Dveře i posuvné systémy Schüco s nulovými zapuštěnými prahy spojí prostory bezbariérově

Dveře i posuvné systémy Schüco s nulovými zapuštěnými prahy spojí prostory bezbariérově

Komerční sdělení | Pátek, 14. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dveře a posuvné i okenní systémy obvykle prostory předělují. Pokud je však otevřete, měly by sousední místnosti nebo interiér s exteriérem propojit plynule, pohodlně, hladce, prostě bez překážek. Taková bezbariérová řešení poskytují plastové i hliníkové systémy oken, dveří a posuvů Schüco, konstruované s nulovými, zapuštěnými prahy.


Pohodlné bydlení bez překážek pro každého

Pro bytovou výstavbu u nás platí, že dvě na sebe přímo navazující plochy, pokud mezeru nemá překlenovat přechodová lišta či práh, by se výškově měly lišit pouze o dva milimetry. Vychází to z normy ČSN, která připouští maximální odchylku v rovinnosti podlahy 2 mm na délce 2 metrů. Pokud je propojení dvou ploch řešeno přechodovou lištou nebo prahem, je povolen výškový rozdíl mezi pochozími plochami 2 cm.

Plastové i hliníkové systémy oken, dveří a posuvů Schüco s nulovými, zapuštěnými prahy z tohoto pohledu představují ideální bezbariérová řešení, která lze použít k vytvoření přechodů bez prahů v celém domě a zajistit tak bezbariérový a pohodlný domov pro všechny, včetně lidí s omezenou možností pohybu (třeba osoby na vozíku, lidé s holemi nebo jinými pomůckami pro chůzi, rodiče s dětským kočárkem či malým dítětem...).

Posuvný systém se zdvihem Schüco LivIngSlide zapuštěný práh_10

obr.: Díky zapuštěnému prahu nabízí posuvný systém se zdvihem Schüco LivIngSlide bezbariérový přístup pro všechny obyvatele. Foto: Schüco CZ

Posuvný systém se zdvihem Schüco LivIngSlide zapuštěný práh_11

Foto: Schüco CZ


Vchodové dveře by neměly být překážkou

Aby všichni obyvatelé mohli do objektů vstupovat snadno a samostatně, tak zejména vchodové dveře musí být navrženy tak, aby byly bezbariérové. Dveřní systém Schüco AD UP (Aluminium Door Universal Platform) splňuje požadavky pro bezbariérový přístup v obytných a komerčních budovách.

Princip konstrukce zapuštěného prahu, který lze použít u všech modelů této platformy, může usnadnit volný přístup do budov. Současně jsou splněny všechny obvyklé požadavky na dveře, jako je vodotěsnost a propustnost vzduchu.

Dveřní systém s bezbariérovým nulovým prahem nabízí také odolnost proti vloupání až do stupně RC 2. Doplňkový automatický bočně zavěšený pohon dveří vyrovnává ovládací síly a usnadňuje tak otevření, aniž by bylo nutné dveře ručně ovládat.

Nejen hliníkové dveřní systémy, ale i plastové systémy Schüco fungují s impozantním řešením v podobě bezbariérového zapuštěného prahu. Ten lze použít u všech jednokřídlých vchodových dveří systému Schüco LivIng, které se otevírají směrem dovnitř. Speciálně vyvinuté krycí lišty pro dveřní jednotky se zapuštěným prahem a automatické prahové těsnění zajišťují hladký přechod, odolnost a optimální těsnost dveří.

Dveřní systém Schüco AD UP zapuštěný práh_04

obr.: Dveřní systém Schüco AD UP (Aluminium Door Universal Platform) s bezbariérovým zapuštěným prahem zajišťuje snadný přístup a zároveň splňuje standardní požadavky na vchodové dveře, jako je vodotěsnost a propustnost vzduchu. Foto: Schüco CZ

Dveřní systém Schüco AD UP zapuštěný práh_05Schüco LivIng balkonové dveře_zapuštěný práh_03


I přístup na balkon nebo terasu by měl být bezpečný

Přístup na balkon nebo terasu může snadno znamenat nebezpečí zakopnutí a pro vozíčkáře dokonce opravdovou překážku. Bezbariérové balkonové a terasové dveře systému Schüco AWS (Aluminium Window System) byly vyvinuty tak, aby splňovaly všechny požadavky na pohodlí a design.

Mohou být vybaveny zapuštěným prahem, který umožňuje přechod mezi vnitřním a venkovním prostorem bez rizika zakopnutí. Těsnění prahu se zpožděným hydraulickým spouštěním zajišťuje snadné zavírání a kování Schüco v rámu křídla ulehčuje ruční ovládání.

Následující systémy lze navrhnout se zapuštěnými prahy: konstrukce hliníkových oken a balkonových dveří Schüco AWS 70.HI, AWS 75.SI+ a AWS 90 SI+ (stavební hloubka 70, 75 a 90 mm) a plastové balkonové dveře z produktové řady Schüco LivIng a Schüco LivIng Alu Inside.

Okenní systém Schüco AWS_zapuštěný práh_01

obr.: Bezbariérové balkonové a terasové dveře Schüco AWS (Aluminium Window System) jsou vybaveny zapuštěným prahem, který umožňuje přechod mezi vnitřním a venkovním prostorem bez rizika zakopnutí. Foto: Schüco CZ

Okenní systém Schüco AWS_zapuštěný práh_02Dveřní systém Schüco LivIng  zapuštěný práh_06


I posuvné systémy jsou vybaveny zapuštěnými prahy

Kromě oken a dveří musejí i posuvné systémy splňovat určité požadavky, aby je mohli snadno používat všichni obyvatelé bez ohledu na to, zda mají problémy s pohyblivostí či nikoli. Zapuštěné prahy jsou proto i zde nezbytné.

Hliníkové posuvné systémy se zdvihem Schüco ASE 60 (stavební hloubka 60 mm) a ASE 80.HI (vysoká izolační schopnost, stavební hloubka 80 mm) a dále i plastový posuvný systém se zdvihem Schüco LivIngSlide PVC-U tyto požadavky splňují.

Zejména bezbariérový zapuštěný práh pak poskytuje pohodlný rovný přechod mezi vnitřním a vnějším prostorem. S bezbariérovým prahem u hliníkových a plastových posuvných systémů se zdvihem lze snadno kombinovat další standardní požadavky, jako je účinná tepelná izolace a odolnost proti vloupání na úrovni RC 2.

Posuvný systém Schüco ASE 60 nulový práh_08

obr.: Díky bezprahovému přechodu u posuvného systému Schüco ASE 60 může jít každý obyvatel ven na svou terasu nebo balkon zcela samostatně. Foto: Schüco CZ

Posuvný systém Schüco ASE 80.HI nulový práh_09

obr.: S bezbariérovým prahem u posuvných systémů Schüco ASE 80.HI lze kombinovat další standardní požadavky, jako je účinná tepelná izolace a odolnost proti vloupání na úrovni RC 2. Foto: Schüco CZ

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop