Tisk
Dřevostavby se bez dobrého stínění neobejdou

Dřevostavby se bez dobrého stínění neobejdou

Administrator | Pátek, 05. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Globální oteplování způsobuje, že léto přichází dříve a jaro je kratší. Pokud člověk není příznivcem tropů, uvítá i v létě v interiéru tepelnou pohodu, zpravidla v rozmezí 21-24 °C. Když se ale venkovní teplota šplhá nad 30 °C, nedá se v běžných domech a bytech, dokonce ani v těch dobře izolovaných, udržet příjemná vnitřní teplota bez dodatečných opatření. Dřevostavby jsou na tom ještě o trochu hůře, především kvůli absenci akumulačních hmot, které by teplo absorbovaly.

PWH 9418Klimatizace jen jako nouzové řešení

Pro tepelnou pohodu ve slunečných dnech jsou k dispozici dvě základní opatření – stínění nebo chlazení. Doporučit lze především stínění, protože je ekonomičtější, ekologičtější, ergonomičtější a zdravější. O tom, že klimatizace je „žroutem"energie, nikoho přesvědčovat netřeba. Každý, kdo ji má, ji pocítí v létě i na peněžence. Kromě toho se často projeví její nedostatky i na letních nachlazeních, nevolnostech z tepelných šoků při přechodech z interiéru do exteriéru apod. Závažné problémy s klimatizací mívají kardiaci a revmatici. O něco zdravější je stropní chlazení, ale vstupní náklady a stavební úpravy s ním související jsou velmi vysoké.

Badin Mintal 0018hagofix ano.jpgŽaluzie až o třetinu levnější

Nejjednodušším a často i nejlevnějším řešením je stínění. Na výběr je široký sortiment stínicí techniky, proti slunečnímu záření a udržení tepelné pohody v interiéru jsou nejlepší venkovní žaluzie. Poskytují účinnou ochranu interiérového zařízení před vyblednutím barev, ochranu před nežádoucími pohledy a umožňují plynulou regulaci přirozeného osvětlení a odrážení přímých slunečních paprsků. To přináší úsporu nákladů spojených s klimatizací během letního období. Při vybavení domu exteriérovými žaluziemi tato roční úspora činí až 30 % nákladů spojených s klimatizací.

V zimním období přináší stažené žaluzie významné zlepšení tepelněizolačních parametrů okna – pokud zůstane žaluzie přes noc stažena, zabrání se přechodu tepla a nechtěnému úniku tepla do exteriéru. V létě dokáže dobré stínění udělat 7 až 10 stupňový rozdíl mezi exteriérovou a interiérovou teplotou.

Foto K-system

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop