Tisk
Výběr kvalitních a bezpečných garážových vrat jednoduše ve 2 krocích

Výběr kvalitních a bezpečných garážových vrat jednoduše ve 2 krocích

Administrator | Úterý, 20. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Výběr správných garážových vrat není úplně jednoduchý. Existuje několik různých typů a na trhu se vyskytuje mnoho firem, které vrata vyrábí. Některá jsou kvalitnější, jiná o poznání méně. Jak poznat ta skutečně kvalitní garážová vrata? A na jaké bezpečnostní prvky se zaměřit? Na to se podíváme v tomto článku, který by vám měl pomoci při výběru nových vrat do garáže.

 

1. Nejdříve zvolte typ vrat

Prvním krokem je zvolení konkrétního typu vrat. Garážová vrata se liší v mnoha věcech a od tohoto výběru se následně budou odvíjet i parametry, které je nutné sledovat. Všechna vrata by měla být maximálně bezpečná, ale každý z typů má zcela jiné prvky, které to zajišťují.

Sekční garážová vrata

Jedná se o nejpoužívanější typ garážových vrat v dnešní době. Vrata fungují na principu, kdy při otevírání vyjíždějí po kolejnicích na strop. Jedná se tak o velmi prostorově nenáročné řešení, které se snadno instaluje i udržuje. Je to ale bezpečné? Ano, pokud je u vrat dodrženo několik zásadních bezpečnostních parametrů. Kolejnice musí být zabezpečené proti vypáčení a vrata v nich musí sedět s naprostou pevností. Vrata by měla mít i senzorický prvek, který bude bránit přiskřípnutí lidí, předmětů nebo zvířat během zavírání. Stejně tak, jako celé provedení vrat musí být z kvalitního a pevného materiálu odolného proti poškození nebo případné korozi.

107 gv_design_posuvky

 

Posuvná vrata

Posuvná garážová vrata se hodí zejména v případě, že často potřebujete nechat otevřenou garáž jenom z poloviny. Díky posunu do stran ke stěně tak můžete vrata otevřít pouze z části a nemusíte otevírat naprosto celou garáž, aby všichni viděli, co máte uvnitř. Při správném zakomponování se opět jedná o prostorově nenáročný systém se snadným ovládáním. Oproti klasickým sekčním vratům mohou posuvná vrata vykazovat o něco delší životnost díky menšímu namáhání lamel. Co se týká bezpečnosti, opět platí, že by měla pevně sedět v kolejnicích. Klíčová je i správná instalace, ale vzhledem k tomu, že se tato garážová vrata instalují většinou na míru by s tím neměl být problém. Odlišná konstrukce také nabízí i zcela jiné designové provedení, než u jiných typů vrat.

Rolovací vrata

Jsou velmi tichá a opět prostorově nenáročná. Vrata se rolují směrem nahoru do modulu, kde se skládají. Tento modul se dá umístit na libovolnou stranu garáže většinou dle preferencí zákazníka a s ohledem na estetický dojem. Kvalitní provedení z odolného materiálu a správně provedená instalace opět zajišťují požadovanou bezpečnost. Je nutné, aby rolovací garážová vrata měla protipádovou brzdu, která zabrání jejich prudkému zavření a poškození. Montáž je velmi jednoduchá a prostorové využití spolu s vhodnou bezpečností dělají z rolovacích vrat vhodné řešení tam, kde máte málo prostoru nebo v případě, že instalace jiných vrat by byla značně problematická.

2. Nákup vrat aneb Kde vhodná vrata pořídit?

Protože pro zajištění maximální funkčnosti, bezpečnosti a při řešení drobných problémů s netypickými konstrukcemi domů a garáží, je velmi důležitá komunikace a osobní přístup, je dobré zvolit českého výrobce garážových vrat. I samotný výběr garážových vrat je složitý a proto se budou hodit rady odborníku. Menší české firmy nabízí garážová vrata ve srovnatelné kvalitě jako velcí zahraniční výrobci. A navíc nabízí právě osobní přístup a snadné řešení vrat na míru, což je opravdu důležité. Rozdíl může být samozřejmě i v ceně a rychlosti dodání, kdy většinou česká garážová vrata budete mít namontována o něco rychleji než při objednávce jinde. Při výběru výrobce garážových vrat i ověřte, zda mají nabízená vrata potřebné certifikáty. Dobré se podívat se i po zkušenostech jiných zákazníků, díky kterým se dozvíte jak rychlá je instalace nebo jak probíhá případné řešení problémů.

Vaše komentáře (25)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop