Kvalitní akustická izolace je klíčem ke komfortnímu bydlení

Kvalitní akustická izolace je klíčem ke komfortnímu bydlení

Komerční sdělení | Pondělí, 14. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Dlouhodobě zvýšený hluk nejenže znepříjemňuje bydlení, ale může mít také dopad na vaše zdraví. Hlučné prostředí přispívá k problémům, jako jsou špatný spánek, bolesti hlavy či nervozita, současně může zvyšovat míru stresu. Jak bojovat s nadměrným hlukem, způsobeným například hlasitými sousedy, a dosáhnout doma vysněného klidu, poradí Ing. arch. Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

Dobrá akustika je jedním z kritérií pro dosažení zdravého vnitřního prostředí, které přispívá nejen k lepšímu a zdravějšímu bydlení, ale i celkové pohodě. Dosáhnout cenného klidu ve svém domě či bytě můžete takzvanými předstěnami, které se vyrábějí z různých materiálů a lze je umístit před původní, klidně i starou nebo poškozenou zeď. Předstěna ji vyrovná, čímž esteticky vylepší prostor, při výběru správného materiálu ovšem poskytne i požadovanou akustickou izolaci.

„Sádrokarton nebo polystyren přímo upevněné na zeď stěnu sice vyrovnají, ale fungují jako vodič hluku. Pro dosažení akustického komfortu je proto ideální volbou předstěna s minerální izolací. Výplň z minerální vlny v konstrukci předstěny totiž významně zvyšuje jejich vzduchovou neprůzvučnost," upozorňuje Tereza Vojancová, technická poradkyně společnosti URSA, předního výrobce a distributora minerálních izolací.

Předstěny, ve kterých je jako izolace použita minerální izolace URSA, můžete použít na plynosilikátové tvárnice, děrované cihly, železobetonovou stěnu, ale také u dřevostavby. „Pro dosažení co nejlepšího výsledku je ideální izolovat stěnu i na straně souseda, ale i v případě instalace jen z jedné strany má úprava smysl. Šířka předstěn s minerální izolací URSA se běžně pohybuje mezi 7,5 až 12,5 cm a podle typu původní zdi lze díky ní dosáhnout odhlučnění až 12 dB. Pokud však vaše bydlení nedisponuje prostorem navíc, můžete zvolit systém předstěny Fermacell a URSA o šířce pouhých 4,25 cm. I při takto malé tloušťce a instalaci z jedné strany dojde ke zlepšení o 6 dB," vysvětluje Vojancová.

Drevoastavby Lehké příčky s minerální izolací URSA

obr.: Lehké příčky s minerální izolací URSA. Foto: URSA

Pomoc mohou i příčky


Akustického komfortu můžete dosáhnout také za pomoci příček. Protože u lehčených pórobetonových tvárnic platí pravidlo „čím větší hmotnost, tím větší útlum", je pro dosažení co nejlepšího efektu potřeba použít velkou tloušťku tvárnic, které ovšem ubírají obytnou plochu. V těchto případech je ideálním řešením tenká lehká příčka s minerální izolací URSA, která nezabere tolik místa, ale přitom zajistí dokonalé odhlučnění. V lehkých příčkách minerální izolace URSA GLASSWOOL nebo URSA PUREONE funguje jako akustická vložka. Díky ní dochází v příčkách k výraznému tlumení okolního hluku bez zmenšování prostoru.

Dravoastavby URSA GLASSWOOL

Foto: URSA GLASSWOOL. Zdroj: URSA

„Velkou výhodou při volbě lehkých příček je jejich rychlá a snadná montáž, která probíhá takzvaně za sucha. Navíc, protože jsou opravdu lehké, nezatěžují nosnou konstrukci budovy. A pokud se časem rozhodnete, že chcete byt či dům znovu předělat, oceníte i jejich demontovatelnost," říká Vojancová.

Drevoastavby URSA PUREONE

Foto: URSA PUREONE. Zdroj: URSA

S akustikou pomůže i odhlučnění podlahy


S dosažením akustického komfortu mohou pomoci i takzvané „plovoucí podlahy", kde se nosná konstrukce separuje od roznášecí vrstvy zvukově pohltivou kročejovou izolací, jako je například URSA UDP.

„Pro správné fungování je vedle kvalitní izolace nutné zajistit také odseparování roznášecí vrstvy podlahy od obvodových konstrukcí, aby se hluk nešířil zvukovými mosty. Je také potřeba myslet na to, že kročejová izolace musí být celistvá, přerušením desek dojde ke vzniku akustického mostu a tím se zhorší akustické vlastnosti izolace," vysvětluje Vojancová.

Více o kvalitní izolaci URSA→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop