Tisk
Výběr oken není loterie, ale promyšlená kalkulace

Výběr oken není loterie, ale promyšlená kalkulace

Dagmar Šimonová | Pondělí, 13. únor 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Výběr vhodných oken je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při stavbě nebo rekonstrukci rodinného domu. Okna jsou samozřejmě významným architektonickým prvkem fasády, který často udává výraz celé stavby, především se ale jedná o důležitou složku konstrukce, která má velký vliv na mikroklima interiéru a na pohodu a komfort bydlení. V době, kdy úspora energie hraje v bytové výstavbě prim, nabývá vhodný výběr oken na důležitosti.

 

Okna si vybíráme na mnoho let

Dřevěné okno Slavona - Kulatý dům, RapoticeOkno je dlouhodobá investice v řádu desítek let a jako u všech dlouhodobých investic se ani tady nevyplatí šetřit. Není totiž důležité posoudit jen jeho vhodný estetický přínos, ale především jeho kvalitu, životnost a fyzikální vlastnosti. Neuvážená úspora ve fázi výběru bývá obvykle chybou, která se záhy nepříjemně prodraží.

 

Dřevěné okno Slavona - členěná křídlaJako první řeší většina stavebníků při výběru oken materiál rámu. Mezi dvě nejobvyklejší varianty patří plast a dřevo. Plastová okna jsou v základním provedení většinou levnější alternativou a jejich výrobci se často ohánějí argumentem, že na rozdíl od oken dřevěných jsou zcela bezúdržbová – tedy, že se v průběhu jejich životnosti nemusí natírat. Důležité ale je si uvědomit, že každý povrch okna je vystaven povětrnostním vlivům a plast nedokáže díky svým charakteristickým vlastnostem snášet rozdíly teplot - v zimě se smršťuje a netěsní, v létě naopak při vyšších teplotách značně zvýší objem. To dřevěná okna nedělají. UV záření a povětrnost ale působí na každé okno bez rozdílu, proto se budeme muset smířit s tím, že nebude věčně vypadat jako nové. Zatímco dřevo můžeme natřít, plastové okno lze jen a pouze vyměnit.

 

Dřevo je obnovitelný přírodní materiál, který nezatěžuje životní prostředí

Dřevěné okno Slavona - řez oknem s popisemDřevěná eurookna mají nespornou řadu výhod. Konstrukce oken ze dřeva jsou tuhé, což oceníme u balkonových a posuvných dveří velkých rozměrů, a mají velmi pevné spoje, to je zase vhodné pro konstrukce vchodových dveří, které se svěšují a spoje jsou tak více namáhané. Nevýhodou dřeva je roztažnost vlivem vlhkosti (zejména stavební), kterou snadno můžeme zapříčinit nedostatečným větráním, pokud ale s okny budeme vhodně zacházet, brzy dojdeme k závěru, že životnost vlastního materiálu i povrchové úpravy je velice dlouhá. Při výrobě se používá jen velmi kvalitní materiál bez vad a suků, všechny hrany mají velké zaoblení, aby na nich dobře držela barva, použité nátěry jsou UV odolné a elastické, aby se při změně vlhkosti nepotrhaly a díky použití silnovrstvých lazur je dřevo dobře chráněné před okolními vlivy. Nátěry navíc bývají vodou ředitelné a jejich dopad na životní prostředí je tak minimalizován.

 

Výrobce oken musí poskytnout dostatek informací ověřených zkušebnou a doložených platnými certifikáty

Dřevěné okno Slavona - okno s korkemOkno je náchylné především na tepelné ztráty, a protože je oproti obvodovým stěnám domu velice tenké, požadavky na jeho vlastnosti jsou o to přísnější. Okno se skládá ze dvou důležitých částí – zasklení a rámu. Do nedávné doby byly standardem okna s izolačním dvojsklem, dnes už se stále častěji setkáváme s izolačním trojsklem. Seriózní výrobce by u svých výrobků neměl udávat pouze hodnotu součinitele prostupu tepla zasklení, ale i celého okna, kterou si musí nechat změřit nebo vypočítat. Kvalitní zasklení by mělo jít ruku v ruce s kvalitním rámem, jinak mohou při zabudování do konstrukce vzniknout problémy.

 

Dřevěné okno SlavonaCelkové tepelně-technické parametry okna nezávisí jen na těchto dvou kritériích, ale také na uložení skla do rámu a na uložení okna do konstrukce. Obecně je výhodné minimalizovat podíl rámu vůči zasklení, protože rámy mají horší tepelné vlastnosti než zasklení a navíc neprodukují žádné tepelné zisky. Při velkém podílu prosklených ploch je vhodné minimalizovat také otevíravé části oken, které jsou dražší a navíc u nich můžeme očekávat větší teplené ztráty vzhledem k nutné funkční spáře. Pozor ale, aby bylo možné všechny okna pohodlně umýt!

 

Dostatečné větrání je základem zdravého bydlení

Dřevěné okno Slavona - kováníJedním z primárních parametrů moderních oken je požadavek na jejich těsnost – neprůvzdušnost. Oproti starším oknům, kde nebylo výjimkou, že při velkém větru „vlály záclony", musíme dávat pozor na zajištění dostatečného větrání. U novostaveb bývá tato potřeba zpravidla naplněna systémem nuceného větrání, u rekonstrukcí musíme nezbytnou výměnu čerstvého vzduchu zajistit klasicky – větrat vždy krátkou dobu a intenzivně. Pokud k tomu nedojde, riskujeme vznik zdraví škodlivých plísní. U rekonstrukcí také pozor na plynové spotřebiče, které k hoření potřebují dostatečné množství čerstvého vzduchu.

 

Důležité je tedy okna nejenom správně vybrat, ale umět je i správně používat!

 

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop