Zpracovaný projekt na dvojdům ze dřeva se pro ně stal ideálním řešením

Zpracovaný projekt na dvojdům ze dřeva se pro ně stal ideálním řešením

Redakce | Úterý, 02. duben 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Jaroslav s rodinou hledal jen trochu větší byt, pak mu ale padl do oka pozemek s projektem na dřevostavbu. I když cesta k vlastnímu bydlení nebyla vždy jen bezstarostná, nakonec se mu podařilo najít pro realizaci správného partnera, zapojil i vlastní svaly a um a teď už si nedokáže představit, že by se s rodinou vrátil zpátky do města.

Když se nám s Lindou narodily postupně dvě děti, začalo být v našem 2+1 na Jarově těsno. Možná by se slušelo dodat, že mám ještě další dvě starší děti z předchozího manželství ve střídavé péči a šest lidí na dva pokoje je zkrátka někdy trochu moc. Tak jsem začal hledat větší byt, ideálně v Praze nebo blízkém okolí. A úplnou náhodou na mě vyskočil tenhle pozemek, který prodávala jedna menší developerská firma. Finančně to nebyl úplný nesmysl, tak jsem se na něj jel podívat. A moc se mi tu zalíbilo.

V době, kdy jsem podepsal smlouvu, měl developer zpracovaný projekt na dvojdům – dřevostavbu včetně stavebního povolení. A vzhledem k tomu, že se tu bavíme o době krátce před covidem, povedlo se mi získat i dobrou hypotéku a začali jsme se těšit na realizaci. Jenže poměrně brzo jsme zjistili, že s pány developery to nebude žádný med. Naštěstí se mi s nimi podařilo rozvázat smluvní vztah, dokonce bez vážnějších finančních postihů, kterými nám hrozili. Takže jsme k pozemku a projektu potřebovali ještě sami sehnat realizační firmu.

Výběrové řízení na realizační firmu


Dřevostavby se mi vždycky líbily. Bral jsem to jako levnější, rychlejší a z hlediska tepelně technického logičtější variantu výstavby. Po třech letech, co tu bydlíme, musím říct, že se mé očekávání naplnilo. Vůbec jsem tedy neuvažoval o tom, že bych chtěl z hlediska plánované technologie výstavby nějakou změnu. Potřeboval jsem ale projekt upravit dispozičně, aby se naše velká rodina pohodlně vešla. O pár desítek centimetrů se dům nafukoval, také jsme zrušili technickou místnost a místo ní udělali další pokoj. No a pak samozřejmě bylo potřeba, aby nám dům někdo postavil.

Převzal jsem tedy iniciativu za celý dvojdům a udělal jsem si takové malé výběrové řízení, oslovil šest firem a na veletrhu FOR WOOD jsem se s nimi pak potkal. Zvolená realizační firma byla mým favoritem od samého začátku, protože pocházím z jižních Čech. Velmi často jsem jezdil kolem jejich výroby a byla mi tak nějak dopředu blízká. Osobní jednání sympatie jen utvrdila, nabídli nám férovou cenu i transparentní smlouvu a všechny podmínky pak do puntíku dodrželi.

DrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_GroupDrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_Group

 

Interiéry ve vlastní režii


Dům jsme si nechali dokončit do fáze hrubé stavby, respektive zvenku byste po odchodu dodavatele dřevostavby nepoznali, že dům není k nastěhování – hotová byla fasáda, okna i střecha. Interiéry jsme si pak ale celé zařizovali sami včetně podlahového vytápění, veškeré rozvody nebo třeba schody do patra, u kterých jsem trval na tom, že budou z betonu (z důvodu celkové stability a eliminace vrzání). Bylo sice obtížnější najít dodavatele, ukázalo se, že betonové schody do dřevostavby zase tak moc lidí neumí, ale stálo to za to.

Vytápíme pomocí uhlíkových fólií, které chrání pěticentimetrová akumulační vrstva betonu s finální dřevěnou podlahou. Náběh sice není okamžitý, ale zase i po vypnutí krásně udrží teplo. Topíme prakticky jen ve spodním patře a nahoře v chodbě. V ložnicích je i v zimě příjemně chladno, topíme tam jen, když si děti hrají na zemi, popřípadě když pracuju z domova, sedím u počítače a zebou mě nohy.

DrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_GroupDrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_Group

 

DrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_GroupDrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_Group

 

Někdy je dům velký až moc


Už při realizaci jsme přemýšleli o pořízení FV panelů, ale z důvodu místa jsme se nakonec rozhodli tenhle záměr nerealizovat. Když už bych do něčeho takového šel, chtěl bych totiž jedině s vlastním fyzickým akumulátorem, a ten zkrátka musíte někam umístit – a my si kvůli pokoji navíc zrušili technickou místnost. Teď si myslím, že bychom mohli střídač a akumulátor umístit do garáže, kterou stejně používáme jako sklad, takže je klidně možné, že se pro to ještě v budoucnu rozhodneme. Spotřeba elektrické energie je ale i tak přijatelná, protože dům je dobře postavený a kvalitně zaizolovaný.

Stěhovali jsme se tři měsíce potom, co vypukl covid, a protože jsme tak byli všichni zavření 24 hodin denně v bytě, vnímali jsme to opravdu jako vysvobození. Na druhou stranu teď po čase musím přiznat, že když máte celý dům, po kterém se jednotliví členové rodiny rozprchnou, netrávíte už tolik času pohromadě. Děti si zapnou mobily, tablety a společné konverzace je méně, než když jsme byli spolu v malém bytě.

DrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_GroupDrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_Group

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2024

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2024 pod názvem "Ve dvou se to lépe táhne". Hlasujte do 26.3. 2024 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 113,89 m2
  • Užitná plocha: 161,84 m2
  • Dispozice: 6+kk + garáž (část dvojdomu)
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený prefabrikovaný panel MARTINICE GROUP DifuECO ENERGO
  • Teplo: elektrické podlahové vytápění
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,15 W/m2.K
  • Autor projektu: Martinice group
  • Realizace: 2020, Martinice group, www.martinicegroup.cz

DrevoaStavby.cz Dvojdům dřevostavba_Martinice_Group_půdorys

 

DaS 1 24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Autor článku: Dagmar Česká pro časopis DŘEVO&stavby

DaS 1-2024
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop