Jak vytvořit ze stropu designový prvek

Jak vytvořit ze stropu designový prvek

Dana Jakoubková | Pátek, 24. květen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Obvykle bývá přehlíženou součástí designu, a proto tak často zůstává nenápadným. Ovšem kdyby si Michelangelo myslel, že na stropu nezáleží, jak by asi vypadala Sixtinská kaple... Takže, nebojte se toho, protože strop vám může poskytnout kvalitu, které lze na stěnách dosáhnout jen stěží.

Strop je mnohem více než jen součást konstrukce budovy. Jako pátá stěna dokáže úplně proměnit charakter místnosti. Kromě výrazného vlivu na vnímání komfortu a velikosti prostoru ovlivňuje i jeho celkovou náladu. Díky stropu lze získat jedinečnou identitu, vytvořit atmosféru, vyznačit komunikační prostor nebo jen oddělit účelové zóny místnosti. Strop může prostor dynamizovat, vytvářet iluzi a eleganci, ale i přinášet praktické benefity. Ať už je zdobený, barevný nebo jen bílý, vždy si zaslouží vaši pozornost.

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka interiéru v dřevostavbě LUCERN

obr.: Černému stropu odvaha a luxus nechybí. Nejste-li si jisti barevnou kombinací, i s čistě bílými stěnami, dřevěnou podlahou, černými doplňky a osvětlením v teplé škále to bude pecka. Arch. návrh a realizace: LUCERN dřevostavby, Foto: Martin Cozl.
Prohlédněte si tento dům.

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka interiéru NOVATOP

obr.: Přestože architekt nebo designér uvažují o světle, tvaru a povrchu, zvuk často přehlížejí a je jim třeba napovědět. Například akustické obkladové panely NOVATOP mohou dát sofistikovaný až extravagantní vzhled všude tam, kde je potřeba řešit prostorovou akustiku, respektive omezit nepříjemnou ozvěnu a hluk (ne přenos zvuku přes strop/podlahu z patra). Lamely jsou vyrobeny z masivního dřeva v pohledové kvalitě – jedle (struktura bez suků) nebo smrku. Foto: NOVATOP

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka interiéru kanceláře NOVATOP

Povrchová úprava je volitelná v dekoru podle výběru investora/architekta – doporučena je lazura Adler, která si zakládá na kvalitě a udržitelnosti, nebo přírodní masivní dýha, či vrstva z originálního starého dřeva (altholz). Jako absorbér (materiál, který zvuk pohltí) se používá dřevovláknitá či minerální izolace, barevné provedení spár netkanou textilií si lze opět zvolit. Foto: NOVATOP

Otázky pro odborníka


Vyrábí se akustické panely ke konkrétní zakázce, nebo jsou skladem?

Oboje; na zakázku existuje velká škála parametrů k výběru. Na sklad vyrábíme zhruba 50 % nejžádanějších variant panelu včetně povrchové úpravy. Truhlář je pak může na stavbě upravit na míru. Díky novým svlakům po 25 cm je obrábění na stavbě podstatně snazší.

Podle jakých kritérií lze panel vybírat?

Záleží na preferencích investora, respektive architekta či projektanta domu. V 80 % případů rozhoduje design panelu (tvar perforace a barva spáry), jinde bude záležet na lepší absorpci materiálu. U skladových produktů hraje roli i povrchová úprava, která je ze strojní výroby samo sebou provedena kvalitněji než válečkem či štětcem přímo na stavbě.

Má kotvení panelu více variant?

Ano, pokud je nosná konstrukce domu z CLT panelů, není třeba žádný podkladní rošť – šroubují se přímo do stropního panelu. Pokud jde o zavěšený podhled nebo je strop betonový, je třeba panel kotvit na zavěšený podhled z dřevěných latí. Panely lze ale také lepit. Zde je však nevýhodou případná nesnadná demontáž.

Ing. Radek Oslizlo NOVATOP
Ing. Radek Oslizlo
Technický specialista NOVATOP systém AGROP NOVA a.s.

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka stropu interiéru v dřevostavbě

obr.: Sádrokartonové konstrukce dokážou splnit prakticky každé přání. Podhledy se zakomponovanými světelnými rampami a výškově odstupňovanými úrovněmi působí velmi osobitě. Arch. návrh: Ing. arch. Petr Dlouhý, Foto: Rigips / Saint-Gobain

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka designového interiéru RIGIPS

obr.: I sádrokartonový strop na sebe může strhnout zaslouženou pozornost. V tomto případě kladl architekt Vít Vencour důraz nejen na estetiku, ale i na celkovou akustickou pohodu jednotlivých místností domu. Hlavní roli v tomto ohledu sehrávají sádrokartonové podhledy z perforovaných desek Rigips Rigitone, které výrazně optimalizují prostorovou akustiku tím, že zkracují dobu dozvuku. Desky lze vybírat z několika variant – s kruhovou nebo čtvercovou perforací (otvory) uspořádanou do mnoha vzorů – pravidelných, pravidelně přesazených i nepravidelných. Rubová strana desky je opatřena akusticky účinnou netkanou textilií (vliesem) černé barvy. Kromě toho, že desky oživí a ozvláštní interiér, obsahují také aktivní látky pohlcující formaldehyd (technologie Activ´Air), které v deskách vydrží minimálně 50 let. Desky se montují na podkonstrukci z R-CD profilů do plochy bez viditelných spár (technologie tmelené spáry), čímž je docíleno jednotného a architektonicky elegantního vzhledu stropu. Foto: Rigips / Saint-Gobain

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka interiéru RIGIPS

obr.: S velkoformátovými deskami Rigips Gyptone BIG lze přidat stropu ještě více vzorů. Desky jsou vyráběny ve třech produktových řadách s čtvercovými (Quattro), lineárními (Line) nebo šestihrannými vzory (Sixto), které na hotovém podhledu vytvářejí symetrickou děrovanou plochu. Mimo jiné Gyptone nabízí i speciální desky Curve, které lze za sucha ohýbat do zaoblených organických tvarů, a to až do poloměru 2200 mm, po navlhčení pak až 1200 mm. Tím je možné vytvořit zvlnění podhledu, které se stává dominujícím prvkem interiéru. V kombinaci se zajímavým osvětlením pak může na stropě vzniknout přímo umělecké dílo. Foto: Rigips / Saint-Gobain

Praktické tipy pro dokonalý strop


  • Cokoli, co přitahuje pohled nahoru, ošidí skutečnou výšku místnosti – vytvoří iluzi vysokého stropu a majestátnosti prostoru (barva, lišty, fabiony, dekor, struktura, svítidla ...)
  • Nejste si jisti, jakou barvou vymalovat stěny a strop? Zvolte raději jemnou, nenápadnou kombinaci.
  • Falešný (zavěšený) strop může skrýt nevzhledné trubky a kabely, ale i zlepšit akustiku místnosti.
  • Pokud máte velké prosklení, respektive je v místnosti hodně přirozeného světla, vzdejte se bílého stropu nebo volte podlahu, která neodráží paprsky. Jinak budete potřebovat tmavé brýle i doma.
  • Pokud je místnost osvětlena přirozeným světlem, bude barva vypadat jinak, než když je osvětlena světlem umělým. Vyzkoušejte barvu doma se vzorníkem v ruce.
  • Lišty, rozety a jiné dekorativní prvky strop vizuálně oživí.
  • Přechod stěna-strop nemusí být pravoúhlý.
  • Fabion je oblý či bohatě zdobený přechod mezi stěnou a stropem.
  • Tapeta může být i na stropě.
  • Palubkový obklad stropu může působit dojmem finské sauny.
  • Texturou na stropě můžete směřovat pohled a tok energie kam potřebujete.
  • Svítidla mohou být charakteristickým znakem stropního designu.
  • Kazetový strop místnost zvětší.

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek koupelna

obr.: Pokud rádi relaxujete ve vaně, tmavá náruč odpočinek podpoří. Pozor však na přirozené osvětlení, respektive je třeba vidět oknem ven, jinak může prostor s tmavým stropem působit stísněně. Foto: Dulux

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka interiéru v dřevostavbě ARCHCON

obr.: Mohlo by se zdát, že vysoký strop a útulno nejdou dohromady. V případě tohoto domu se to ale nejenom povedlo, nýbrž vertikály se významně podílí i na transparentnosti prostoru. Dlouhé úzké chodbě na straně jedné dává cedrový strop měkkost a hloubku, pobytové místnosti pak výška zbavuje „klaustrofobie". Působivý je i fakt, že strop dokáže opticky plynule propojit dvě místnosti, i když je fyzicky dělí příčka a subtilní posuvné dveře. Arch. návrh a realizace: ARCHCON atelier, Foto: Martin Zeman.
Prohlédněte si tento dům.

DrevoaStavby.cz Strop jako designový prvek ukázka interiéru v dřevostavbě

obr.: Bez ohledu na to, zda jsou stropní trámy strukturálními prvky konstrukce nebo plní výhradně dekorativní (nenosnou) funkci, je design takového prostoru transformován. Ať už jde o trámy v kontrastních barvách nebo v tónech výmalby stropu, jako optický efekt interiéru rozhodně nezůstanou bez pozornosti. Neviditelná „mateřská" laskavost dřevěné náruče tohoto jinak moderního domu byla ryze cílená k výsledku „chatového" image. Arch. návrh a realizace: Martinice Group, Foto: Martin Zeman.
Prohlédněte si tento dům.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop