Vydání 03/2024

Když účelnost je královna a jednoduchost král

Určitě to znáte: právě, když si myslíte, že už vás jen tak něco nerozhodí, vyskočí zpoza rohu „tadááá – překvapení" a vy třeba zdědíte lamu. V případě domku čtyřčlenné rodiny Stanislava a Renáty měla nečekaná jiskra ve všedním dni opačnou polaritu; byla tím, co mi náladu zvedlo. A to proto, že ačkoli by plocha jejich parcely mohla posloužit pro palác, oni do ní usadili jednoduchý, praktický a útulný dům, ve kterém se nikdo neztratí ani při hledání toalety.

Ano, obdélníky jsou opět v módě. Čtyřem stěnám držícím se za ruce v harmonickém geometrickém objetí mohou „elka" či „účka" těžko šlapat na paty, ať už jde o využití prostoru, nebo energetickou účinnost. Samozřejmě můžete obdélník vidět jako krabici od bot, ovšem každý centimetr je v ní využit s chirurgickou přesností a žádný prostor není promarněn na frivolní kudrlinky. Ačkoliv, jako každou krabici, i tuto můžete pěkně vypolstrovat pro větší pohodlí obsahu, stále máte optimalizovanou cenu práce i materiálu. Všechno je zde tak otevřené a lineární, jasné a uspořádané, až to mysli dovoluje cítit jistotu a klid.

Říká se, že není nic snazšího a rychlejšího než stavět jednopodlažní dům obdélníkového půdorysu. Probíhala stavba toho vašeho podle takového scénáře?

Popravdě to neumíme zodpovědně říci, protože my jsme vůbec neřešili žádné stavební věci. Dům jsme si nechali postavit takzvaně „all inclusive", a stavba tedy pro nás byla velmi jednoduchou záležitostí. Maximálně jsme se každou sobotu přišli pokochat tím, co přibylo. Pokud jsme si všimli něčeho, co mělo být jinak, stačilo říct a do týdne to bylo upravené. Průběh výstavby na nás působil tak, že jde práce rychle a dobře od ruky. A pokud bychom to srovnali s domem známého, který stavěl shodou okolností ve stejný rok jako my, a stavbu, respektive jednotlivá řemesla, si řídil sám, tak díky bohu za to, že jsme s lehkým srdcem nechali všechno na bedrech jedné firmy. Stojí to trochu víc peněz, ale za absenci starostí a ztraceného času to určitě stojí.

V modelu „all inclusive" byly zahrnuty i zařizovací prvky koupelny, kuchyně...?

Ano, u koupelny jen s tím, že jsme dostali doporučení na výrobce-dodavatele, s nimiž má realizační firma dobré zkušenosti, a s jejich designéry jsme pak zařízení vybírali. Kuchyňské studio nám také doporučili, ale využili jsme nakonec jiné.

Považujete za výhodnější, když to jde takto přes dodavatele stavby?

Určitě; jednak proto, že obvykle dostanete nějakou slevu, a pak si konkrétní dodávku zkoordinuje stavitel sám podle průběhu prací. Navíc, když se vám něco porouchá, nemusíte nahánět jednotlivé firmy, jen to nahlásíte dodavateli stavby a on opravu zařídí.

Váš „obdélník" je překvapivě – vzhledem k velikosti parcely a vaší rodiny – poměrně malých rozměrů. Leckdo by si mohl myslet, že bude stísněný. Na mě ale působí příjemně. Jak se v něm žije vám?

Ano, 115 m2 je v podstatě podstandard, nám to ale stačí. Když se stěhujete z bytu, je každý dům dost velký. Vycházeli jsme z typového projektu domu Vela, který dodavatel avizoval jako ideální pro rodinu s dvěma dětmi. Rozdělení prostoru do místností jsme ale nechali trochu upravit – místo čtyř ložnic máme tři a rozmístění místností v půdorysu je krapet jinak. Členění na společenskou a klidovou část ale zůstalo a dům stále nabízí to správné množství intimity i společných prostor pro sdílení rodinných okamžiků. Díky jednoduchým liniím a minimálnímu množství nepravidelností se také velmi snadno uklízí, což s dvěma malými dětmi člověk ocení. Prostě je to velikost tak akorát.

Jistě je kompaktní tvar a malé proporce vidět i na spotřebě energie. Jak máte řešené topení?

V celém domě máme podlahové teplovodní vytápění s teplotou nastavenou o jeden stupeň nižší, než je obvyklé, protože ten zbytek dotápí vzduchotechnika. Je to prý energeticky efektivnější než maximalizovat výkon elektrokotle, který ohřívá vodu do topení. Jinak jsme si nechali od realizační firmy udělat přípravu na fotovoltaiku a dodělávali jsme ji až časem specializovanou firmou. Pokryje nám zhruba třetinu roční spotřeby, která činí 12 MWh.

Vzduchotechnikou máte na mysli nucené větrání?

Ano, máme centrální větrání s rekuperací, takže vzduch je stále ok. Nedáme na něj dopustit. Člověk může teplo a vzduch úplně pustit z hlavy. Systémy jsou nastavené a dobře spolupracují. Ani o nich nevíme. V domě je prostě pořád dobře, i v létě. V kombinaci s venkovními žaluziemi je i za největšího vedra uvnitř maximálně 26 stupňů. Před rokem se v systému něco pokazilo a na pár dní nefungoval. Tehdy jsme si naplno uvědomili, jaká je to výhoda mít řízené větrání.

Objevily se na domě nějaké zásadní vady? Změnili byste něco, pokud byste stavěli podruhé?

Jelikož jsme měli předem poměrně jasnou představu o tom, co chceme, není důvod cokoli měnit. Veškeré správky jsou de facto zanedbatelné.

Čeho si na domě ceníte nejvíc?

Že nám už pět let dobře slouží.

A co oceňujete u stavební firmy, která vám ho postavila?

Mimo to, že drželi slovo i dohodnuté termíny, se nám líbilo, jak rychle vyřešili opravy v rámci garanční prohlídky. Jen jsme ukázali prstem a za pár dní bylo hotovo. A ani po pěti letech není problém se na ně obrátit i s blbinou, jakou je třeba protékající záchod. Takže jsme i po letech rádi, že jsme si připlatili za dům na klíč.

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 134,40 m2
  • Užitná plocha: 114,69 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený sendvičový panel – systém ATRIUM DIFUTECH
  • Zdroj energie / teplo: elektrokotel, teplovodní podlahové vytápění, fotovoltaika
  • Větrání: centrální nucené s rekuperací – Nilan
  • Okna: výklopně-posuvná, Rehau Geneo, trojsklo
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,16 W/m2K
  • Autor arch. návrhu a projektu: A T R I U M, s. r. o.
  • Realizace stavby: A T R I U M, s. r. o., www.atrium.cz
gotop