATJAM Izopir jsou vyrobeny z PIR pěny mezi dvěma vrstvami kompozitové vložky StoneGlass na bázi skelných a minerálních vláken. „Tento materiál je velmi lehký, takže krov nadměrně nezatěžuje. Dosahuje hmotnosti 30 kilogramů na metr kubický," doplňuje Petr Tureček ze SATJAMu.

PIR pěna a PUR pěna se používají také jako stříkaná izolace. „Tento typ izolace vyplní každý prostor, takže střecha bude dokonale utěsněna. Výhodou je, že časem také nemění tvar, nedochází tedy k jejímu sesedání ani posunu a vzniku mezer," vysvětluje Lukáš Kmenta, country manažer HBS pro Čechy a Slovensko. U dřevostaveb se též hojně používá foukaná izolace z celulózových nebo dřevěných vláken.

DrevoaStavby.cz Bydlení v podkroví dřevostavba PRODESI-DOMESIDrevoaStavby.cz Bydlení v podkroví dřevostavba PRODESI-DOMESI

 

Tloušťka izolace


Střecha má na svědomí 25 až 30 % všech tepelných ztrát domu, proto je na místě dbát na správnou volbu druhu tepelného izolantu, ale i na jeho dostatečnou tloušťku. Pokud střechu dobře zateplíte, výrazně ušetříte za energie na vytápění, konstrukce střechy bude lépe chráněna proti povětrnostním vlivům a také se sníží riziko kondenzace s následným vznikem plísní.

„Konkrétně však tloušťka izolace vždy závisí na kvalitě použitého materiálu a energetické náročnosti stavby," říká Tomáš Truxa ze společnosti Isover skupiny Saint-Gobain. Platí, že čím kvalitnější izolační materiál je, tím tenčí zateplení může být. Přičemž rozdíl mezi tepelněizolačním účinkem jednotlivých materiálů může dosahovat až 30 procent.

DrevoaStavby.cz Podkroví_DŮM KlentniceDrevoaStavby.cz Podkroví Dům Klentnice

 

časopis DŘEVOstavby 2-24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Autor článku: DANA JAKEŠOVÁ pro časopis DŘEVO&stavby

DaS 2-2024
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop