Na horko je třeba myslet dřív, než nastane

Na horko je třeba myslet dřív, než nastane

Redakce | Pátek, 03. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Loňský rok byl podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru nejteplejším rokem v Evropě za posledních 500 let. I letos tomu nebude jinak.Řešit problém s přehříváním interiéru až v době, kdy nastává nejteplejší období v roce, je ale už pozdě. Abychom se mohli obejít bez dodatečné klimatizace, je třeba myslet na dostatečnou ochranu proti slunečním paprskům už ve fázi projektu - třeba prostřednictvím stínicí techniky.

Období od ledna do dubna 2015 totiž bylo v globálním průměru rekordně teplé. V Česku se proto již vyplatí investovat do technologií, které byly dříve hojně využívány pouze v přímořských oblastech. Mezi ty nejrozšířenější patří klimatizace, které jsou součástí aut, kanceláří, ale i domácností. Jejich nesprávné užívání přitom může způsobit řadu problémů. Lidé však zapomínají na jiné alternativy, díky kterým se lze efektivně bránit v teplých dnech.

Klimatizace jako nebezpečná hračka

Vzhledem k tomu, že období od ledna do dubna 2015 bylo v globálním průměru rekordně teplé, odborníci očekávají i letos trend oteplování. Ten podporuje technologické inovace, které jsou v Česku využívány v rostoucím počtu zařízení, jako jsou systémy klimatizace a chlazení. Právě klimatizace a chladicí systémy jsou v České republice hojně využívány nejen v automobilech, kancelářích, obchodech, ale i v domácnostech. Při nesprávném používání však mohou způsobit zdravotní problémy, které se nejčastěji projevují únavou, infekcí dýchacích cest, bolestmi hlavy a zad nebo pálením očí. „Pokud máte klimatizaci nastavenou na teplotu o více než 5 stupňů nižší než je venkovní teplota, pak pro řadu lidí přechod mezi chladným vzduchem v uzavřeném prostoru a venkovním teplejším prostředím může představovat zvýšené riziko onemocnění horních cest dýchacích. Nezáleží při tom, jestli se to týká auta nebo kanceláře. Zvláště pokud jsou přechody rychlé a časté a rozdíl teplot velmi velký," uvedla Ivana Holcátová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF UK.

buildingplastics50rolety 1080P1100426

Dřevostavby dobře doplní předokenní stínicí technika

Systémy klimatizace a chlazení však patří podle expertů do odvětví, kde je ve stále větší míře možné používat alternativní řešení. Jedním z nich je například efektivní využití prvků venkovní stínicí techniky, které nemá v tuzemsku dlouhou tradici. „Předokenní rolety i venkovní žaluzie byly vnímány zejména jako estetický doplněk, jejich výrazný vliv na energetickou bilanci budovy, a schopnost omezit náklady na chlazení, si uvědomoval málokdo," sdělil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se v tuzemsku zaměřuje na výrobu stínicí techniky. Rolety i žaluzie přitom dokážou plnohodnotně nahradit klimatizaci. Automaticky ovládaná venkovní stínící technika dokáže snížit teplotu v domě až o 9 °C. Díky tomu lze v létě nastavit přirozené vnitřní podmínky pro lidský organismus.

Doslova nutností jsou žaluzie a rolety, případně pergola či vykonzolování stropní desky nad okno, pro domy na bázi dřeva. Při jejich stavbě se totiž používají většinou pouze lehké stavební materiály, které mají nízkou schopnost akumulace a nejsou tedy schopny vyrovnávat teploty mezi interiérem a exteriérem. Tato zdánlivá nevýhoda se však obrátí ve vítanou skutečnost už na podzim, kdy slunce dostatečně prohřeje vzduch v interiéru, aniž by bylo třeba nejprve uložit teplo do vnitřních zdí. Totéž platí i pro zimu a jaro.

 DSC2927P1180052 DSC4584

Jako médium funguje i mořská voda

Kromě prvků venkovní stínicí techniky představují další alternativu k tradičním přístupům, tedy chlazení vzduchem, chladicí systémy využívající přenos tepla do mořské vody. Mezi hlavní výhody tohoto typu chlazení patří nižší teplota mořské vody v porovnání s teplotou vzduchu a lepší vlastnosti vody jako média pro přenos tepla. Při srovnání s chlazením vzduchem může být navíc úspora energie přibližně 50 %.

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop