Znovuobjevená okna pro moderní dřevostavby

Znovuobjevená okna pro moderní dřevostavby

Komerční sdělení | Úterý, 05. březen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Společným prvkem současné architektury jsou velké prosklené plochy. Důvod je zřejmý. Potřeba více světla a intenzivnějšího pocitu spojení s okolím. Používají se nejen u okenních křídel a dveří, ale také u velmi populárních HS portálů. Své místo mají jak u nových domů, tak v rekonstrukcích starších staveb.

Před deseti lety se na trhu objevil kompozitní materiál na bázi PVC a skelných vláken RAU-FIPRO® od společnosti REHAU, který znamenal zásadní zlom v navrhování okenních systémů.

Tento materiál eliminoval všechny neduhy velkých formátů a umožnil vyrábět okna či dveře v rozměrech, které byly možné jen u hliníkových profilů. Navíc do určitých rozměrů nebylo nutné používat ocelové výztuhy, což vedlo k vylepšení součinitele prostupu tepla a ke snížení hmotnosti okna.

Nová generace: RAU-FIPRO X

REHAU nyní představuje novou generaci kompozitního materiálu RAU-FIPRO X, která posunuje možnosti architektury o další kus dál, tedy hlavně do šířky a výšky.

nová generace kompozitního materiálu rau-fipro-x

Výrazně větší stabilita a tvarová stálost velkých formátů

Materiál RAU-FIPRO X má mnohem vyšší podíl skelných vláken (o 53,8 % více), než tomu bylo dříve. Výsledkem je výrazně větší stabilita a tvarová stálost velkých formátů. Nízká hmotnost okenních prvků díky absenci ocelové výztuhy usnadňuje manipulaci a následnou instalaci.

Přitom však zůstaly zachovány všechny pozitiva první generace GENEO oken, to znamená:

  • výborné tepelněizolační vlastnosti a
  • vynikající hlukový útlum (do 47 dB).

Důležitý je rovněž faktor bezpečnosti, neboť okna GENEO jsou odolnější proti vloupání.

okenni-a-dverni-systemy-rehau-material-rau-fipro-x-hlavni-hodnoty

Rozměrový růst

To hlavní se však odehrálo v rozměrovém růstu.

  • Nevyztužené křídlo v bílé barvě může být s kompozitním materiálem RAU-FIPRO X navrženo až do výšky 2,4 m a šířky 1,45 m.
  • Naopak u vyztuženého profilu v bílém provedení narostla výška až na 2,8 m a šířka na 1,6 m.

Jestliže budete požadovat jiné barevné provedení, pak se v případě lepeného skla „musíte smířit" s výškou 2,5 m a šířkou 1,5 m! Křídlo z tohoto materiálu unese sklo o hmotnosti až 100 kg.

Plastová okna jsou velmi oblíbená hlavně pro svou dlouhodobě snadnou údržbu. Z pohledu široké škály dekorů KALEIDO COLOR (od fólie, přes barvu až po imitace hliníku a dřeva) je stupnice jejich použití z architektonického hlediska bezkonkurenčně nejširší.

okenni-a-dverni-systemy-rehau-material-rau-fipro-x-interier-loznice-vyhled-do-zahrady

Vylepšená tuhost a odolnost proti ohybu

Díky inovaci kompozitního materiálu RAU-FIPRO X má teď okenní systém GENEO vylepšenou tuhost i větší odolnost proti ohybu, což je, vzhledem ke stále častějšímu používání tmavých dekorů, velmi důležitý aspekt především v létě, kdy se okenní profily zahřívají i na velmi vysoké teploty.

okenni-a-dverni-systemy-rehau-material-rau-fipro-x-exterier-velke-prosklene-plochy-tmavy-dekor

Více informací na www.rehau.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop