Tisk
Solární Trombeho stěna Vám pomůže vytápět dům

Solární Trombeho stěna Vám pomůže vytápět dům

Petr Houška | Čtvrtek, 22. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud se rozhodneme pro vybudování nové dřevostavby, je potřeba ve fázi projektu uvažovat o způsobu vytápění – správným návrhem ušetříme nemalé finance.

Nejjednodušším řešením je slunce - svítí zdarma a bylo by hříchem nevyužívat jeho nezměrné energie. Za předpokladu vhodné orientace můžeme stavbu vytápět velkými okny či akumulační TROMBEHO STĚNOU.

Trombeho stěna – v čem je podstata?

trombe multiwallsystem.comTrombeho stěna je velmi jednoduchá a nenákladná...
Umisťuje se většinou na jižní stěnu (případné zakřivení je na místě, a to z důvodu zachycení více paprsků při pohybu slunce od východu na západ). Jedná se o stěnu vystavěnou z vysoce akumulačních materiálů (kámen, plné pálené cihly, beton, vápenopískové cihly, atd.) a opatřenou tmavým nátěrem, který lépe přitahuje sluneční paprsky. Před stěnou musí být instalována skleněná stěna. Vzdálenost skla od stěny může být různá– většinou však o cca 10 cm. Ve vzniklém prostoru mezi sklem a stěnou je velké množství vzduchu, který využijeme pro teplovzdušné ohřívání stavby. trombe envicPrincip je jednoduchý - slunce rychle ohřívá vzduch v mezeře. Ve spodní a horní části stěny musí být vždy minimálně jeden otvor. Jak je obecně známo, teplý vzduch vždy proudí tam, kde je chladněji. Mezi Trombeho stěnou a interiérem tak vzniká uzavřený oběh, kde teplý vzduch proudí horním otvorem do interiéru a spodním se ochlazený vrací zpět do mezery k novému ohřátí.

Funkce Trombeho stěny od podzimu do jara

trombe podzi-jaroV tomto období, v případě svitu slunce, je naplno využíváno její funkce. Ta nespočívá pouze v dodávání teplého vzduchu z mezery do interiéru, ale také dodávání tepla sáláním z akumulační stěny. Pokud je však venkovní teplota nízká a slunce nesvítí, tak může stěna přispívat k tepelným ztrátám stavby. Tomu lze zamezit využitím dvojitého zasklení. Tím se však zvyšuje cena a mírně zhoršuje účinnost stěny. Stěna musí mít otvory opatřené buď manuální nebo lehkou záklapkou (lehká je ovládána tokem vzduchu).

Funkce Trombeho stěny v letních měsících

trombe létoV horkých letních dnech by se mohla stavba díky Trombeho stěně přehřívat, proto je nutné pevně uzavřít horní klapku v akumulační stěně a otevřít klapku v prosklené – nežádoucí teplý vzduch odejde z mezery ven. Stěnu můžeme využít i pro ochlazování stavby - spodní klapka v akumulační stěně se otevře a zároveň s ní jiný otvor, například světlík. Stěna tak dokáže nenuceně ventilovat vzduch v interiéru.

Výhody Trombeho stěny

  • V základním řešení je výhodou obvykle jednoduchost provedení a nízká cena.
  • Vyšší účinnost přeměny a využití sluneční energie než například u solárních kolektorů. Je zde využito přímé přeměny slunečního záření na teplo a jeho využití bez dalších mezistupňů, které snižují účinnost.
  • Nižší tepelné ztráty stěnou než u stejně velkých prosklených jižních fasád (za předpokladu použití stejně kvalitního zasklení).
  • Zajímavý architektonický prvek, vyjadřující snahu majitele domu o co nejefektivnější využití všech dostupných energií

Z historie ...

Patent na tento způsob ohřevu domu pochází u z roku 1881 od Edwarda Morseho, ale využití zpopularizoval až francouzský inženýr Felix Trombe, který také v roce 1964 s architektem Jacquesem Michelem postavil ve francouzském Odeillo solární pec.

Podklady pro návrh Trombeho stěny

trombe personal.psu.eduVýpočetní metody pro výpočet tepelných ztrát a solárních zisků Trombeho stěny jsou uvedeny v normě ČSN EN 832 (73 0564) - Tepelné chování budov. Výpočet dle této normy je obsažen například v programu Energie od firmy Svoboda Software. Program obsahuje výpočtové pomůcky pro stanovení vstupních parametrů Trombeho stěny.

Výzkumy v oblasti Trombeho stěn se mimo jiné zabývá též National Renewable Energy Laboratory (NREL) - http://www.nrel.gov/buildings. Řada publikací je dostupná z této internetové adresy v sekci „Publications".

Zdroj informací/část textu:http://www.envic-sdruzeni.cz

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop