Tisk
Okna a dveře mohou mít duši stromů

Okna a dveře mohou mít duši stromů

Redakce | Pondělí, 07. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Pro toho, kdo miluje přírodní materiály, je volba dřevěných oken a dveří přirozeným vyplynutím věcí, nad kterými není třeba dlouze přemýšlet. Krásné na dřevě je to, že každý strom je jiný, a tak ani žádná dvě dřevěná okna nemohou být úplně stejná. Liší se barvou, texturou, vůní a také životem, který se nesmazatelně vepsal do spleti odstínů různých křivek a suků. Okna a dveře pak nesou stejně jako dřevostavba svůj vlastní originální příběh, který jen tak nezevšední.

Kresba a barva běžně používaného smrkového dřeva je známá snad každému, a to i přesto, že se ve velkém množství případů skrývá pod vrstvou barev, mořidel a laků. To je velká škoda. Kdo je připraven vzhled dřeva neupravovat, může objevit nečekané možnosti barev a textur, které malovala sama příroda.

„Okna a dveře dotvářejí výraz domu a nejinak je tomu i v interiéru. Když od zákazníka zazní přání z venkovní strany okna orámovat červeně a v interiéru nechat dřevinu v jejím co nepřirozenějším vzhledu, lze tento požadavek splnit. Modelové řady Inspiro, Progression nebo dřevohliníková provedení k volbě zajímavé interiérové dřeviny samy vybízejí," říká Zora Stupňánková ze společnosti Slavona.

Bez názvu-1Ušlechtilé dřevo listnáčů

V interiéru dřevostavby si nemusíte lámat hlavu s odolností dřeva proti rozmarům počasí. O to více lze mysl směrovat na výběr barvy a kresby osobitých druhů dřevin. Aby to však nebylo příliš jednoduché, u jednotlivých dřevin lze vybírat z více textur, záleží na charakteru podélného řezu. Ten může být buď radiální, nebo tangenciální. K výrobě oken ze smrku nebo modřínu se využívá výhradně radiálního řezu. Tangenciálně vedené řezy nejsou z hlediska vlastností vhodné a mohlo by docházet k odlupování vrstev. Zdobnější tangenciální kresba je však možná při volbě dřeva listnatých stromů. Spleť křivek s jejich barevností nejvíce vynikne na větší ploše dveří.

"Dub, jasan, ořech, třešeň představují jen krátký výčet možných listnatých dřevin, které si může zákazník pro okna a dveře do interiéru vybrat. Povrch není třeba lakovat. K zachování přírodního charakteru stačí dřevo ošetřit olejováním. Pro větší zvýraznění kresby dřeva doporučujeme kartáčování," říká Zora Stupňánková.

IMG 9011_orez_pozadi_3prac1mStoletý dub

Každé odvětví má své měnící se trendy a pak klasiku, se kterou čas nic nezmůže. Tvrdé, pevné a houževnaté dřevo krále listnatých stromů je jedním z nejodolnějších a díky vysokému obsahu tříslovin je naší nejtrvanlivější dřevinou. S těžkým dubovým nábytkem jen tak něco nepohne a na parketách z dubu protančily své střevíce celé generace. Fládrovaná kresba s elipsovitými, zvlněnými liniemi je hrubší, přesto díky své barevnosti a rovnoměrně rozprostřenému hnědému odstínu po řezu nestrhává pozornost. Na radiálním řezu lze vidět takzvaná zrcátka. Dřevo dubu svou barevností a texturou v kombinaci s kamenem nebo betonem podtrhuje surový přírodní vzhled interiéru, příjemně vyznívá ve spojení s hladkými bílými plochami.

sestava INSPIRO_Blue-LINE_Slavona_int_open_tresenSladká třešeň

Červenou barvou upoutá třešňové dřevo. Počítejte, že jak dřevo zraje, mění svou barvuz červenohnědé na červenou a tmavne. Kresba je jemná s pravidelnou texturou. Povrch charakterizuje mírný hedvábný lesk, proto jako ostatní ovocné dřeviny nejvíce vynikne ve své přirozené kráse. Dřevo je vyhledávané pro výrobu nábytku.

orech okno_PRG_klika_ENTEROZemitý ořešák

Tmavohnědé dřevo může přecházet až do tmavě čokoládových odstínů, které okno výrazně orámují. Zopakovat ho lze i na podlaze, kterou uzemní, a světlejší nábytek se od ní pěkně odpíchne. Na výrazné textuře hrubšího charakteru se střídají tmavší a světlejší pruhy. Dřevo je tvrdé, pevné a poměrně trvanlivé. Tmavá barva působí důstojně a reprezentativně, proto bývá ořechové dřevo často k vidění v bankách nebo na úřadech. 

Vchod dvere_Slavona_INSPIRO_TREND_NATURE_jasan_interDekorativní jasan

Barevně kontrastnější kresbou vyniká jasan. Letokruhy vytvářejí na tangenciálním řezu velmi dekorativní kresbu a barvy často přecházejí od krémově bílých odstínu, přes světle hnědé a až po výrazně hnědá zabarvení. Vyhledávaná zdobnější vlnitá nebo květovaná kresba se uplatní nejvíce na větších plochách. Dřevo je pevné, tvrdé, houževnaté a z našich dřevin nejpružnější. Když zavzpomínáte na hodiny tělocviku, vyrobeno z něj bylo pravděpodobně tělocvičné nářadí, hokejky či sáně. Na starším nábytku z jasanu lze vypozorovat zlatavý lesk. Světlejší odstíny jasanového dřeva okna opticky rozšíří.

Foto Slavona

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop