HS portály a velkoformátové posuvné dveře v dřevostavbách nebo rekonstrukcích rodinných domů

HS portály a velkoformátové posuvné dveře v dřevostavbách nebo rekonstrukcích rodinných domů

Komerční sdělení | Úterý, 14. květen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Mít přístup z obývacího pokoje přímo na terasu širokými prosklenými dveřmi je snem nejednoho majitele domu. Dnes není problém si takové přání splnit u nové dřevostavby ani u rekonstrukce rodinného domu.

HS portál - zdvižně posuvné dveře

Velikost prosklených ploch se vývojem materiálů výrazně zvětšila, přičemž se rozšířila i nabídka konstrukcí a způsob otvírání. Kdysi používané balkonové dveře či novější varianta tzv. PSK dveří je v současné době častěji nahrazována zdvižně posuvnými dveřmi neboli HS portálem.

Přednosti HS portálu

Výhodou HS portálu je jeho relativně subtilní, a tudíž elegantní konstrukce, která uživateli nabízí:

  • jednoduché otvírání,
  • velkorysý průchozí prostor,
  • možnost aretace v jakékoliv poloze odsunutého křídla,
  • případně bezbariérový přístup či dokonce
  • ovládání pomocí elektropohonu.

hs-portal-velkoformatove-posuvne-dvere-interier-2

Co je dobré u systému HS portálu promyslet?

Pokud máte jasno v tom, že posuvný systém - HS portál - opravdu chcete, a hodláte investovat do jeho pořízení, nebo do rekonstrukce a výměny stávajícího okenního systému, pak je potřeba se zamyslet nad dalšími hledisky.

1. Velikost a design HS portálu

V prvé řadě promyslet velikost a design. Oba dva faktory by měly přihlížet k charakteru domu. Je pravda, že velikost posuvných elementů může být v současné době doslova extrémní, a nemusíte zrovna pomýšlet na hliník, který je cenově náročný.

Rozumnou alternativou je kompozitní materiál RAU-FIPRO od firmy REHAU. Je to materiál vyráběný na bázi PVC a skelných vláken, které mu propůjčují tolik potřebnou tvarovou stabilitu, tuhost a pevnost v ohybu.

Tyto HS portály jsou nabízeny ve velkém množství designů (přes 400 možností) včetně žádaných antracitových a šedých odstínů. Stále populární jsou i v moderní architektuře dřevodekory, které propůjčují profilům až neuvěřitelně hodnověrný vzhled dřeva s výraznou povrchovou strukturou.

hs-portal-velkoformatove-posuvne-dvere-interier

Příkladem je nová ražba WOODEC, která je perfektní na pohled i na dotek, a díky životnosti, barevné stálosti a odolnosti vůči slunečnímu záření lze říci, že v mnohém předčí originální materiál (dřevo).

Kdo ovšem touží mít okenní systém s hliníkovým vzhledem, ale upřednostňuje plastový profil, může jej doplnit hlinkovými obložkami, které navenek působí zcela autenticky jako standardní hliníková konstrukce.

2. Váha HS porálu - snadné otevírání

Přestože RAU-FIPRO (ve své již druhé generaci) umožňuje neuvěřitelné rozměry (výška 2,7 m a šířka 10 m), je dobré zvážit velikost elementů i podle váhy.

Výběr systému by měl respektovat snadnou obsluhu a jednoduchý odsun křídla, který by mělo bez větších problémů zvládnout i malé dítě. HS portál může být sice vybaven elektropohonem, který komfortně zvládne ovládání i hodně těžkých elementů (řádově stovky kg), ale při otevírání je samozřejmě pomalejší, což může být na obtíž.

hs-portal-velkoformatove-posuvne-dvere-interier-3

3. Tepelně izolační a hlukové vlastnosti HS portálu

U všech systémů REHAU budete spokojeni také v otázce tepelněizolačních vlastností a hlukového útlumu, pokud jej budete mít v hledáčku nezbytných požadavků. Díky vynikajícím hodnotám Uw mají HS portály REHAU i certifikaci pro použití v nízkoenergetických a pasivních domech.

hs-portal-velkoformatove-posuvne-dvere-interier-4

4. Bezpečnost HS portálu

Důležitou roli by měla hrát bezpečnost, protože zloději ve snaze proniknout do interiéru obvykle nerozbijí sklo, ale vypáčí rám. Systém z materiálu RAU-FIPRO splňuje bezpečnostní třídu RC2, respektive RC3 (záleží také na typu skla a kvalitě kování).

hs-portal-detail-profilu-ramu

5. Varianty otvírání HS portálu

Jestliže je vše výše uvedené jasné, stačí si dle velikosti vybrat některou z možných variant otvírání.

hs-portal-zpusoby-otvirani

Další informace včetně doporučených realizačních firem najdete na www.rehau.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop