I drobné detaily mohou pozvednout a oživit vaši starou kuchyň

I drobné detaily mohou pozvednout a oživit vaši starou kuchyň

Dana Jakoubková | Úterý, 12. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jasně, že svoji kuchyni milujete; prožili jste toho spolu přece už hodně; experimentovali s jídly – mistrovská díla i katastrofy, udělali s dětmi spoustu domácích úkolů, tvářili se samozřejmě při desítkách večírků. Ale pokud jste se svojí kuchyní dlouho, možná už trochu ztratila jiskru. Třeba jste právě teď otevřeni řadě nápadů na její upgrade. A věřím, že vás překvapí, kolik transformace dokážete i s jednoduchým kuchyňským řešením, aniž by to stálo majlant.


Velkorysé vaření na indukční varné desce

Dosloužil vám sporák i odsavač? Vyměňte je za jeden kus. Indukční varná deska Gorenje Omniflex HET945XSC se zabudovaným odsavačem par a pachů totiž přepisuje pravidla navrhování kuchyňského prostoru.

Elegantní kombinovaný spotřebič s efektivními technologiemi pro rychlejší a bezpečnější vaření totiž můžete umístit kamkoliv, a navíc získáte maximum místa nad hlavou.

Deska má čtyři varné zóny, které lze funkcí AreaFlex svisle spojit do dvou velkorysých varných zón pro rovnoměrné vaření nebo grilování jídla ve větších hrncích a obdélníkových pekáčích. Ke komfortu přispívá dotykové ovládání, o bezpečnost se postará dětský zámek a ochrana proti přehřátí.

Úctyhodný je i sací výkon, který dosahuje při funkci PowerBoost a napojení na odtahové potrubí až 711 m3/minutu při maximální hladině hluku 65 dB. Odsávací klapky odsavače je možné ovládat i samostatně, což oceníte při vaření pouze na jedné straně varné desky, kdy je celý výkon odsavače soustředěn pouze na tuto část.

Minimalistický design spotřebiče s rovným černým leštěným povrchem a s klapkami z nerezové oceli nejen lahodí oku, ale umožňuje i snadné a rychlé čištění. Filtr proti mastnotám a zachycující nádobka jsou snadno vyjímatelné, lehce přístupná je i nádoba na kapaliny, zachycující kondenzát i tekutiny při náhodném rozlití či přetečení během vaření. Všechny části odsavače jdou mýt v myčce.

Díky nastavitelné výšce a hloubce potrubí je odsavač vhodný do jakékoliv kuchyně a úzká konstrukce navíc umožní využít prostor skříňky i na zásuvky. Jestliže není odtah vzduchu možný, spotřebič funguje v recirkulačním režimu, kdy se vzduch nasává do odsavače, filtruje se a pročištěný se vrací zpět do kuchyně.

indukcni-varna-deska-Gorenje

Foto: GORENJE

Sametový, a přece tak odolný nanolaminát

Naprostá odolnost a nevídané praktické vlastnosti nejen pro kuchyni, tím se vyznačuje nanolaminát Trachea Softixx, který vedle možnosti použití na nábytková dvířka a další plochy je skvělou volbou také pro obklady nebo jako materiál na pracovní desku, díky čemuž můžete interiér kuchyně sladit opravdu do nejmenšího detailu.

A co tedy všechno umí? Díky nanopovrchu v kombinaci s podkladem z HPL laminátu se Softixx vyznačuje vysokou estetickou hodnotou, ať už v podobě jednoho z nejhlubších matů na trhu a sametové hebkosti na dotek, nebo vysokou odolností.

nanolaminat-Trache-SOFTIXX

Povrch totiž bez problémů odolává vodě, silným nárazům do plochy, extrémním výkyvům teplot i otiskům prstů či působení běžných domácích chemikálií. A když se třeba stane povrch nábytku malířským plátnem vašich dětí, stačí obyčejná nanohoubička a vše je opět čisté.

nanolaminat-Trache-SOFTIXX-priklad

Foto: Trachea

Opravitelný lesk a mat bez otisků

Chtěli byste, aby vaše kuchyně po aktualizaci také nějaký ten čas vydržela? Současné materiály naštěstí dávají na výběr, a tak můžete sáhnout například po akrylátu ve vysokém lesku nebo matu Trachea T.acrylic, které patří mezi jedny z nejkvalitnějších současných povrchových úprav kuchyňských dvířek.

Povrch T.acrylic je absolutně zdravotně nezávadný, využívá se totiž mimo jiné ve zdravotnictví a potravinářství. Lesklé provedení je pak výjimečné pro stupeň lesku, který je nejvyšší v porovnání se standardními lesklými materiály.

A protože disponuje také velkou hloubkou probavenosti a tloušťkou povrchu 1,4 mm, je možné ho navíc opravit, pokud by přeci jen došlo k nějakému mechanickému poškození. Matné provedení T.acrylic je zase kromě vzhledu nedocenitelné z pohledu užitnosti. Oproti jiným matným materiálům totiž odolává nevzhledným otiskům prstů.

akrylat-leskly-nebo-matny-Trachea

Foto: Trachea

Krásný dekor kuchyňské desky

Svobodu kuchyňskému designu přináší nová a rozšířená nabídka dekorů pracovních desek od společnosti Egger , která zahrnuje reprodukce dřevodekorů, kamene, betonu, kovu i keramiky. Dekory vykazují výraznější a autentičtější charakter, protože byly zpracovány v takzvaném nekonečném opakování, tedy bez opakování rysů dekoru v délce až 4,10 metru.

Chcete-li mít pracovní desku subtilního vzhledu, ale přitom odolnou, pomůže vám kompaktní deska o tloušťce pouhých 12 milimetrů se zkosením na horní i spodní části hrany ze všech stran. Odolnost vůči teplu a vlhku je samozřejmá.

dekor-pracovnich-desek-EGGER

Foto: Egger

Skleněné obklady z vlastních fotografií

Vzhled kuchyňské linky můžete proměnit i novým obkladem. Dávno jsou pryč doby klasických keramických obkladů, jejichž spáry přímo vybízejí k usazování mastnoty a nečistot. Vyzkoušejte obklady ze skla, které nabízejí zcela hladkou plochu beze spár, a tudíž snadnou údržbu. Skleněné obklady lze volit buď jednobarevně lakované, nebo s libovolným grafickým motivem.

Pro jednobarevně lakované je na výběr z mnoha odstínů vzorníků RAL K7, NSC a Creative Metallic. Pro obklad s grafickým motivem – Grafosklo, které vzniká laminací speciální fólie s natištěným dekorem ke sklu, můžete vybírat nejen z předvolených motivů v online konfigurátoru značky JAP, ale rovněž z fotobanky či vlastního fotoarchivu.

Předností skleněných obkladů je také odolnost vůči vlhkosti a vysokým teplotám. Díky tomu není třeba mít obavy z jejich umístění například v blízkosti sporáku. A co víc – pokud je původní obklad v dobrém stavu, tedy bez nerovností a na svém podkladu pevně drží, nový skleněný obklad lze nalepit přímo na něj.

obklad-ze-skla-FUTURE

Foto: JAP FUTURE

Originalita stěny díky stálobarevnému potisku

Pokud chcete jít při aktualizaci designu své kuchyně doslova vlastní cestou, pak sáhněte po stálobarevném potisku Trachea T.overface, který ozdobí nábytkové plochy i obklady stěn.

Grafickým motivem pro potisk digitální technologií T.overface může být nejen fotografie z rozsáhlé fotobanky, ale dokonce i z vašeho soukromého archivu, takže například můžete mít každý den na očích vaše nejhezčí vzpomínky.

Navíc vůbec nemusíte mít strach, že by vzpomínky časem vybledly, slouply se nebo se jiným způsobem opotřebily. Potisk T.overface se vyznačuje vysokou odolností vůči UV záření, díky čemuž budou barvy i po letech používání stále živé.

Navíc je opatřen ochranným lakem, který chrání motivy před odřením. Potisk T.overface také může pomoci s obklady za kuchyňskou linkou, a to ve spojení s lehkou obkladovou deskou T.board, se kterou je vždy dodáván.

Vedle originálního způsobu řešení je výhodou snadná údržba nebo například možnost dát na desku například v současnosti velmi oblíbené imitace přírodních materiálů.

obarveny-potisk-zdi-Trache

Foto: Trachea

Speciální tapeta oživí celou kuchyň

Jestli snad hledáte nápady na oživení kuchyně, skvělou alternativou je voděodolná a žáruvzdorná tapeta Backsplash s ekologickým a UV odolným potiskem.

Nejen, že je levnější než obklady, ale nabízí se i ve velmi široké stylové paletě. Tapetu lze čistit teplou vodou a bez námahy zmizí i mastnota nebo omáčka. Tapetu lze aplikovat i na stávající obklady. Pokud vás vzor přestane bavit, je snadné tapetu sloupnout a aplikovat novou.

specialni-tapeta-Lime-Lace

Foto: Lime Lace

Osvětlení podporuje tón kuchyně

Tón kuchyní v roce 2020 nastavuje osvětlení. Tento otevřený prostor těží ze zajímavého osvětlení, ovládaného dobrým řídicím systémem pro práci v celém prostoru. Docílit takového efektu ale můžete i dodatečně použitím LED světel na baterii, která lze snadno instalovat kamkoli.

osvetleni-v-kuchyni-John-Cutlen-Lighting

Foto: John Cullen Lighting

Omyvatelná stěna

Někdy stačí malá změna, třeba jenom vymalovat. Stoprocentně akrylátová barva Flügger Dekso 5 vytvoří na stěně pěkný matný povrch, je velmi robustní, odpuzuje nečistoty a je vysoce omyvatelná. Hodí se především tam, kde jsou kladené vysoké nároky na funkčnost a estetiku.

Pokud upřednostňujete vzhled polomatný, pak je pro vás ideální varianta Flügger Dekso 25, poskytující stejné funkční vlastnosti i krásnou povrchovou úpravu.

omyvatelna-stena-Flugger

Foto: Flügger

Dřevěná masivní dvířka ze smrkového dřeva

Příznivcům dřeva v interiéru pomohou se zařizováním nové kuchyně masivní dvířka Trachea T.wood – novinka s netradičním zvýrazněním přírodní krásy kresby smrkového dřeva. Mezi její hlavní přednosti patří nejen trendy odstíny, ale hlavně drásaný povrch.

Jde o proces, při němž dochází kartáčováním k vybrušování jarní vrstvy smrkového dřeva, která je měkčí než letní. Vzniká tak plastický povrch, který evokuje romantickou atmosféru kuchyně v horské chatě, navíc podporuje také barevnost dvířek.

Na výběr je tradiční transparentní a bílé, ale i moderní šedobílé nebo šedé provedení.

masivni-drevena-dvirka-Trachea-T.wood

Foto: Trachea

Textury a teplé barvy s vrstveným osvětlením

V roce 2020 se do kuchyně vracejí teplejší přírodní odstíny barev, jako je černá, hnědá, šedá a béžová. Namísto plochých a monochromatických textur budou zajímavější volbou kontrasty a výraz. Vrstvené osvětlení v této kuchyni zvyšuje drama a zájem.

Upgradem svítidel tedy můžete jednoduše, a přitom výrazně změnit atmosféru kuchyně. U svítidel je rovněž trendy teplé světlo, podtržené barvami, jako je zlatá, měděná nebo dokonce uhlově šedá.

textury-teple-barvy- John Cullen Lighting

Foto: John Cullen Lighting


Mohlo by vás zajímat...

Kuchyně harmonická i nekonvenční
 
Designové husarské kousky roku 2019 pro interiér kuchyně
DaS 2-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop