Tisk
Příběh dřevěného okna

Příběh dřevěného okna

Lucie Němcová | Pondělí, 07. říjen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Okno jako hotový produkt pro nás není ničím neobvyklým. Jak ale takové okno vzniká, nám zůstává skryto. Pod pokličku celého procesu jsme nakoukli u našich polských sousedů v rámci programu svazu výrobců, dodavatelů a distributorů "POLSKA DOORS AND WINDOWS". Ti nás provedli několika výrobnami - od těch přírodních po ty velké mezinárodní. Nebylo překvapením, že i taková výrobní hala provoněná dřevem působí velmi příjemně.

07 20130515 102958Kvalitní vstupní materiál je naprostým základem pro dobrý výsledný produkt. Nejčastěji využívanými druhy dřeva jsou v Polsku borovice a exotické meranti z Indonésie, Malajsie nebo Filipín, které je známé svými skvělými izolačními vlastnostmi. V našich končinách je pro výrobu oken používán také smrk nebo modřín.

Okenní rám

01 20130515 12320102 20130515 123246Rám dřevěného okna se skládá z hranolů lepených ze tří nebo čtyř lamel. První fází výroby okna je příprava lamel řezáním a hoblováním, které je s ohledem na zachování rovnoměrnosti a přesnosti prováděno pomocí speciálních obráběcích strojů. Následuje velmi precizní strojní opracování do finálního tvaru profilu. Důležitou součástí obou těchto procesů je důkladný odvod prachu z výrobních prostor, o které se stará výkonné odsávání. Neméně podstatnou součástí je i stropní topení zajišťující vhodné konstantní klima. Poté je připravován kompletní profil okna, jednotlivé komponenty jsou lepeny k sobě pomocí sofistikovaných lisů, které brání zdeformování rámu.

04 20130515 12263005 20130515 123053









Povrchová úprava

09 20130515 12380711 20130515 124009Jakmile je proces kompletace rámu u konce, přichází na řadu povrchová úprava – máčení, impregnace a vysokotlaké stříkání. Tímto způsobem docílíme kvalitního povrchu s dlouhou životností. Impregnace zajistí ochranu před vlhkostí, dřevokazným hmyzem, houbami i plísněmi a finální nástřik na bázi polymerních akrylátových pryskyřic dodá odolnost proti mechanickému poškození, povětrnostním vlivům a UV záření. Proces není vhodné uspěchat, dobré zaschnutí je základem úspěchu. Okna jsou ponechána na pojezdové dráze s háky po dobu nutnou pro dokonalé vyschnutí povrchu.

Kompletace

Závěrečnou fází výroby okna je zkompletování – montáž celoobvodového kování, aplikace těsnění, zasklívacích lišt a samotné zasklívání. Poté výrobek prochází výstupní kontrolou kvality a je připraven k expedici. Důkladně zabalen a zajištěn proti poškození je doručen vstříc zákazníkovi. Celý proces výroby okna zabere zhruba tři týdny.

10 P515065708 P5150641

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop