Čeho se držet při výběru oken? Třídy profilů to nejsou!

Čeho se držet při výběru oken? Třídy profilů to nejsou!

Komerční sdělení | Čtvrtek, 06. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Proč zrovna my jsme béčko? Zní mi v uších klasik. Je to přece jedno, která skupina bude v áčku a která v béčku. Tak kdo tedy bude „béčko"? Přesně stejná situace nastává při třídění okenních profilů do tříd „A" nebo „B". Posuzovat kvalitu okna podle těchto tříd je naprosto irelevantní a vytrženo z kontextu. To je dobré mít na paměti, pokud se s tímto argumentem někdy setkáte. Zmíněné třídy, které udává norma EN 12608, pouze rozdělují okenní profily do několika kategorií podle tloušťky stěny. Ale to vůbec nevypovídá o tom, co okno umí a jak je kvalitní, čili tato norma neřeší provozní vlastnosti. To řeší úplně jiná norma.


Proč vlastně tahle diskuze o oknech vznikla?

Jednoduše. Před třiceti lety byla situace zcela jiná a tloušťka hrála u tehdy úzkých profilů (60 mm) a menšího počtu komor významnější roli než dnes. Technicky vzato jde o to, aby svar v rohu okna vydržel určité namáhání. To ovlivňuje jednak velikost styčných ploch, která je v dnešní době díky většímu počtu komor a větší velikosti profilu (např. 80 mm u SYNEGA nebo 86 mm u GENEO) mnohem větší, než kdysi, a jednak výrobní receptura plastu.

Což je přísně střežené rodinné stříbro každého z výrobců, které zásadním způsobem ovlivňuje chování profilu při mechanickém namáhání a při změně teplot, nebo jeho vlastnosti z hlediska dlouhodobého působení UV-záření. Z toho vyplývá, že tloušťka stěn profilu není v dnešní době rozhodující. Je to stejné, jako když byste chtěli posuzovat, zda lépe pojede auto s karosérii vyrobenou z 2 mm plechu nebo 3 mm plechu.

Rehau Motiv_Bad_Familie

Foto: REHAU s.r.o.


Pro doplnění o okenních profilů

Pevnost svarů okenních profilů je u solidních výrobců pravidelně kontrolována pomocí destruktivní zkoušky svařených okenních vzorků, při které se zaznamenává síla v okamžiku jejich rozlomení. Minimální požadovaná síla, kterou vzorek musí splnit, se určuje výpočtem pro každý konkrétní profil.

U kvalitních okenních profilů se vždy jedná o sílu v řádu několika tisíc N, což představuje zatížení několik stovek kg. Kdo by ale v praxi pověsil na okno z nějakého důvodu několik metrických centů? Rezerva mezi požadovanou a skutečně naměřenou hodnotou navíc bývá v průměru 30 % k dobru, tedy směrem k vyšší bezpečnosti.

Pokud se v praxi stane, že okno ve svaru skutečně praskne, na vině je vždy chyba vzniklá při výrobě – například špatně nastavené strojní vybavení, nebo chybně provedený výrobní postup. Čili roli hraje lidský faktor a nikoliv tloušťka stěny profilu.

okno-GENEO RAU-FIPRO X

Foto: REHAU s.r.o.


Jak tedy posuzovat a vybírat okna do domu?

Jednoznačným kritériem kvality oken je česká technická norma ČSN EN 14351-1+A2, která definuje soubor požadovaných vlastností, které musí být splněny. Například odolnost zatížení větrem, vodotěsnost, mechanická pevnost, životnost opakovaného otevírání a zavírání, odolnost proti vloupání atd.

Pro běžného investora bude asi důležitější posoudit výrobce i z jiného úhlu pohledu. Například z pohledu tradice, garancí, historie značky, technického vývoje, nebo predikovaných vlastností okna jako celku, včetně tepelně-izolačních vlastností, hlukového útlumu, udávané bezpečnostní třídy a rozměrových možností apod.

Na závěr ještě jedno upozornění na mystifikaci spotřebitelů, které se týká tvrzení, že okna vyrobená z regenerovaného materiálu mají nižší pevnost, než okna z prvotní receptury. V dnešní době to již neplatí, je to dáno velmi vyspělou technologií třídění a opětovného zpracování použitých materiálů – díky celosvětovému trendu v této oblasti došlo k obrovskému pokroku. Kvalita takto recyklovaného PVC se řadí k nejlepším napříč průmyslem.

Více informací o kvalitě oken a technických možnostech→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop