Tisk
Dřevěná okna pro dřevostavby: <small>opět lepší vlastnosti</small>

Dřevěná okna pro dřevostavby: opět lepší vlastnosti

Ondřej Zaorálek | Čtvrtek, 05. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

 První eurookna se na našem trhu objevila před dvaceti lety. Za tuto dobu již zaznamenala značný vývoj. Původní provedení eurooken s izolačním dvojsklem už dnes nevyhovuje požadavkům na tepelnou izolaci. Další nevýhodou je kondenzace vlhkosti, ke které na dvojsklech dochází.

Porovnáváme tři typy oken

Z pohledu zákazníka má optimální profil dřevěných oken s izolačním trojsklem tloušťku 92 milimetrů. Slavona Slavonice se zaměřila na porovnání tří typů těchto oken: klasického eurookna IV92 s velkoobjemovou thermo okapnicí, dřevěného eurookna SC (Solid Comfort) 92 bez zafrézované okapnice a jeho inovované verze SC92-CF.

 

IV92 versus SC92: zlepšení izolační funkce

rez_sc92_s_popisem1Rozdíl mezi oknem SC92 a eurooknem IV92 spočívá především v řešení okapnice. Okno SC92 totiž nemá zafrézovanou rámovou okapnici. V místě funkční spáry je dřevěný profil shodný s dřevěným profilem v ostění, proto je funkční spára krytá větším množstvím hmoty. Zlepšují se tak tepelně izolační vlastnosti rámu, součinitel prostupu tepla rámu okna u parapetu se tímto opatřením zlepší dle výpočtových modelů o 6,7 %.

 

 

Inovovaná verze okna SC92

SC92SC92-CFDalší inovací je zateplení spodní části rámu okna SC92-CF izolační hmotou Compacfoam (CF). Tato termoplastická hmota odpovídá svým chemickým složením pěnovému polystyrenu. Materiál je však tuhý, má vynikající mechanické, ale i tepelně izolační vlastnosti (tepelná vodivost 0,04 W/m2K). Na povrchu eurookna, v kritické oblasti u parapetu v interiéru, je tak dosahováno mnohem příznivějších povrchových teplot.

 

Zlepšení povrchové teploty

Při zabudování okna SC92-CF do konstrukce neklesají povrchové teploty na jeho rámu podle výpočtového modelu pod 15,25 °C. To je výrazné zlepšení oproti oknu SC92. V tomto případě je povrchová teplota 14,38 °C. Výpočty platí pro teplotu interiéru 21 °C a teplotu exteriéru − 15 °C. Kritická teplota pro kondenzaci vody na povrchu při teplotě vnitřního vzduchu 21 °C a relativní vlhkosti vzduchu v interiéru 55 % je v tomto případě 11,6 °C. Rezerva, která zbývá do kondenzace vzduchu, je v obou případech dostatečná: nehrozí tedy vznik plísní na povrchu v interiéru.

 

Porovnání tří profilů

porovnani_teplotnich_poli_vZ hlediska rozložení hustoty tepelných toků jsou důležité především oblasti kolem funkční spáry a spodní části okna. Když porovnáme jednotlivé výstupy, vidíme, že hustota tepelného toku je v prvním zkoumaném případě v oblasti funkční spáry a v oblasti spodní části rámu okna největší. Na obrázcích si můžeme všimnout, že čím je tmavší barva, tím je větší tepelný tok a více tepla uniká. Přímo u okapnice zapuštěné do rámu okna je také vidět zvýšená hustota tepelného toku.

Ve druhém případě, tedy u okna SC92, dochází ke zlepšení právě v oblasti funkční spáry. U posledního okna (SC92-CF) je vyřešeno kritické místo, ve kterém dochází k zúžení profilu rámu okna ve spodní části kvůli venkovnímu parapetu. Po přidání izolace je hustota tepelného toku v této oblasti výrazně snížena. Uniká proto méně tepla.

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop