Tisk
Investice do vhodného zasklení se vyplatí

Investice do vhodného zasklení se vyplatí

Komerční sdělení | Pátek, 26. červenec 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Věnovat pozornost správnému výběru skla má své výhody. Důležité je zajistit vysokou úroveň izolačních vlastností oken a umožnit dostatečný průchod sluneční energie. Primární jsou zejména dvě hodnoty: součinitel prostupu tepla sklem a solární faktor. Neměli bychom ale zapomenout ani na akustiku, propustnost světla nebo bezpečnost.

V první řadě je třeba si uvědomit, že se jedná o stavební systém, ve kterém sklo sice hraje důležitou roli, ale jeho vlastnosti mohou být zcela znehodnoceny nesprávnou instalací do okenního rámu nebo do samotné výstavby. Rozhodně je dobré nechat si poradit od odborníků.

„V dnešní době je kladen důraz na úsporu energií. Při výběru skla je však potřeba zvážit i další faktory ovlivňující komfort bydlení," říká Roman Dufek, obchodně-technický zástupce z Glassolutions a dodává: „Je potřeba si položit otázku: Co od skla očekáváme? Chceme zabránit přehřívání interiéru, využít denní světlo, snížit hluk zvenčí, nebo potřebujeme odolné zasklení proti nárazu?"

Sklo snižuje náklady a zvyšuje komfort


Součinitel prostupu tepla sklem (Ug) určuje, jak dobře sklo izoluje. Nižší hodnota znamená menší tepelné ztráty. Díky rozdělení meziskelního prostoru na dvě komory u izolačních trojskel dosahuje hodnota (Ug) 0,5 až 0,6 W/m²K, což představuje téměř o polovinu vyšší úsporu energie než u dvojskel.

Některá protisluneční skla odrážejí až dvě třetiny tepelné sluneční energie a zamezují tak přehřátí interiéru. Současně do místnosti propustí dostatečné množství denního světla, zejména na jižní straně domu, případně na terase. V zimě naopak zabrání nežádoucím únikům tepla a šetří energii.

Investice do vhodného zasklení se vyplatí sklo Glassolutions_2

Zdroj: Glassolutions

Propustnost slunečního záření sklem určuje solární faktor (g). Při výběru je důležité vzít v úvahu orientaci oken. Na severní straně nehraje solární faktor příliš velkou roli. Na jižní, jihozápadní a západní straně jsou preferována okna s vysokým solárním faktorem, která zvyšují energetickou účinnost budovy. Vhodné je trojsklo s vyšším solárním faktorem, dosahující hodnoty až kolem 63 %. Tato skla je vhodné kombinovat s venkovním zastíněním v podobě markýz, clon, rolet nebo žaluzií.

„Propustnost světla souvisí s prostupem tepla. Denní světlo je klíčové pro pohodu uživatelů všech typů budov, současně ale sklo s vysokým prostupem světla může způsobit přehřívání interiéru," říká Jaroslav Kudýn, obchodně-technický zástupce z Glassolutions a dodává: „Světlo a teplo jsou dvě strany stejné mince. Správný poměr závisí i od očekávání zákazníka, protože jen ten ví, jak si každodenní život za sklem představuje."

Investice do vhodného zasklení se vyplatí sklo Glassolutions_3

Zdroj: Glassolutions

Zvukové vlastnosti prostoru


Zvuk se přenáší celou konstrukcí budovy, včetně skel. Akustické vlastnosti oken by měly být prioritou již při projektování, protože jejich podceněním můžeme výrazně snížit kvalitu vnitřních prostorů. Akustický návrh zasklení totiž mimo jiné definuje požadavek na stavební hloubku skla, což následně ovlivňuje i hloubku rámu okna. Pokud se tedy návrh podcení nebo se provádí dodatečně, může se stát, že na konkrétní sklo nezůstane dostatek místa.

U izolačního dvojskla nebo dnes již častěji používaného trojskla nezáleží jen na prostupu hluku, ale přidává se zde také rezonance. Plyn, kterým je izolační sklo plněné, přenáší v rámci určitých zvukových frekvencí řadu vibrací.

„Řešením je použití laminovaných skel se speciální akustickou PVB fólií. Ta tlumí hluk i vibrace a eliminuje problém kritických frekvencí. Tento typ protihlukového skla lze kombinovat s dalšími typy multifunkčních řešení. Laminované sklo s akustickou fólií se vyrábí na zakázku, dodatečná montáž na již používaná okna není možná," doplňuje Roman Dufek.

Jednoduše buďte v bezpečí


Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, a to platí i pro sklo. Nejběžnější bezpečnostní skla jsou dnes kalená a laminovaná. Kalené sklo se postupně zahřeje a prudce ochladí, čímž získá lepší vlastnosti a větší odolnost. Při rozbití se rozpadne na malé neostré části, které nikoho neporaní.

Laminované sklo je zase spojeno speciální fólií, které dává sklu pevnost a pružnost. Navíc zabrání rozpadnutí při případném prasknutí. Ochranu proti vloupání nám poskytne vrstvené bezpečnostní sklo, které v případě rozbití zůstane vcelku. Pokud se na bezpečnost myslí již při návrhu, lze sklo v oknech navrhnout komplexně tak, aby splnilo všechna očekávání zákazníka.

Investice do vhodného zasklení se vyplatí sklo Glassolutions_4

Zdroj: Glassolutions

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop