Nové statistiky potvrzují: <small>Zájem o dřevostavby v Česku roste. Veletrh FOR ARCH poradí, jak si správně vybrat</small>

Nové statistiky potvrzují: Zájem o dřevostavby v Česku roste. Veletrh FOR ARCH poradí, jak si správně vybrat

Markéta Kristová | Čtvrtek, 01. srpen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Po domě ze dřeva touží stále více Čechů. Jak ukazují nejnovější statistiky, trh s dřevostavbami se těší dynamickému rozvoji a podíl dřevěných domů na celkovém počtu nových rodinných sídel stále roste. Stavební veletrh FOR ARCH, který se koná od 17. do 21. září v PVA EXPO PRAHA, je unikátní příležitostí, během níž je možné seznámit se s novinkami a technologiemi tohoto odvětví, vybrat si tu správnou společnost a poradit se bezplatně s odborníky nejen o dřevostavbách, ale třeba i o energetických úsporách nebo dotacích.

Údaje Českého statistického úřadu potvrzují, že dřevostavby jsou stále důležitější součástí stavebního trhu. Může za to mimo jiné i čím dál větší příklon Čechů k udržitelnosti, energetické nenáročnosti, ekologickému bydlení a obnovitelnosti materiálů. Právě dřevostavby oslovují stále více lidí pro svou nižší uhlíkovou stopu a také rychlejší a efektivnější realizaci díky technologickému pokroku.

„V loňském roce bylo v Česku postaveno 2595 dřevostaveb, což představuje podíl celkem 14,6 % na celkovém počtu nových rodinných domů a drobný nárůst oproti roku předchozímu. Jak ukazují statistiky, velké změny se neodehrály v oblíbenosti jednotlivých konstrukcí, kdy nadále přetrvávala popularita lehkých rámových skeletů, v panelové a staveništní montáži," říká ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Blanka Nováčková.

Zajímavým ukazatelem je oblíbenost dřevostaveb v jednotlivých regionech České republiky. Zatímco za loňský rok vyrostlo nejméně dřevěných domů v Jihočeském kraji (2,6 %), největší zájem projevili obyvatelé v Libereckém kraji. Tam dosáhl podíl dřevostaveb v celkovém počtu nových rodinných domů významných 25,2 %. Ve srovnání s evropskými státy se pak Česko v tomto ohledu drží mezi průměrnými zeměmi. Premiantem v počtu budování dřevěných domů je s podílem 80 % severské Švédsko.

Jak radí odborníci z ADMD, důležité je správně vybrat stavební firmu, která dřevostavbu zrealizuje: „Doporučujeme vybírat pouze prověřené společnosti, které se zavázaly dodržovat Dokument národní kvality. Tento certifikát stanovuje pravidla pro výrobu a montáž dřevostaveb a jako jediný komplexně prověřuje celý proces výstavby dřevostaveb."

Dřevostavba = Ekologické a komfortní bydlení


Podle odborníků z odvětví dřevostaveb je tento typ bydlení stále populárnější u těch, kteří chtějí bydlet zdravě, ekologicky a komfortně. Očekává se, že trend bude pokračovat i v roce 2025: „Mezi hlavní trendy v dřevostavbách patří zaměření na energetickou úspornost a udržitelnost, moderní design, chytré technologie a zdravé a komfortní bydlení. Na naší expozici během veletrhu FOR ARCH uvedeme nejen exkluzivní prezentaci domů, ale představíme i produkty naší dceřiné společnosti Kasard, která se specializuje na výrobu dveří, zárubní a schodišť," říká Radim Stroka ze společnosti RD Rýmařov.

Veletrh FOR ARCH ve dnech 17. až 21. září představí v jedné z hal více než tři desítky společností, jejichž produkce přímo souvisí s odvětvím dřevostaveb – ať již se jedná o domy samotné nebo doplňkové výrobky. Nebude chybět ani možnost bezplatně se poradit s odborníky včetně profesionálů z Asociace dodavatelů montovaných domů. „Kromě tohoto odvětví se budou na veletrhu v pěti halách výstaviště PVA EXPO PRAHA prezentovat i další stavební obory, mezi nimi elektronika a zabezpečení, stavební materiály, okna, dveře, stínicí technika, fotovoltaika či bazény a vytápění," řekla ředitelka veletrhu Kateřina Horáčková.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop